... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η Kίνα αναγάγει επιτέλους την ενδοοικογενειακή βία σε κανονικό έγκλημα

china domestic abuse law

Η Kίνα  αναγάγει επιτέλους την ενδοοικογενειακή βία σε κανονικό έγκλημα. Φανερώνει έτσι ότι ποτέ δεν είναι αργά για ένα τόσο σπουδαίο βήμα υπέρ της προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων της γυναίκας.
H Ομοσπονδία γυναικών της Κίνας εκτιμά ότι περίπου το 25% των παντρεμένων γυναικών έχει υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης.Το πραγματικό ποσοστό, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές είναι πολύ υψηλότερο διότι οι περισσότερες  επιθέσεις μέσα στην οικογένεια δεν αναφέρονται ποτέ. O νόμος υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των γυναικών που θεσπίστηκε το 2005, έφερε κάποια πρόοδο σχετικά με αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν τόσο επιτυχημένη καθώς πολλές γυναίκες εξακολουθούσαν να θεωρούν ότι η βία μέσα στην οικογένεια αποτελεί ένα καθαρά ιδιωτικό ζήτημα, ειδικά όταν ο κακοποιός είναι ο σύζυγος.
Οι νόμοι που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι κάτι σχετικά νέο στη Δύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσπισαν τη Δράση Κατά της Βίας των Γυναικών το 1994 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις το 2011 πρότεινε μια σύμβαση για τη μάχη ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Η Ρωσία ακόμα δεν έχει καν νόμους που να αφορούν τη βία μέσα στην οικογένεια, όπως πολλές ακόμα χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι που φυσικά είναι εντελώς απογοητευτικό αν αναλογιστούμε τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας.
Με το νέο νόμο στην Κίνα, τα θύματα θα μπορούν να προστατευτούν από εκείνους που τα κακοποιούν ακόμα και διώχνοντας τους θύτες  από το σπίτι. Ένας δικαστής θα πρέπει να εκτιμά την υπόθεση και να θέτει συγκεκριμένους κανόνες μέσα σε 72 ώρες. Οι νόμοι θα εφαρμόζονται τόσο σε παντρεμένα ζευγάρια όσο και σε ζευγάρια που απλά συζούν. Ωστόσο, κάποιες κριτικές υποστηρίζουν ότι η νέα νομοθεσία δεν καλύπτει ολοκληρωτικά τα θύματα καθώς δεν είναι ικανή να προλαμβάνει πιθανό βιασμό μέσα στην οικογένεια αλλά ούτε και να παρέχει στα θύματα ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: