... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Πρόεδρε Ολάντ, ξεχάσατε υπουργείο για μαγείρεμα και πλύσιμο»

«Πρόεδρε Ολάντ, ξεχάσατε υπουργείο για μαγείρεμα και πλύσιμο»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Γαλλία η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Οικογένειας, Τέκνων και γυναικείων ζητημάτων. Στο στόχαστρο πολιτών, πολιτικών αλλά και οργανώσεων για την ισότητα ο Φρανσουά Ολάντ. «Πρόεδρε, ξεχάσατε το σιδέρωμα και το μαγείρεμα» του είπε η Αντιπολίτευση διά της βουλευτή της κεντροδεξιάς, Ναταλί Μοριζέ. 
Οι αντιδράσεις συνδέονται με το γεγονός ότι η γυναίκα συνδέεται άμεσα με τα παιδιά και την οικογένεια, σαν να είναι αυτός ο μόνος ρόλος της. Αυτό επισήμανε και η φεμινιστική οργάνωση «Osez Le Féminisme», αλλά και οι μαχητικότατες Femen της Γαλλίας: «Κύριοι, ξεχάσατε το πλύσιμο και το μαγείρεμα». 
Ιδιαίτερα εκνευρισμένη και ανήσυχη εμφανίστηκε και η Ντανιέλ Μπουσκέ, επικεφαλής του Συμβουλίου για την Ισότητα (το οποίο ίδρυσε ο Ολάντ στην αρχή της προεδρίας του). Η Μπουσκέ ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ολάντ και την κυβέρνησή του για το κατά πόσο παραμένει δεσμευμένη στην ισότητα των φύλων. Η νέα υπουργός Λοράνς Ροσινιόλ, φεμινίστρια του σοσιαλιστικού κόμματος (PS) της Γαλλίας, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει να παλεύει για την μοντέρνα εκδοχή της οικογένειας και των δικαιωμάτων της γυναίκας.
 Ο Ολάντ ξεκίνησε δυναμικά τη θητεία του στο θέμα της ισότητας, διορίζοντας την Βαγιό Μπελκασέμ στο αρμόδιο υπουργείο, ένα χαρτοφυλάκιο που απουσίαζε από το 1985. Ωστόσο, η θέση μοιάζει να ατόνησε, όπως αναφέρει ο Guardian . Εξίσου ατόνησε και η δέσμευση του Προέδρου για ισότητα των δύο φύλων στα υπουργεία. Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, τα τέσσερα υπουργεία-«κλειδιά» (Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας) έχουν άνδρα υπουργό. Πάντως, γυναίκα είναι η υπουργός Παιδείας, η πρώτη στην ιστορία. 
Αρκετοί, δεν θεωρούν τυχαίο γεγονός τη δημιουργία του νέου «υπουργείου Οικογενείας»: οι προεδρικές θα γίνουν σε έναν χρόνο, ο ίδιος ο Ολάντ δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να επανεκλεγεί και φαίνεται να κοιτά λίγο προς τα δεξιά, να παίζει το χαρτί των οικογενειακών αξιών. Άλλωστε, οι διαδηλώσεις κατά των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, το 2013, ήταν ογκώδεις, απόδειξη ότι το λόμπι των υποστηρικτών των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών έχει δύναμη. Ο Guardian, πάντως, το πάει και ένα βήμα παραπέρα: αναφέρει ότι σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, o Ολάντ πήρε μαζί του μόνο άνδρες συμβούλους για να σταθεί πίσω από την αστυνομική κορδέλα, ενδεχομένως θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι μια γυναίκα δεν είναι ασφαλής σε ένα περιβάλλον τρομοκρατίας. Τυχαίο; 
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: