... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Είσαι…ΓΥΝΑΙΚΑ!!!

Από την πρώτη στιγμή που μαθαίνουμε το φύλο σου, “φορτώνουμε” το μέλλον σου με άπειρες ευθύνες, με χιλιάδες βάσανα, με εκατοντάδες συμβιβασμούς! Οραματιζόμαστε για εσένα, ένα μέλλον όπου είσαι υπεύθυνη για τη λειτουργικότητα των πραγμάτων, για την ολοκλήρωση της οικογένειας, για την εξάπλωση της ανθρωπότητας.
Είναι σίγουρα σπουδαίο να ανήκεις στο γυναικείο φύλο, γιατί αποτελείς πηγή έμπνευσης και γονιμότητας! Είσαι το σύμβολο του σεξ, το σύμβολο της μητρότητας, το σύμβολο της επιβίωσης.
Ας δούμε όμως αναλυτικά την πορεία σου ως σήμερα κι ας προσπαθήσουμε να γευτούμε το γυναικείο πνεύμα, μέσα από κάποιες ματιές στο βαρύ παρελθόν σου!
Δημιουργήθηκες την έκτη ημέρα της δημιουργίας, από ένα πλευρό του Αδάμ όταν εκείνος βρισκόταν εν υπνώσει. Υπήρξες η προσωποποίηση της δολιότητας και της πονηριάς, αφού χάριν σε εσένα, εκδιώχθηκε ο άνθρωπος απ’ τον παράδεισο. Έκτοτε, για πολλούς αιώνες η θέση σου στην κοινωνία, ήταν υποτιμημένη. Το ανδρικό φύλο, ενώ σε ποθούσε, ταυτόχρονα σε τοποθετούσε μέσα στο μυαλό του,αλλά και στην κοινωνία, σα μολυσμένο οργανισμό και σου απαγόρευε οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα, πέραν αυτό της μητρότητας.
Πάλεψες να αντέξεις τα δεινά και την κατακραυγή του κόσμου που σε ακολουθούσε σε κάθε σου βήμα. Χρησιμοποιήθηκες για να καλύπτεις σεξουαλικές ανάγκες, μα κάθε φορά ακόμα κι εκείνοι που σ’ είχαν εκμεταλλευτεί, σε πετροβολούσαν μέχρι θανάτου, επειδή εξυπηρετούσες αμαρτωλά καθήκοντα. Σε ανάγκασαν να συμβιβαστείς με μια ζωή που μόνο ικανοποίηση και αξία δε σου πρόσδιδε. Σε έμαθαν να σιχαίνεσαι κι εσύ η ίδια το σώμα σου και να θεωρείς πως το αίμα που χάνεις κάθε μήνα απ’ τον οργανισμό σου, είναι η υπέρτατη τιμωρία του Θεού, επειδή ξελόγιασες τον Αδάμ.
Με την πάροδο των αιώνων, η αξία σου διέμενε σχεδόν η ίδια. Δεν είχες πολιτικά δικαιώματα, δε μπορούσες να εργαστείς, δεν τολμούσες να υψώσεις το ανάστημά σου σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία που σε είχε υποβαθμίσει απ’ την αρχή της δημιουργίας της. Σου επιτρεπόταν μόνο να τεκνοποιείς και να αναθρέφεις σωστά τα παιδιά σου, αλλά σου είχε επιβληθεί να είσαι και μία σωστή σύζυγος που θα εκτελούσε σωστά και πιστά τα συζυγικά της καθήκοντα.

Κάποια στιγμή, -κάπου στη δεκαετία του 70- τόλμησες να υπερασπιστείς τα δικαιώματά σου και να διεκδικήσεις το κύρος σου και την επάξια θέση σου μέσα στην κοινωνία. Μέχρι να το πετύχεις αυτό, είχες υποστεί την οργή του κοινού και της εκάστοτε θρησκείας που σε είχε περιθωριοποιήσει. Όμως,βγήκες νικήτρια κι απέκτησες όλα όσα σου ανήκαν. Έτσι απέκτησες την ανεξαρτησία σου, τα πολιτικά σου δικαιώματα, τη δυνατότητα να λες δυνατά τη γνώμη σου, να αγαπάς το σώμα σου και τις ικανότητές σου! Εξάλλου, ήσουν εκείνη που εφοδίαζε το κάθε κράτος με στρατιώτες, με δικηγόρους, με γιατρούς, με ιεροκήρυκες, με μηχανικούς, αλλά ποτέ μέχρι τότε δεν είχες λάβει την ανάλογη εκτίμηση!
Αγωνίστηκες και συνεχίζεις πεισματικά να αγωνίζεσαι τόσους αιώνες και είσαι άξια επαίνου γι’ αυτό! Σε πολλές χώρες το 2015, κατέχεις τιμητικές διακρίσεις σε καθετί με το οποίο ασχολείσαι, καθώς και διοικητικές θέσεις στο στρατιωτικό και πολιτικό τομέα. Είσαι περήφανη, δυναμική, ανεξάρτητη, αλλά ταυτόχρονα και σκλαβωμένη! Εξακολουθείς να είσαι σκλάβα των ανδρικών πεποιθήσεων, της οικογενειακής ολομέλειας, της οικιακής φροντίδας. Προκαλείς το θαυμασμό σε κάθε πέρασμά σου, αλλά και τις σεξουαλικές ορμές. Σε κάποια κράτη είσαι προστατευμένη από όλα αυτά τα σκληρά κακέκτυπα, σε κάποια άλλα κράτη όμως….είσαι ο θύτης, μα και το θύμα! Ας δούμε σε ποιες:
Όλα τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από επίσημες έρευνες του ΟΗΕ και της UNICEF και μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
  • ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πέφτουν καθημερινά οι γυναίκες στη χώρα αυτήν. Άντρες του κρατικού στρατού, αντάρτες και απλοί πολίτες συμμετέχουν συχνά σε ομαδικούς βιασμούς. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
  • ΜΑΛΙ: Γιατρός ή μαία παραβρίσκεται μόνο στο 24% των γεννήσεων. Το 91% των γυναικών είναι αμόρφωτες, ενώ το 50% των κοριτσιών έχουν παντρευτεί πριν από την ενηλικίωσή τους. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
  •  ΝΙΓΗΡΙΑ: Μόνο το 15% των γεννήσεων γίνονται παρουσία γιατρού ή μαίας, ενώ παντρεμένα είναι τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών, σε ποσοστό 62%. Το 97% του γυναικείου πληθυσμού είναι αγράμματες. Εκατοντάδες Νιγηριανές πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και πωλούνται στην Ευρώπη. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
  • ΟΥΓΚΑΝΤΑ: Το 50% των γυναικών ηλικίας 15-19 είναι παντρεμένες, ενώ το 67% των γυναικών είναι αμόρφωτες. Το 38% των γεννήσεων γίνονται υπό την επίβλεψη γιατρού ή μαίας. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
H γυναικεία περιτομή, γνωστότερη και ως κλειτοριδεκτομή, είναι μια αναχρονιστική παράδοση που ισχύει σε αρκετές χώρες.Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα θύματα υπολογίζονται πως σε 150 εκατομμύρια γυναίκες σε Αφρική, Ασία αλλά και στην Ευρώπη, έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή.Τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρουν ότι καθημερινά έξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, δηλαδή περίπου δυο εκατομμύρια το χρόνο.
Τύποι Κλειτοριδοεκτομής:
α) Ο «ηπιότερος», που είναι το κόψιμο της άκρης η και όλης της κλειτορίδας με ένα ξυράφι. Οι ισλαμικές αρχές την ονομάζουν «περιτομήΣούνα» και γενικά θεωρείται προτιμητέα , γιατί προκαλεί λιγότερα τραύματα σε σχέση με τους άλλους τύπους.afd2d7b6c88f6c5f0a7f1798931b47c1_L
β) Ο δεύτερος τύπος κλειτοριδεκτομής είναι η ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και μαζί με αυτή , των εσωτερικών (μικρών) χειλέων του αιδοίου. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο «γυναικείας περιτομής», σε ένα ποσοστό 80% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
images (3)
γ) Ο τρίτος και πιο «ριζικός» τύπος ακρωτηριασμού είναι ο λεγόμενος «αγκτηριασμός». Πρόκειται για την αποκοπή ολόκληρης της κλειτορίδας, των εσωτερικών και εξωτερικών (μεγάλων) χειλέων, και στη συνέχεια, τη συρραφή της εισόδου του κόλπου , αφού προηγουμένως «ξυστεί» εσωτερικά , ώστε να κολλήσει με την επούλωση του τραύματος. Έτσι, το μόνο που απομένει, είναι μια μικροσκοπική τρύπα , από την οποία περνούν τα ούρα και το αίμα κατά την έμμηνο ρύση. Την πρώτη νύχτα του γάμου, ο άνδρας αναγκάζεται πολλές φορές να ανοίξει με μαχαίρι την είσοδο του γυναικείου κόλπου.
Συνεχίζουμε και σε άλλες χώρες-κράτη:
  • ΤΣΑΝΤ: Μόνο το 15% των γεννήσεων πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γιατρού ή μαίας, ενώ το 49% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 έχουν παντρευτεί, οι περισσότερες χωρίς τη θέλησή τους.
  • ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Μόνο το 8% των γυναικών γεννά υπό την παρουσία γιατρού ή μαίας, το 49% των κοριτσιών 15-19 ετών είναι παντρεμένα.
  • ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ: Μόνο το 14% των γεννήσεων γίνεται από γιατρό ή μαία. Το 50% του γυναικείου πληθυσμού μεταξύ των κοριτσιών έχουν παντρευτεί. Στη συγκερκιμένη χώρα, πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό των γυναικών που εξαναγκάζονται σε πορνεία. Πολλές απ’ αυτές δεν έχουν ενηλικιωθεί.
  • ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξευρωπαϊσμό, η θέση της γυναίκας είναι δεινή. Δεκατρία περιστατικά δολοφονιών γυναικών για «απιστία» από τα μέλη της ίδια τους της οικογένειας έχουν καταγραφεί επίσημα από τις διεθνείς οργανώσεις μέσα σε δέκα μήνες.
  •  ΝΕΠΑΛ: Το 44% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 έχουν παντρευτεί. Το 89% του συνολικού πληθυσμού είναι αμόρφωτες.
  • ΥΕΜΕΝΗ: Μόνο το 16% των γυναικών δέχονται τη φροντίδα γιατρού ή μαίας κατά τη διάρκεια της γέννας. Το 24% των κοριτσιών ετών 15-19 είναι παντρεμένα. Το 92% των γυναικών της χώρας είναι αναλφάβητες.
  •  ΣΟΥΔΑΝ: Συχνά είναι τα περιστατικά αποκλεισμού των γυναικών από τη δημόσια ζωή. Οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων δημόσιες υπηρεσίες, εστιατόρια, αλλά και καταστήματα. Οσες φορές προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτό συνελήφθησαν και δικάστηκαν.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Εάν ο σύζυγος κατηγορήσει τη γυναίκα του για «ανάρμοστη» ή «ανήθικη» συμπεριφορά, τότε έχει το δικαίωμα να τη χτυπήσει, να την τραυματίσει, ακόμη και να τη σκοτώσει. Δύο γυναίκες καίγονται ζωντανές κάθε μέρα από τους συζύγους τους, με την ανοχή του κράτους. Στους συζύγους δεν επιβάλλεται καμία ποινή. 
  • ΙΝΔΙΑ: Στην Ινδία 14 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από τους συζύγους τους, με την ανοχή του κράτους. Χαρακτηριστικό είναι και το κάψιμο με λάδι «kitchen death» από τους συζύγους, αν δεν τηρηθεί το προγαμιαίο συμβόλαιο μεταξύ του πατέρα της νύφης και του υποψήφιου συζύγου.
  • ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Γυναίκες κάθε ηλικίας πέφτουν θύματα βίας στο σχολείο και στο δρόμο. Η χώρα έχει τους υψηλότερους δείκτες βίας κατά των γυναικών στον κόσμο. Ούτε τα σχολεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα αγόρια και οι δάσκαλοι στα σχολεία κακοποιούν σεξουαλικά τις μαθήτριες σε καθημερινή βάση. Παρά τις καταγγελίες των περιστατικών, οι δράστες δε συλλαμβάνονται.
  • ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Σημαντικοί περιορισμοί για εργασία, καμία ιατρική περίθαλψη και απαγόρευση συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιβάλλονται στις γυναίκες. Συχνά είναι τα περιστατικά βιασμών και κακοποίησης γυναικών (εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί, εξευτελισμοί κ.ά).
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ: Ομαδικοί βιασμοί γυναικών από στρατιώτες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Η πλειονότητα των κοριτσιών ηλικίας 5 έως 15 ετών στις χώρες αυτές έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης. Το Εκουαδόρ (76%), η Νικαράγουα (70%) και η Χιλή (57%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Τα κορίτσια αυτά ξαναβιάζονται μία ή περισσότερες φορές και μετά την ενηλικίωσή τους. Το 47% των βιασμών σε ανήλικες στην Κόστα Ρίκα, στο Ελ Σαλβαντόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα και στην Παραγουάη έγινε από μέλη της οικογένειάς τους. Στο Περού, εννέα στις 10 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί από τους συζύγους τους. Το 25% των ανήλικων κοριτσιών της Λατινικής Αμερικής μένουν έγκυες από τους βιαστές τους. Το 20% των ετήσιων γεννήσεων στις χώρες αυτές είναι από ανήλικες (περίπου 2 εκκατομύρια μωρά), ενώ μόνο το 7% των ανήλικων μανάδων έχουν πάει σχολείο. Παρ’ οτι η σεξουαλική κακοποίηση είναι το πιο συχνό έγκλημα στην Λατινική Αμερική, είναι εκείνο με τις λιγότερες αναφερθείσες καταγγελίες.
 ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Οι γυναίκες που εργάζονται σε δημόσιες θέσεις φορούν ένα μαύρο φόρεμα που λέγεται “abayah” συν ένα μαντήλι κι ένα πέπλο για να καλύπτει το κεφάλι και το πρόσωπο, προκειμένου, όπως ορίζει ο ιερός νόμος, να διαφυλαχτεί η τιμή τους. Να συμπληρώσουμε ότι οι γυναίκες μόλις το 2001 απέκτησαν το δικαίωμα να έχουν Δελτίο Ταυτότητας. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις, ή η ένδειξη αδιαφορίας στο λόγο του συζύγου τιμωρούνται με δημόσιο αποκεφαλισμό.
Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή και βίαιη πραγματικότητά! Μπορεί εμείς σα λαός, να μην έχουμε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις και το γυναικείο φύλο να προστατεύεται από το νόμο, αλλά δε μπορούμε φυσικά να κλείσουμε τα μάτια μας σε όλα αυτά που γίνονται στους υπόλοιπους λαούς.
Τώρα πια, γνωρίζετε κι εσείς, πως εκτός απ’ τη λογική και την ευαισθησία, η γυναίκα διακατέχεται από ένα ακόμα προτέρημα μέγιστης σημασίας… Το Θάρρος!!! Μπορεί να είναι πονηρή ίσως και κακιά κάποιες στιγμές, αλλά η γυναίκα υπομένεις πόνους και δεινά που είμαι σίγουρη πως ένας άνδρας δεν θα τα υπέμενε. Ίσως και γι’ αυτό το λόγο, η κοινωνία επιθυμεί τις γυναίκες σκλάβες και υπαίτιες για όλα, γιατί φοβούνται τη πυγμή, το θάρρος και το δυναμισμό της! Εξάλλου, αυτό θα πει: Είσαι…ΓΥΝΑΙΚΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: