Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ) θέτουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων trafficking στη Θεσσαλονίκη», μέσω της λειτουργίας Κέντρου Υποδοχής Θυμάτων παράνομης εμπορίας ανθρώπων, το οποίο σε λίγες ημέρες ξεκινά την λειτουργία του στη Δυτική Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο δρόμο για τον εντοπισμό και την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενεργοποιείται ένα κέντρο που θα έχει ως αρμοδιότητα του την υποδοχή, υποστήριξη, φιλοξενία και διασύνδεση υποψήφιων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με θεσμικούς φορείς και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα θύματα αυτού του φαινομένου.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγηση του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Δεσμευόμαστε να κάνουμε μια προσπάθεια για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», «Μπορούμε να αντλήσουμε τα βέλτιστα από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει στα χρόνια που πέρασαν», «μαζί μπορούμε να παρέμβουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους», είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούστηκαν στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., με σκοπό τη συνένωση φορέων και οργανώσεων για την ανάπτυξη από κοινού δράσεων και στοχεύοντας στην υποστήριξη του κέντρου υποδοχής και την ενίσχυση των δομών υποστήριξης και προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το παρών έδωσαν ο πρόξενος της Αλβανίας Artur Porpollogu, εκπρόσωποι του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας – Διεύθυνση Επιθεώρησης Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης/ΕΛ.ΑΣ/ΔΑΘ/ΤΑΘΕΕΑ- Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων PRAKSIS, HopeSpot-Κέντρο Ελπίδας, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης, ΚΕΘΕΑ – Street Work και ΚΕΘΕΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, A21, και στελέχη του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης.
Δέσμευση όλων υπήρξε μία φράση «μπορούμε να προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε από κοινού ο καθένας με την εμπειρία και τη γνώση που κουβαλάει και όλοι με ένα κοινό στόχο. Να βάλουμε φρένο στην παράνομη εμπορία ανθρώπινων ψυχών».
Οι δράσεις που αποφασίστηκαν στην προπαρασκευαστική συνάντηση αφορούν σε ενημερωτικές δράσεις δρόμου, δράσεις επικοινωνίας και πληροφόρησης του κοινού σε σημεία κλειδιά (οίκοι ανοχής – πύλες εισόδου των θυμάτων κ.α.), ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα τα άτομα που επιθυμούν να λάβουν υποστήριξη και βοήθεια θα μπορούν να το κάνουν στο Κέντρο Υποδοχής που θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στη δυτική πλευρά της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου