Δύο αμερικανίδες έγραψαν ιστορία καθώς έγιναν οι πρώτες που κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία το εξουθενωτικό πρόγραμμα καταδρομέων (Ranger Course) του αμερικανικού στρατού, όπως ανακοίνωσε ο Στρατός των ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).
Οι δύο συγκεκριμένες γυναίκες, των οποίων τα ονόματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς και ακόμη 94 άντρες συμπλήρωσαν το 62μερο πρόγραμμα που μαθαίνει στους εκπαιδευόμενους "πώς να ξεπεράσουν τη κούραση, την πείνα και το στρες για να οδηγήσουν μικρές μονάδες στρατιωτών κατά τη διάρκεια καταδρομών", όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των Rangers.
ο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο, με 19 γυναίκες και 381 άντρες, και έχει έδρα το Οχυρό Μπένινγκ, στην πολιτεία της Τζόρτζια.
Περιλαμβάνει εκπαίδευση σε δάση, βουνά και έλη της πολιτείας της Φλόριντα.
Οι καταδρομείς του στρατού είναι στρατιώτες σε ετοιμότητα που έχουν εκπαιδευτεί σε δύσκολα φυσικά περιβάλλοντα και συχνά στέλνονται σε στόχους ειδικών αποστολών.
Το "διαβολοπρόγραμμα":
Σύμφωνα με τη δήλωση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει "ένα τεστ σωματικής αντοχής που περιλαμβάνει 49 πους-απ, 59 κοιλιακούς, τρέξιμο 8 χιλ. (5 μίλια) σε 40 λεπτά, 6 έλξεις στο μονόζυγο με κλειστή λαβή, τεστ κολύμβησης, τεστ καθοδήγησης στο έδαφος, περπάτημα 19,3 χιλ. (12 μίλια) σε τρεις ώρες, αρκετοί δρόμοι μετ' εμποδίων, τέσσερις μέρες αναρρίχησης βουνών, τρεις ρίψεις με αλεξίπτωτο, τέσσερις εναέριες επιθέσεις σε ελικόπτερα, πολλαπλές κινήσεις σε φουσκωτά, και 27 μέρες αναπαραστάσεων περιπολιών εν ώρα μάχης".
Όσοι πέρασαν το πρόγραμμα θα ορκιστούν σε ειδική τελετή στο Οχυρό Μπένινγκ την Παρασκευή.
Ο Στρατός των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε χρήση γυναικών σε μάχιμες θέσεις, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο ρόλος που θα αναλάβουν οι δύο πρώτες γυναίκες Rangers.
Περίπου 90% των υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού έχουν περάσει το πρόγραμμα καταδρομέων.
Από τους στρατιώτες που έχει στείλει η Αμερική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σχεδόν 12% ήταν γυναίκες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στις χώρες αυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου