... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου: Η Επιτροπή προτείνει την προσχώρηση της ΕΕ στη Διεθνή Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Η Επιτροπή προτείνει την προσχώρηση της ΕΕ στη Διεθνή Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2016
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη διεθνή συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο.
Η κ. Věra Jourová, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, δήλωσε: «Η πρότασή μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα: τα θύματα της βίας κατά των γυναικών πρέπει να προστατευτούν καλύτερα σε όλη την Ευρώπη. Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία ή και τις δύο. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση μετά την ηλικία των 15 ετών. Οι αριθμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι και ενάντια στις αξίες μας. Η σημερινή πρόταση για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εκ μέρους της ΕΕ είναι ένα ακόμη βήμα στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της βίας και την εγγύηση της ισότητας των φύλων. Για να εξασφαλίσουμε τη συνεκτική εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα, καλώ και όλα τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη σύμβαση, να το πράξουν το συντομότερο.» 
Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαιτεί από τα συμβαλλόμενα μέρη της να βελτιώσουν την προστασία των θυμάτων της βίας και να εγγυηθούν τη δίωξη των δραστών, στα ακόλουθα θέματα:
  • Ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών - κάθε μορφής βίας: ψυχολογικής και σωματικής βίας, σεξουαλικής βίας και βιασμού, παρενοχλητικής παρακολούθησης, ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αναγκαστικού γάμου, αναγκαστικής άμβλωσης και στείρωσης·
  • Εξουσιοδότηση της αστυνομίας για την εκδίωξη του δράστη ενδοοικογενειακής βίας από το σπίτι της οικογένειας·
  • Πρόσβαση σε καταφύγια γυναικών – τα κράτη μέλη οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι τα καταφύγια γυναικών είναι προσβάσιμα, καθώς και ότι είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλη τη χώρα και ο αριθμός τους επαρκεί·
  • Υποστήριξη μέσω τηλεφωνικών γραμμών άμεσης βοήθειας – τα κράτη μέλη υποχρεούνται να δημιουργήσουν τηλεφωνικές γραμμές άμεσης βοήθειας που θα λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, θα είναι εθνικής εμβέλειας και χωρίς χρέωση. Οι γραμμές αυτές είναι πολύ σημαντικές για την άμεση παροχή συμβουλών από ειδικούς και την καθοδήγηση των θυμάτων προς την ασφάλεια·
  • Διαθεσιμότητα κέντρων βοήθειας – τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση σε κέντρα υποδοχής θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας για την άμεση παροχή φροντίδας, ιατρικής περίθαλψης και ιατροδικαστικής εξέτασης.
  • Κατανοητή ενημέρωση – τα θύματα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους σε γλώσσα την οποία να καταλαβαίνουν. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και μαζί με τα κράτη μέλη. Η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση θα αποφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα συμπληρωματικά οφέλη: 
  • Δέσμευση για βελτίωση της συλλογής δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ: Σήμερα, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα τα οποία να καταδεικνύουν το εύρος και τον χαρακτήρα της βίας κατά των γυναικών. Η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να συλλέγουν και να διαβιβάζουν ακριβή και συγκρίσιμα δεδομένα στη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου θα συμβάλει στην αντιμετώπισή του.
  • Υπευθυνότητα της ΕΕ απέναντι στους διεθνείς εταίρους της: Η ΕΕ θα αναφέρει μέσω του εποπτικού οργάνου της Σύμβασης κατά πόσον είναι ορθή και αποτελεσματική η εφαρμογή των πτυχών της Σύμβασης για τις οποίες είναι αρμόδια. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί και ο ρόλος της ΕΕ στη διεθνή σκηνή στον τομέα της καταπολέμησης της βίας με βάση το φύλο.
Ιστορικό
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η πιο ολοκληρωμένη διεθνής συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Σύμβαση παρουσιάστηκε το 2011 και τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2014.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών με μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων και στη δίωξη των δραστών.
Επόμενα βήματα
Η πρόταση για την προσχώρηση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη για την υπογραφή της Σύμβασης από την πλευρά της ΕΕ.
12 κράτη μέλη (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία) έχουν ήδη επικυρώσει τη Σύμβαση. 13 ακόμη κράτη μέλη την έχουν υπογράψει αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Τους επόμενους μήνες αναμένονται περισσότερες υπογραφές και επικυρώσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: