Σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο γυναίκες, γυναίκες που δίνουν τη μάχη ενάντια στην έμφυλη ανισότητα, τέθηκαν την περασμένη Τρίτη οι άξονες ενός σχεδίου καταπολέμησης των στερεοτύπων λόγω φύλου στα ΜΜΕ, ένα σχέδιο δράσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Τα δύο αυτά χρόνια ως σήμερα, στο περιθώριο του προγράμματος ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας προέβη σε ένα σύνολο ενεργειών και πρωτοβουλιών, τα συμπεράσματα των οποίων διατυπώθηκαν σε μια εκδήλωση απολογισμού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας.
Μπορεί η παρουσία των ανδρών να ήταν μικρή, ωστόσο τόσο οι εισηγητές όσο και το κοινό συνομολόγησαν την ανάγκη της εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων στα μέσα, ως αίτημα που δεν μπορεί να αφορά μόνο το γυναικείο κίνημα, αλλά που συνδέεται τόσο με τη χειραφέτηση της εργασίας, όσο και με την κοινωνική. Ανάμεσα στους στόχους που διατυπώθηκαν η εξειδίκευση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της γυναικείας καταπίεσης στα ΜΜΕ, η αξιοποίηση των ήδη υπαρκτών εργαλείων άσκησης πολιτικής, η ενίσχυση εναλλακτικών πρωτοβουλιών στον χώρο του θεάματος και των media.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Λιλή Κουράκου πρόεδρος του Συνδέσμου, ηΦωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων και η Μαρία Στρατηγάκηαντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθήνας.
Για αντιλήψεις "παλαιών εποχών", που διαιωνίζονται στην κοινωνική συνείδηση, μίλησε η Λ. Κουράκου. Αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει η κρίση ως προς "την ανάσχεση της προόδου για την ισότητα". "Η γυναικεία ανεργία έφερε τη γυναίκα στη μη αμειβόμενη εργασία, στα οικιακά, και αναβίωσε τα στερεότυπα για τη θέση της", δήλωσε η ίδια.
Η Φ. Κούβελα χαρακτήρισε ως καθοριστικό τον ρόλο των μέσων στη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής συνείδησης, καλώντας να συγκροτηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων, και ζητώντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να λάβει μέριμνα για την εφαρμογή της έμφυλης ισότητας στα ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, πρότεινε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για την επανεξέταση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και Επικοινωνίας (2007).
"Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για ένα πρόγραμμα για την ισότητα στο νέο ΕΣΠΑ", τόνισε με τη σειρά της η Μ. Στρατηγάκη, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου "να υπάρξει ενίσχυση των ΜΚΟ στα θέματα ισότητας των φύλων".
Από τα στερεότυπα στα εργαλεία πολιτικής και τις εναλλακτικές δράσεις
Η συζήτηση που ακολούθησε οργανώθηκε σε δύο συνεδρίες, ξεκίνησε με τη Λάουρα Μαράτου - Αλιπράντη, β' αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, να μιλάει για τον στόχο της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης του ευρύτερου κοινού απέναντι στα ζητήματα ισότητας, καθώς "τα έμφυλα στερεότυπα στα ΜΜΕ σπάνια λειτουργούν μόνα τους"· αντίθετα, συνδέονται με τη φυλή, την κοινωνική τάξη και λοιπούς παράγοντες.
Στις έμφυλες διακρίσεις στα ελληνικά media εστίασε η πολιτική επιστήμονας, Ευρυδίκη Τσέλιου, καλώντας να υπάρξει "μια ειδική νομοθεσία που θα απαγορεύει ρητά την προβολή υλικού που θα προσβάλει τη γυναίκα και που θα ποινικοποιεί όποιους φορείς διακινούν τέτοιο υλικό", ώστε οι διακρίσεις στα ΜΜΕ να αντιμετωπίζονται ως διακριτές.
Ο Παναγιώτης Τσολιάς, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα επί του πώς τα διεθνή ΜΜΕ αναπαράγουν στερεοτυπικό λόγο για τις γυναίκες, αλλά και πώς η έμφυλη ανισότητα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στο εσωτερικό των μιντιακών οργανισμών. Για την παρουσία των γυναικών στην ΕΡΤ, σημείωσε πως αν και είναι το μοναδικό ελληνικό μέσο με κώδικα δεοντολογίας που απαγορεύει ρητά τις διακρίσεις, "οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σε επίπεδο διοίκησης".
Η Χαρά Καραγιαννοπούλου, ειδική γραμματέας του Συνδέσμου, με τη σειρά της αναφέρθηκε στις διεθνείς δράσεις για την καταπολέμηση των στερεοτύπων φύλου στα ΜΜΕ, αλλά και τα εργαλεία πολιτικής που έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Υπενθύμισε τα δύο βασικά κείμενα που έχει στα χέρια του ο ΟΗΕ: τη σύμβαση CΕDAW, για την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης κατά των γυναικών, που υπογράφτηκε από την Ελλάδα το 1982, και την Πλατφόρμα δράσης του Πεκίνου, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες.
Στον δεύτερο κύκλο συζήτησης ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θεόδωρος Καρζής επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στα στερεότυπα των ΜΜΕ, σημειώνοντας πως ο πόλεμος και η ανδροκρατία στην Ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν "σταθερές και αμετακίνητες βάσεις".
Η πανεπιστημιακός Μαριάννα Ψύλλα αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ στην κατασκευή του νοήματος και τη συγκρότηση της δημόσιας σφαίρας, σημειώνοντας εντούτοις πως "η αποκωδικοποίηση στο επίπεδο της πρόσληψης και απόδοσης νοήματος αποτελεί μια ενεργητική και δημιουργική πράξη".
Με τη σειρά της, η α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ειρήνη Φερέτη, εστίασε στην αναπαραγωγή της έμφυλης βίας στα μέσα, ενώ έκανε μνεία στην εκστρατεία HeforShe του ΟΗΕ, που καλεί τους άνδρες να εμπλακούν στον αγώνα για την ισότητα.
Τη συζήτηση έκλεισε η πανεπιστημιακός Ιωάννα Αθανασάτου, μιλώντας για τις "υπαρκτές δυνατότητες συγκρότησης εναλλακτικών κοινωνικών λόγων", διά της διάχυσης εναλλακτικών προτύπων, και προτείνοντας θεσμικές παρεμβάσεις και πολιτισμικές δράσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.
Μήνυμα της Αλίκης Μαραγκοπούλου
Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε μήνυμα της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, προέδρου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο οποίο έκανε λόγο για μια εποχή που επιχειρείται να υποβαθμιστεί η ισότητα. Ωστόσο, επέμεινε πως "τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι αλληλένδετα και αδιαίρετα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου