... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σε μερικές χώρες του κόσμου η περίοδος θεωρείται αρρώστια

Η έμμηνος ρύση είναι φυσικό κομμάτι για τη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά υπάρχουν μερικά σημεία της γης όπου κάθε περίοδος είναι η πιο δύσκολη και τρομακτική στιγμή του μήνα.
Σε πολλά σημεία του κόσμου επειδή υπάρχει έλλειψη από προϊόντα υγιεινής, τα κορίτσια αναγκάζονται να χάνουν μέρες από το σχολείο και οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και άλλες επιπτώσεις στην υγεία τους. Σε μέρη, όπου το γυναικείο σώμα αντιμετωπίζεται με καχυποψία, κοινωνικό στίγμα και μύθους, οι γυναίκες απομονώνονται από την κοινωνία, έχουν περιορισμένες επιλογές εργασίας και η αντιμετώπιση που έχουν έχει σωματικές, ψυχικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Μπορεί στην Ελλάδα τα πράγματα να μην είναι έτσι, αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.

Σε πολλές χώρες, τα κορίτσια κόβουν μέρος από το στρώμα τους ή χρησιμοποιούν φύλλα και ξυλαράκια ως σερβιέτες, δημιουργώντας μολύνσεις

menstruation
Ακόμα και το πιο φτηνό πακέτο σερβιέτες είναι πολύ ακριβό για το μέσο κορίτσι στην Κένυα, σύμφωνα με τον οργανισμό Project Humanity. Ως αποτέλεσμα, τα κορίτσια που έχουν περίοδο χρησιμοποιούν πανιά, φύλλα, εφημερίδες, κομμάτια από το στρώμα τους ή ακόμα και λάσπη για να δημιουργήσουν ένα είδος προστασίας, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία τους.
Για να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα έχουν όλη την προστασία που χρειάζονται και δεν θα χάνουν σχολείο επειδή έχουν περίοδο, η οργάνωση Femme International, προμηθεύσει στα κορίτσια της Ανατολικής Αφρικής ένα ειδικό κουτί που περιέχει όλα όσα χρειάζονται. Κάθε κουτί έχει ένα κύπελλο περιόδου, σερβιέτες, ένα μπολ για να πλένει κανείς το κύπελλο, μία μικρή πετσέτα, ένα σαπούνι και έναν μικρό καθρέφτη.

Σε ορισμένα σημεία της Ιαπωνίας οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παραδοσιακά αντρικές δουλειές, όπως σούσι σεφ γιατί η έμμηνος ρύση της καθιστά «ανισόρροπες»

Είναι πιο πιθανό να βρεις στο μενού ένα ψάρι υπό εξαφάνιση παρά το όνομα μίας γυναίκας σεφ. Όπως ορίζει η παράδοση, οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, επειδή έχουν περίοδο, όπως είχε αναφέρει το 2011 στη The Wall Street Journal, ο Yoshikazu Ono, γιος ενός διάσημου σούσι σεφ.
«Για να είσαι επαγγελματίας πρέπει να έχεις μία σταθερή γεύση και οι γυναίκες λόγω του κύκλου τους έχουν ανισορροπία στη γεύση τους και, άρα, δεν μπορούν να γίνουν σεφ, ανέφερε ο Ono.
Η μόνη ανισορροπία που υπάρχει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες στην Ιαπωνία, όπως και σε άλλες χώρες.
Το 1999, ψηφίστηκε ένας νόμος για την ισότητα στην εργασία ανάμεσα στα δύο φύλα, που ακυρώνει το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να δουλεύουν μετά τις 10 το βράδυ. Ενώ, το 2011, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο εργασίας για τις γυναίκες, ένας επιχειρηματίας άνοιξε ένα εστιατόριο που προσλαμβάνει μόνο γυναίκες.

Σε μερικά σημεία του Νεπάλ, τα κορίτσια που έχουν περίοδο κλείνονται σε σκοτεινά δωμάτια

menstruation
Αν και το 2005 απαγορεύτηκε δια νόμου, αυτή η παράδοση, που περιλαμβάνει την απομόνωση των γυναικών που έχουν περίοδο για μία εβδομάδα, υπάρχει ακόμα σε πολλά χωριά του Νεπάλ, σύμφωνα με το Women eNews.
Συνήθως, οι γυναίκες αυτές απομονώνονται σε κάποια καλύβα για όσο διαρκεί η περίοδός τους, έχοντας πολύ μικρή προστασία από τα στοιχεία της φύσης, με ελάχιστη επαφή και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και με κίνδυνο να αναπτύξουν πολλές ασθένειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Προκείμενου να μπει ένα τέλος σε αυτή την παράδοση, η Rupa Chand Shah, κάνει ένα μάθημα ευαισθητοποίησης και ενθαρρύνει τα κορίτσια να το παρακολουθήσουν, ακόμα κι αν έχουν περίοδο, και ελπίζει ότι με την δουλειά της, θα καταφέρει να την σταματήσει.

Στην Αμερική, άστεγες γυναίκες αναφέρουν ότι το να έχουν περίοδο είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν

Όλες οι γυναίκες χρειάζονται ταμπόν και σερβιέτες, αλλά είναι σπάνιο να τα βρει κανείς ακόμα και σε καταφύγια αστέγων, όπως αναφέρθηκε από το Al Jazeera. Τα προϊόντα αυτά είναι ακριβά και ακόμα κι εκείνοι που υποστηρίζουν αυτά τα κέντρα, δεν σκέφτονται να τα προσφέρουν.
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι άστεγοι δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν ένα μπάνιο, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν οι γυναίκες την υγιεινή τους.
Για να βοηθήσουν τις γυναίκες που είναι άστεγες στην Αμερική, έχουν γίνει πολλές ενέργειες από οργανισμούς ώστε να τους παρέχουν τα προϊόντα υγιεινής που έχουν ανάγκη.
menstruation
Η ντροπή που συνοδεύει την περίοδο είναι τόσο μεγάλη στο Μαλάουι που οι γονείς απλά δεν μιλάνε στα παιδιά τους γι' αυτό, σύμφωνα με την UNICEF.
Τα κορίτσια ενημερώνονται ελάχιστα από τις θείες τους, που τους δείχνουν πως να φτιάξουν σερβιέτες από παλιά ρούχα και τις προειδοποιούν να μην μιλούν σε αγόρια κατά τη διάρκεια της περιόδους τους.
Το πρόγραμμα της UNICEF με τίτλο Menstrual Hygiene Management, στοχεύει να «σπάσει» αυτά τα ταμπού και να εφοδιάσει τα κορίτσια με την απαραίτητη γνώση αλλά και τους πόρους που χρειάζονται ώστε να νιώθουν άνετα και ασφαλείς. Το πρόγραμμα βοήθεια στήνει ειδικές εγκαταστάσεις στα σχολεία που προσφέρουν στα κορίτσια την ιδιωτικότητα που χρειάζονται, καθώς και προϊόντα υγιεινής. Ταυτόχρονα, οργανώνουν ομάδες για να εκπαιδεύσουν τα κορίτσια σχετικά την έμμηνο ρύση.

Στην Βολιβία, λένε στα κορίτσια να μην βλέπει κανείς τις σερβιέτες τους και να μην τις πετούν στα σκουπίδια. Τους λένε, επίσης, ότι προκαλούν καρκίνο.

Υπάρχει τόσος μεγάλος εξευτελισμός στην Βολιβία σχετικά με την περίοδο, που ακόμα και οι δασκάλες δεν πετούν τις σερβιέτες τους στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, οι σερβιέτες στα σκουπίδια μπορεί να προκαλέσει κάποια αρρώστια, ακόμα και καρκίνο, σύμφωνα με την UNICEF. Έτσι, ακόμα κι αν υπάρχει ειδικός κάδος που μπορούν τα κορίτσια να πετάξουν τις σερβιέτες τους, όσο είναι στο σχολείο, τις κρατούν στην τσάντα τους και περιμένουν να τις πετάξουν όταν φτάσουν σπίτι.
Μετά από έρευνα που έκανε η UNICEF σε 10 σχολεία της Βολιβίας, βρέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσουν τα κορίτσια όταν έχουν έμμηνο ρύση, όπως το αίσθημα της ντροπής και η λίγη πρόσβαση σε τουαλέτες. Ο οργανισμός δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης ώστε να βελτιωθεί το περιβάλλον στο σχολείο, ενθαρρύνοντας την εκπαίδευση σε τέτοια θέματα, δίνοντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής και βελτιστοποιώντας τις εγκαταστάσεις.

Σε μερικές περιοχές της Ινδίας, λέγεται στις γυναίκες ότι η περίοδός τους μπορεί να «μολύνει» το φαγητό, όπως, για παράδειγμα, να χαλάσει μία πίκλα

menstruation
Οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Ινδία είναι πεπεισμένα ότι αν πιάσουν στα χέρια τους ένα αγγουράκι τουρσί, ενώ έχουν περίοδο, ότι θα χαλάσει μόνο με το άγγιγμά τους. Βέβαια, δεν τους λένε να μείνουν μακριά μόνο από τις πίκλες, αφού τους λένε να αποφεύγουν να μαγειρεύουν γενικά επειδή μπορεί να «μολύνουν» το φαγητό.
Για να επαναφέρει την τάξη, η ιστοσελίδα Menstrupedia, στοχεύει να καταρρίψει τέτοιου είδους μύθους.

Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες μεγαλώνουν με την εντύπωση ότι αν κάνουν ντους όταν έχουν περίοδο δεν θα μπορέσουν να κάνουν παιδιά

Σύμφωνα με το Afghan Zaria, υπάρχει η πεποίθηση ότι αν μία γυναίκα πλύνει τα γεννητικά της όργανα κατά τη διάρκεια της περιόδου, θα έχει θέματα γονιμότητας. Η UNICEF έχει παρέμβει ώστε να διδάξει στις γυναίκες τις συνήθειες υγιεινής που θα τις κρατήσουν ασφαλείς.

Σχεδόν το 50% των γυναικών στο Ιράν θεωρεί ότι η περίοδος είναι αρρώστια

Υπάρχει πολύ έντονο στίγμα και παραπληροφόρηση σχετικά με την έμμηνο ρύση στο Ιράν και αυτό είναι σαφές από το γεγονός ότι 48% των κοριτσιών θεωρούν ότι πρόκειται για ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η UNICEF.
Αν και η παραπληροφόρηση είναι έντονη, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο National Center for Biotechnology Information διαπίστωσε ότι όταν τα κορίτσια του Ιράν έχουν λάβει πληροφόρηση και εκπαίδευση σε τέτοια θέματα, κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν, με αποτέλεσμα 61,6% των κοριτσιών αυτών να αρχίσουν να πλένονται κανονικά κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: