... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Νομοσχέδιο - ασπίδα για τα θύματα βίας και εκμετάλλευσης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προωθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, που ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων με τη θέσπιση διατάξεων που εγγυώνται καλύτερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής προωθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, που ενισχύει σημαντικά τα δικαιώματα, την υποστήριξη και προστασία των θυμάτων εγκληματικότητας, με τη θέσπιση διατάξεων που εγγυώνται σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, καλύτερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας, ενθάρρυνσή τους να συμμετέχουν ενεργά στις ποινικές διαδικασίες και να προσφεύγουν στην αποκαταστατική (επανορθωτική) δικαιοσύνη, σε εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών κλπ.
Παράλληλα με άλλο νομοσχέδιο, που ενσωματώνει επίσης ευρωπαϊκή οδηγία, ενισχύεται η δυνατότητα πρόσβασης και επικοινωνίας των κατηγορουμένων και υπόπτων με δικηγόρο.
Στο νομοσχέδιο για την προστασία των θυμάτων επιχειρείται για πρώτη φορά μια οργανωμένη διαδικασία αξιολόγησης των ιδιαιτέρων και ειδικών αναγκών του θύματος εγκληματικότητας, ώστε να του παρασχεθεί κατάλληλη προστασία, και το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο συντονισμού των εμπλεκόμενων αρχών.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης γίνεται ειδική πρόβλεψη για όσους απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από δευτερογενή-επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, εκφοβισμό, αντεκδίκηση, όπως τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, βίας (ενδοοικογενειακής), σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης, βίας λόγω φύλου ή εγκλημάτων μίσους (ρατσιστικών), τα θύματα με αναπηρίες ή τα παιδιά-θύματα.
Παιδιά
Στα παιδιά (ανεξαρτήτως ιθαγένειας, τόπου διαμονής κλπ., όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες θυμάτων), το νομοσχέδιο παρέχει ιδιαίτερη προσοχή και προστασία, θεωρώντας ότι ανήκουν στην πλέον ευάλωτη ομάδα θυμάτων και τα αντιμετωπίζει με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντός τους, προϋποθέτοντας την ανάπτυξη μιας φιλικής προς αυτά Δικαιοσύνης.
Παράλληλα ενθαρρύνει την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών, που εργάζονται σε ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας θυμάτων ή που έρχονται σε επαφή μαζί τους στην ποινική διαδικασία (Αστυνομία, δικαστήρια, κλπ.).
Η ενσωμάτωση της οδηγίας 2012/29/ΕΕ και οι διατάξεις του νομοσχεδίου διευκολύνουν την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις με διασυνοριακές διαστάσεις και την αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων και διαταγών.
Το νομοσχέδιο διευρύνει την έννοια των «οικείων» του θύματος, που μπορεί να θεωρηθούν και αυτοί ως «έμμεσα θύματα» για να προστατευθούν, έστω και αν δεν συγκαταλέγονται στην έννοια της «οικογένειάς» τους, αλλά με κριτήριο τη συγκατοίκηση, τη σταθερή και συνεχή σχέση δέσμευσης, ανεξαρτήτως τύπου και φύλου των προσώπων.
Ταυτόχρονα κατοχυρώνει ως θεμελιώδες το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας θυμάτων, με βασικό καθήκον να βοηθήσουν το θύμα να συνέλθει από τη βλάβη ή το τραύμα που υπέστη, παρέχοντάς του παράλληλα προστασία, ασφαλή στέγη, άμεση ιατρική υποστήριξη, παραπομπή σε ιατρική ή ιατροδικαστική εξέταση, παροχή μετατραυματικής περίθαλψης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικών συμβουλών, πρόσβασης σε υπηρεσίες συνηγορίας και ειδικών υπηρεσιών για τα παιδιά ως άμεσα ή έμμεσα θύματα. Επίσης υποχρεώνει τις Αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελία κλπ.) να παρέχουν διαρκώς στο θύμα κάθε αναγκαία πληροφορία, χωρίς να χρειάζεται να τη ζητεί από μόνο του, ενημερώνοντάς το για κάθε εξέλιξη της έρευνας, της ποινικής διαδικασίας, για τυχόν αποφυλάκιση, απόδραση ή χορήγηση άδειας στον δράστη, ακόμα και με e-mail.
Τέλος, διασφαλίζει δωρεάν και ακριβέστατη διερμηνεία, πρόσβαση σε κάθε έγγραφο, προστασία της ιδιωτικής ζωής του θύματος με περιορισμένη κοινοποίηση πληροφοριών για την ταυτότητα, τη διαμονή του, παρεμπόδιση οπτικής επαφής με τον δράστη στην ανάκριση, τη δίκη κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: