... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πάνω απ' όλα μάνα με... μαντίλα

Πάνω απ' όλα μάνα με... μαντίλα

Να διαφυλάξει και να αναπτύξει η Τουρκία μια ξεχωριστή αντίληψη για την ισότητα των φύλων ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν και τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας παρουσιάζοντας τη μαντίλα ως σύμβολο χειραφέτησης, ενώ διακήρυξε ότι η γυναίκα είναι πάνω από όλα μητέρα και θεμέλιο της οικογένειας.
Σε ομιλία του σε γυναικείο ακροατήριο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε στίχους από το Κοράνι για να εξάρει την αξία της μητρότητας, ενώ κατήγγειλε τη Δύση ως πηγή του κακού. "Εάν σέβονταν στη Δύση τα δικαιώματα των γυναικών, δεν θα παρέμεναν σιωπηλοί για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών και παιδιών στη Συρία είπε ο Ερντογάν, που κατηγορείται ότι προωθεί ισλαμική ατζέντα στην Τουρκία.
"Επί χρόνια γίνονταν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών που φορούσαν μαντίλα. Δεν τις άφηναν να μπουν στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στο Δημόσιο. Εμείς το αλλάξαμε αυτό!" τόνισε ο Ερντογάν. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) ότι καλλιεργεί αρνητικά πρότυπα για τις γυναίκες και παρότρυνε για άλλη μια φορά τη Βουλή να άρει την ασυλία των ηγετών του, ώστε να παραπεμφθούν σε δίκη ως εχθροί της Τουρκίας, του λαού και των γυναικών.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι φεμινίστριες δεν έχουν "καμιά σχέση με τη θρησκεία μας και τον Πολιτισμό μας" και ότι η ισότητα των φύλων είναι "ενάντια στη φύση". Επίσης, είναι πολέμιος, όπως και η σύζυγός του και οι δύο κόρες του, που όλες φορούν μαντίλα, των αμβλώσεων, αποκαλώντας τες "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", ενώ θεωρεί τον οικογενειακό προγραμματισμό και την αντισύλληψη ως "προδοσία σε βάρος γενεών Τούρκων".
Το φεμινιστικό κίνημα της Τουρκίας κατηγορεί τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του ότι με τις θρησκευτικές προκαταλήψεις τους συντηρούν τη βία κατά των γυναικών. Ο αριθμός των κρουσμάτων βίας σε βάρος των γυναικών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην Τουρκία, ενώ κάθε μέρα δολοφονούνται στη χώρα δύο γυναίκες κατά μέσο όρο, κυρίως για "λόγους τιμής".

Στρατής Αγγελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: