Μια νέα μελέτη του UCL(UniversityCollegeLondon) αποκάλυψε ότι στις φυλές που έχουν επιβιώσει μέχρι και τη σύγχρονη εποχή κυνηγώντας ή συλλέγοντας την τροφή τους, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ισότιμη κοινωνική θέση και επιρροή. Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι η ισότητα των δύο φύλων ήταν ο κανόνας για το μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας της εξέλιξης του ανθρώπου.
Ο επικεφαλής ανθρωπολόγος της μελέτης μάλιστα, ο MarkDyble, τονίζει ότι παρά την αντίληψη που επικρατεί ότι οι κυνηγοί και οι συλλέκτες είναι ρόλοι πιο αρρενωποί που αναλαμβάνονται κατά κύριο ρόλο από άνδρες, η μελέτη έδειξε ότι η ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων προέκυψε στο επόμενο στάδιο του πολιτισμού , με την εμφάνιση της γεωργίας, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν και να αποθηκεύουν πόρους και αγαθά.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν γενεαλογικά δεδομένα από δύο φυλές, μία από το Κονγκό και μία από τις Φιλιππίνες, οι οποίες κυνηγούσαν και συνέλεγαν την τροφή τους. Μετά την ανάλυση τους βρήκαν ότι πιθανόν η ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα αποτελούσε πλεονέκτημα επιβίωσης και διαμόρφωσε ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας και την εξέλιξη της.
Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ισότητα των φύλων είναι μια από τις σημαντικές αλλαγές της κοινωνικής οργάνωσης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επίσης ο δεσμός των ζευγαριών, ο κοινωνικό εγκέφαλος και η γλώσσα και οι οποίες ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα άλλα θηλαστικά. Πρόκειται όμως για μια σημαντική αλλαγή στην οποία δεν είχε δοθεί ποτέ έμφαση.
Στην παρούσα μελέτη με τη βοήθεια των στατιστικών μοντέλων βρέθηκε ότι όταν μόνο το ένα φύλο μπορούσε να επηρεάσει τις συνθήκες ζωής και ήταν υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων, όπως συνέβαινε τυπικά στις ανδροκρατούμενες, πατριαρχικές κοινωνίες ή τις αγροτικές κοινωνίες, προέκυπταν στενοί δεσμοί ανάμεσα στα άτομα. Από την άλλη, στις κοινωνίες που οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν ισότιμη επιρροή ο μέσος αριθμός των σχέσεων των ατόμων ήταν πολύ χαμηλότερος.
Όταν οι άνδρες καταλαμβάνουν κυρίαρχες θέσεις σε μια κοινωνία, ο πυρήνας της οποιασδήποτε κοινότητας συγκροτείται από στενά συνδεδεμένους άνδρες και οι γυναίκες τοποθετούνται στην περιφέρεια. Εάν οι γυναίκες και οι άνδρες συμμετέχουν εξίσου στη λήψη αποφάσεων δε σχηματίζονται οι ομάδες των 4-5 αδερφών που ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι. Παρατηρήθηκε μάλιστα πως ενώ στις κοινωνίες που τα άτομα είναι κυνηγοί και συλλέκτες υπάρχει η προτίμηση τους να ζουν με μέλη της οικογένειας τους, στην πράξη ζουν με λίγα άτομα με τα οποία διατηρούν στενές σχέσεις. Οι ερευνητές, αφού παρακολούθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις φυλές αυτές και πήραν εκατοντάδες συνεντεύξεις κατέληξαν στο ότι συνήθως τα μέλη τους σχηματίζουν ομάδες των 20 ατόμων που μετακινούνται κάθε 10 ημέρες κι επιβιώνουν με το κυνήγι, το ψάρεμα, καθώς και τη συλλογή φρούτων, λαχανικών και μελιού.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
http://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου