Απάντηση στην επιστολή που συνέταξαν 73 ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες και συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, αναφορικά με την αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας στο ποδόσφαιρο, έδωσε η Γ.Γ. της Ομοσπονδίας, Φατμά Σαμούρα.
Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές εκφράζουν, μεταξύ άλλων, «τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις σεξισμού, μίσους και έμφυλης βίας, που καταγράφονται στη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων», ζητώντας από τη FIFA να λάβει «πολύ σοβαρά υπόψη τις περιπτώσεις αυτές και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το τρομερό φαινόμενο».
Στην απάντησή της η κα Σαμούρα επισημαίνει ότι «η FIFA επιδεικνύει μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά βίας και διακρίσεων, οποιασδήποτε φύσης», καθώς και ότι «η προσπάθεια καταστολής τέτοιων φαινομένων συνεχίζεται και απαιτείται η συνεργασία και συμμετοχή όλων των μερών».
Ακολουθούν η επιστολή των Ευρωβουλευτών και η απάντηση της Γενικής Γραμματέα:
«Επιστολή 73 Ε/Β για την Αντιμετώπιση του Σεξισμού και της Έμφυλης Βίας στο Ποδόσφαιρο
Αγαπητέ κύριε Gianni Infantino,
Αγαπητέ κύριε Aleksander Čeferin,
Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας γράφουμε για να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις σεξισμού, μίσους και έμφυλης βίας, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων.
Αυτές δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Στα γήπεδα ποδοσφαίρου, καθώς και σε άλλους αθλητικούς χώρους, οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνές, εντούτοις λόγω έλλειψης στοιχείων και θεσμοθετημένων αποφάσεων, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν καταγγέλλονται. Οι δημόσιες καταγγελίες από τις αθλητικές αρχές ή τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους κατά του σεξισμού και της έμφυλης βίας, είναι σχεδόν ανύπαρκτες και αυτό δείχνει το μέγεθος της υποτίμησης του προβλήματος.
Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η έμφυλη βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται με το ίδιο πρωτόκολλο, όπως οι ρατσιστικές επιθέσεις ή οι προσβολές. Οι περιπτώσεις σεξιστικού λόγου είναι επίσης κοινές κατά των γυναικών διαιτητών, διακεκριμένων αθλητριών ή άλλων γυναικών που συμμετέχουν σε αθλητικά παιχνίδια. Η αποδοχή και η ανεκτικότητα αυτών των στάσεων ενισχύει την επιθετικότητα, προάγει την ανοχή σε αυτά τα εγκλήματα και εξαπλώνει ένα αίσθημα ατιμωρησίας. Επίσης, υποτιμά τα συγκεκριμένα γεγονότα, στιγματίζει το θύμα και δίνει άλλοθι σε αυτές τις συμπεριφορές.
Σας προτρέπουμε, ως Προέδρους των κύριων φορέων του ποδοσφαίρου, να καταγγείλετε δημόσια και κατηγορηματικά όλες τις περιπτώσεις σεξισμού και να τερματίσετε το συντομότερο τη θεσμική ανοχή έναντι του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών. Τόσο η FIFA όσο και η UEFA έχουν καταδικάσει στο παρελθόν ρατσιστικές προσβολές και μάλιστα επέβαλαν πρόστιμα σε κάποιους ποδοσφαιρικούς συλλόγους για ρατσιστικά τραγούδια και επιθέσεις. Ως εκ τούτου, σας ζητάμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τις περιπτώσεις αυτές και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να εξαλείψετε αυτό το τρομερό φαινόμενο. Κατά την άποψή μας, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό η FIFA και η ΟΥΕΦΑ να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τη θέσπιση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου για την καταπολέμηση του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών στον αθλητισμό.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας».
Ακολουθεί η απάντηση της Γενικής Γραμματέα της FIFA, Fatma Samoura, στην επιστολή των Ε/Β:
«Αγαπητά Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας, η οποία έγινε θετικά αποδεκτή από τον Πρόεδρο της FIFA και στη συνέχεια μού προωθήθηκε λόγω της αρμοδιότητάς μου για την κατάλληλη παρακολούθηση τέτοιων ζητημάτων.
Από την πλευρά μου, θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω που μοιραστήκατε την ανησυχία σας σχετικά με αυτό το σημαντικό κοινωνικό θέμα. Η FIFA έχει μια στάση μηδενικής ανοχής έναντι διακρίσεων και βίας οποιασδήποτε φύσεως και σας ευχαριστώ που μας δίνετε την ευκαιρία να μοιραστούμε με εσάς ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική μας για τέτοια ζητήματα, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα που θεσπίσαμε για την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος στο ποδόσφαιρο.
Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι πρόκειται για προσπάθειες, πρωτοβουλίες και διαδικασίες που βρίσκονται σε μια διαρκή αξιολόγηση. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα, ώστε κάθε οργανισμός να αντιμετωπίζει επαρκώς περιστατικά, καταστάσεις ή συμπεριφορές που αποκλίνουν από τους κανόνες και τον αναμενόμενο κώδικα δεοντολογίας.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το νέο καταστατικό της FIFA, που εγκρίθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Στο άρθρο 3 δίνεται έμφαση στη δέσμευσή της να σέβεται όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, το άρθρο 4 απαγορεύει ρητώς κάθε είδους διακρίσεις, μεταξύ άλλων την έμφυλη και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Για να στηρίξει την στρατηγική της προσέγγιση, η FIFA λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα στους τομείς της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων, τομείς που αναφέρονται στην επιστολή σας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω, ότι σε πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες, με ΜΚΟ, διεθνείς Οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, επειδή οι προσπάθειες αυτές χρειάζονται συμμαχίες για να πετύχουν.
Μόνος του, κανένας οργανισμός – ανεξάρτητα από την επιρροή του – δεν μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός . Θέματα, όπως οι διακρίσεις, χρειάζονται ομαδική προσπάθεια. Προσπάθεια που στοχεύει στην πολιτισμική αλλαγή, στην εξάλειψη των στερεότυπων και στη δημιουργία ενός νέου τρόπου σκέψης.
Η FIFA ζήτησε από τον διεθνή εμπειρογνώμονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγραφέα των κατευθυντήριων οδηγιών του ΟΗΕ για Επιχειρηματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard, John Ruggie, να βοηθήσει και να παρέχει συμβουλές για την περαιτέρω ενσωμάτωση των πτυχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές και τις πρακτικές της FIFA. Με βάση την ανεξάρτητη έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016, η FIFA έχει αναπτύξει και δημοσιεύσει έναν οδηγό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την αρχή 16 της Οδηγίας των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τις αρχές για τα Επιχειρηματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Όπως ίσως γνωρίζετε, έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό σώμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο αποτελείται από διακεκριμένους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να παρέχουν στη FIFA ανεξάρτητες συμβουλές σχετικά με τις προσπάθειές της να εφαρμόσει το άρθρο 3 του καταστατικού της.
Ακόμη, έχουν υλοποιηθεί σταδιακά συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εξασφάλιση στις εκδηλώσεις μας ενός ελεύθερου διακρίσεων περιβάλλοντος. Το σύστημα παρακολούθησης της καταπολέμησης των διακρίσεων της FIFA αποτελεί καινοτομία στον κόσμο του αθλητισμού. Ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA στη Ρωσία, και προχωράει με την υποστήριξη του “Fare Network”, μιας ΜΚΟ που εργάζεται για την καταπολέμηση του ρατσισμού και όλων των άλλων μορφών διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένων των έμφυλων διακρίσεων. Το Σύστημα περιλαμβάνει ανεξάρτητους παρατηρητές, οι οποίοι είναι παρόντες στα γήπεδα και υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά που εμπεριέχουν διακρίσεις. Αυτές οι αναφορές χρησιμεύουν ως βάση για την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών και πιθανών κυρώσεων στα συνεργαζόμενα μέλη της FIFA.
Το πρόσφατο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία ήταν το πρώτο επίσημο τουρνουά που πραγματοποίησε η FIFA, ακολουθώντας 3 στάδια στο θέμα των διακρίσεων και χρησιμοποίησε παρατηρητές κατά των διακρίσεων σε όλους τους αγώνες. Αυτοί οι παρατηρητές εκπαιδεύτηκαν επίσης για τον εντοπισμό περιστατικών, που αφορούν στον σεξισμό και την έμφυλη βία. Με τη διαδικασία τριών σταδίων - που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της FIFA τον Μάιο του 2017 - οι διαιτητές έχουν την εξουσία να σταματήσουν τον αγώνα και να ζητήσουν μια δημόσια αναγγελία για να παύσει η συμπεριφορά διάκρισης, στη συνέχεια να αναστείλουν τον αγώνα μέχρι να σταματήσει η διάκριση και τέλος, εάν αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται, να αποφασίσουν να ακυρώσουν τον αγώνα. Με ικανοποίηση είδα όλα αυτά τα μέτρα και τα εργαλεία να δοκιμάζονται στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Το γεγονός, ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκθέσεις του “Fare Network”, δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά διάκρισης κατά τους τελευταίους 2 αγώνες του διαγωνισμού και ότι η πλειοψηφία των αγώνων έλαβε χώρα σε μεγάλο βαθμό σε παρόμοιο περιβάλλον, είναι ενθαρρυντικό σημάδι για να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκτός από την ενίσχυση των ελέγχων και των κυρώσεων, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση είναι ένας άλλος βασικός πυλώνας της στρατηγικής που έχει θέσει σε εφαρμογή η FIFA. Θα ήθελα να αναφέρω ορισμένες από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την πιο πρόσφατη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία. Πριν τον αγώνα έλαβε χώρα ατομική εκπαίδευση από το προσωπικό της FIFA και της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής (LOC), από διαιτητές, γενικούς συντονιστές, επιτρόπους αγώνα, υπεύθυνους ασφαλείας κ.λπ. Εφαρμόστηκαν πρόσθετα εργαλεία ευαισθητοποίησης και πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των οθονών προβολής βίντεο στα γήπεδα, όπου εμφανίζονταν θρύλοι του ποδοσφαίρου να μεταφέρουν μήνυμα κατά των διακρίσεων, ενώ στους ημιτελικούς (Καζάν στις 28 Ιουνίου και Σότσι στις 29 Ιουνίου), οι Ημέρες της FIFA κατά των Διακρίσεων γιορτάστηκαν πριν τον αγώνα. Η γιορτή αυτή γίνεται κάθε χρόνο και αποτελεί μέρος των ετήσιων εκδηλώσεων της FIFA από το 2001.
Επίσης, το 2016, παρουσιάσαμε το ετήσιο Βραβείο Διαφορετικότητας της FIFA για να τονίσουμε τις προσπάθειες οργανώσεων, ομάδων και ατόμων που υποστήριξαν τη διαφορετικότητα στο ποδόσφαιρο και ενέπνευσαν την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων. Επιπλέον, η FIFA από το 2015 υποστήριζε όλες της οργανώσεις-μέλη της με τη δημοσίευση και τη διανομή του Οδηγού Καλών Πρακτικών της FIFA,σχετικά με τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Η FIFA εντείνει επίσης τις προσπάθειές της για την ενίσχυση των γυναικών ηγετικών στελεχών, αυξάνοντας τον αριθμό των γυναικών μελών του Συμβουλίου της FIFA και δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες, ώστε να εξελιχθούν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, προκειμένου να συμβάλει σε ένα ισορροπημένο, χωρίς αποκλεισμούς, και με σεβασμό περιβάλλον. Η εντονότερη συμμετοχή των γυναικών στο ποδόσφαιρο έχει γίνει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους για όλα όσα κάνουμε. Για πρώτη φορά η FIFA διαθέτει μια Διεύθυνση αποκλειστικά αφιερωμένη στο γυναίκειο ποδόσφαιρο, στην οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση στρατηγικής προώθησης του γυναικείου ποδοσφαίρου. Ένας από τους κύριους στόχους της "FIFA 2.0: Το όραμα για το μέλλον" αφορά στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου: Μέχρι το 2026, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε σε 60 εκατομμύρια τον αριθμό των γυναικών παικτριών σε όλο τον κόσμο. Ένας φιλόδοξος στόχος που αξίζει να επιτευχθεί.
Η FIFA έχει επίγνωση του κινδύνου, μέσω της διοργάνωσης των τουρνουά, να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα θέματα των διακρίσεων και της έμφυλης βίας. Συγχρόνως, έχουμε συνείδηση ότι τέτοια γεγονότα προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να προάγουν την ευαισθητοποίηση
και δίνουν θετικά κοινωνικά μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Τόσο ο Πρόεδρος της FIFA όσο και εγώ, έχουμε σε διάφορες περιπτώσεις καταγγείλει δημόσια και σε σταθερή βάση όλες τις περιπτώσεις διάκρισης. Αλλά όπως ανέφερα στην αρχή της επιστολής μου, η προσπάθεια συνεχίζεται και απαιτεί συνεργασία και συμμετοχή όλων των μερών. Απαιτεί επίσης στοχευμένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, που θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν μια κουλτούρα διαφορετικότητας και αμοιβαίας κατανόησης σε ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την υποστήριξη θετικών κοινωνικών αξιών. Καλωσορίζουμε τη συνεισφορά σας, ως εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης, σε αυτή την κοινή προσπάθεια και παραμένουμε ανοιχτοί σε έναν συνεχή διάλογο για την προώθηση των κοινωνικών θεμάτων στην Ευρώπη, στα οποία ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν».
Πηγή: https://www.voria.gr/article/erotisi-73-evrovoulefton-se-fifa-gia-ton-sexismo-sto-podosfero
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου