Το χάσμα στις οικονομικές αποδοχές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες όλο και μικραίνει στην αθλητική βιομηχανία, με έρευνα να καταδεικνύει πως στο 83% των αθλημάτων οι πληρωμές είναι ίδιες. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα πιο εμπορικά σπορ.
Έρευνα που διενήργησε το BBC σε 68 διαφορετικά αθλήματα έδειξε πως η διαφορά στα χρήματα που κερδίζουν άνδρες και γυναίκες αθλητές και αθλήτριες έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα χρηματικά έπαθλα των γυναικών να αυξάνονται συνεχώς, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως υπάρχει οικονομική ισότητα στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.
Οι ερευνητές επικοινώνησαν με 68 διαφορετικούς αθλητικούς οργανισμούς (ομοσπονδίες, λίγκες, κλπ), από τις οποίες οι 55 έδωσαν απάντηση, ενώ οι 44 καταβάλουν χρηματικά έπαθλα ανάλογα με τις αγωνιστικές επιτυχίες. Σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις, οι 35 δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες όσον αφορά τα ποσά που πληρώνουν, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 83% (κάποια σπορ είναι αποκλειστικά για το ένα ή το άλλο φύλο). Την προηγούμενη φορά που είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια έρευνα, το 2014, το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 70%, γεγονός που αποδεικνύει την αλλαγή στη σκέψη και την τάση προς ισότητα. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό δείγμα της αλλαγής είναι πως το 1973 κανένα σπορ δεν πλήρωνε το ίδιο τα δύο φύλα.
Την ίδια ώρα, πάντως, η τάση αυτή δεν ακολουθείται στα πιο εμπορικά (και προσοδοφόρα) σπορ, με το ποδόσφαιρο να είναι αυτό όπου οι διαφορές είναι πραγματικά χαώδεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η ομάδα που κερδίζει το αγγλικό πρωτάθλημα γυναικών δεν κερδίζει τίποτα ως μπόνους, ενώ η Τσέλσι που ανέβηκε στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ έλαβε πριμ 38 εκατ. λιρών. Η Ρεάλ πήρε 13,5 εκατ. λίρες για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Λιόν, που πήρε τον αντίστοιχο θεσμό στις γυναίκες μόλις 220.000. Η πρώτη θέση στο Μουντιάλ των ανδρών ισοδυναμεί με 35 εκατ. λίρες, ενώ αυτή στο τουρνουά των γυναικών με 2 εκατ.
Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει σε σπορ όπως το μπάσκετ, το γκολφ και το κρίκετ, ενώ η παρουσία των γυναικών, άρα και το ύψος των αποδοχών τους, είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε «πλούσια» σπορ όπως το μπέιζμπολ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Από τα πολύ εμπορικά αθλήματα τη διαφορά κάνει το τένις, που μοιράζει ακριβώς τα ίδια χρήματα σε αυτούς και αυτές που κερδίζουν τα μεγάλα τουρνουά.
Ενώ στα περισσότερα σποτ οι αποδοχές είναι ίδιες, αυτό δεν ισχύει στις εμπορικές συμφωνίες που κλείνουν οι αθλητές, με τους άνδρες να κυριαρχούν σε χορηγικά έσοδα. Οι διαφορές στα πιο δημοφιλή αθλήματα και στις αποδοχές από εμπορικά deal είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν μία άσχημη κατάσταση για τις γυναίκες όσον αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους στον κόσμο των σπορ. Στην πιο πρόσφατη λίστα του Forbes με τους 100 πρώτους σε αμοιβές υπάρχει μόλις μία γυναίκα, η τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου