... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Αφιερωμένη στις γυναίκες-πρόσφυγες η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016

Αφιερωμένη στις γυναίκες-πρόσφυγες η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016

Στις γυναίκες-πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου να σωθούν από τον πόλεμο, τις παραβιάσεις ή και τη στέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφιερώνει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η οδύσσεια των γυναικών αυτών ξεκινάει από τις χώρες τους, όπου συχνά πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Γι’ αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τις γυναίκες-πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, στις 8 Μαρτίου, συζητάει και ψηφίζει έκθεση, με την οποία καλεί τα κοινοβουλευτικά μέλη του να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου, με ιδιαίτερη μέριμνα για το γυναικείο πληθυσμό.
Ειδικότερα, η θέση του Ε.Κ. αποτυπώνεται στην έκθεση που συντάχθηκε από την ευρωβουλευτή Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία), στην οποία τονίζεται η ανάγκη να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα ως μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.
Γυναίκες-πρόσφυγες
Η έκθεση
Αφού γίνουν δεκτές οι γυναίκες σε μια χώρα της Ε.Ε., οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως το ότι ταξιδεύουν με παιδιά, συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη πλήρως, σε όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου.
Γι’ αυτό, η έκθεση ζητεί τη λήψη νέων ευρωπαϊκών μέτρων που θα δίνουν στις γυναίκες πρόσβαση σε κατάλληλη νομική στήριξη ή το δικαίωμα να έχουνδιερμηνείς του ιδίου φύλου. Επίσης, ζητά τα κέντρα υποδοχής προσφύγων να διαχωρίζουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής ανάλογα με το φύλο αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να τις εξετάσει ή να τους παρέχει συμβουλές ιατρός του ιδίου φύλου.
Παράλληλα, το Γραφείο του Ε.Κ. στην Αθήνα διοργανώνει εκδήλωση, στις 11 Μαρτίου, με καλεσμένες γυναίκες βουλευτές, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλες προσωπικότητες.
Το Κέντρο Επισκεπτών του Ε.Κ, φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας που αναδεικνύει τα δεινά των γυναικών-προσφύγων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τη βραβευμένηφωτορεπόρτερ Marie Dorigny (Γαλλία) να δημιουργήσει ένα φωτορεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 1η Ιουνίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουwww.europarl.europa.eu/portal/el 

Δεν υπάρχουν σχόλια: