Ανακοίνωση σχετικά με το γνωστό βίντεο από το Καλλιμάρμαρο, όπου ένας άνδρας εμφανίζεται να χτυπά τη γυναίκα του μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων θεατών, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, εκφράζοντας «αποτροπιασμό, αγανάκτηση και θλίψη». «Αποτροπιασμό για τον δράστη που θεωρεί δικαίωμά του να κακοποιεί σωματικά και λεκτικά τη σύντροφό του. Ενας άνθρωπος που φέρεται έτσι μπροστά σε τόσο κόσμο, τι είναι ικανός να κάνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού του; Αγανάκτηση για μια κοινωνία που όχι μόνο δεν είχε τα ανακλαστικά να προστατεύσει τη γυναίκα, αλλά στη συνέχεια αναλώθηκε σε ενέργειες που τελικά όχι μόνο επαναθυματοποιούν τη γυναίκα αλλά ακόμα και την ενοχοποιούν για το έγκλημα που η ίδια υφίσταται. Θλίψη για όλες αυτές τις γυναίκες που παλεύουν με το τέρας της έμφυλης βίας που τις καταδυναστεύει, τις ταπεινώνει, τους στερεί το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ηρεμία κι ευτυχία. Σε αυτές τις γυναίκες λέμε ότι δεν είναι μόνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για τις γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, η Γενική Γραμματεία Ισότητας υπενθυμίζει ότι έχει δημιουργήσει ένα πανελλαδικό υποστηρικτικό δίκτυο 62 Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων όπου μπορούν να τις βοηθήσουν να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θέλουν να ζήσουν. Εξειδικευμένη βοήθεια μπορούν να λάβουν και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης 15900.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα έξι χρόνια λειτουργίας της, η Γραμμή έχει δεχθεί 28.114 κλήσεις και 391 ηλεκτρονικά μηνύματα. Από το σύνολο των κλήσεων που αφορούσαν σε περιστατικά έμφυλης βίας, οι 16.420 προέρχονταν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες. Στο 82% των περιπτώσεων επρόκειτο για ενδοοικογενειακή βία.
Το θύμα είναι η «μέση Ελληνίδα». Σύμφωνα με το «Καταφύγιο Γυναίκας-Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών», οι γυναίκες που κακοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα είναι κατά μέσον όρο 37 ετών, με οικογένεια, μόρφωση, άνεργες και οικονομικά εξαρτημένες, με δικό τους σπίτι και με τη δυνατότητα να βρουν κάποια διέξοδο «μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα». «Συχνά θεωρείται ότι τέτοιες νοσηρές καταστάσεις δημιουργούνται σε περιβάλλοντα χαμηλής μόρφωσης, πιθανόν μεταξύ μεταναστών, που συχνά δεν υπάρχει σεβασμός στις γυναίκες ή πρόκειται για ανθρώπους με εξαρτήσεις, ψυχικά νοσήματα ή ανθρώπους “απόκληρους”, δηλαδή ανέργους, φτωχούς, “που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα”. Σύμφωνα με τα παρεχόμενα στοιχεία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα θύματα είναι απόφοιτοι τουλάχιστον του Λυκείου, ενώ το ένα τέταρτο αυτών έχει τελειώσει κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή. Που σημαίνει ότι το θέμα δεν αφορά αμόρφωτες γυναίκες. Επιπλέον, είναι κατά πλειοψηφία Ελληνίδες, σε ποσοστό 75%» σημειώνει ο κοινωνιολόγος Λεωνίδας Νοϊτσάκης μετά την ανάλυση του προφίλ των γυναικών που προσέρχονται στο Καταφύγιο (643 γυναίκες το 2016).
«Μέσος Ελληνας» είναι και ο θύτης, συνήθως ο σύζυγος. Εργαζόμενος, 45 χρόνων, σε ποσοστό 70% χωρίς κάποια εξάρτηση, ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου