... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Safetipin: Η νέα εφαρμογή που βοηθά τις γυναίκες στην Ινδία να μην πέφτουν θύματα βιασμού

INDIA CROWD

Κάθε 22 λεπτά, μια γυναίκα στην Ινδία πέφτει θύμα βιασμού.
Όσο σοκαριστικό κι αν είναι αυτό το στατιστικό, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο τρομακτική καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται καν στις αρχές, κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός των βιασμών είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Για αυτό, η μηχανικός Kalpana Viswanath και ο επιχειρηματίας Ashish Basuαποφάσισαν να κάνουν κάτι για να προστατέψουν τις γυναίκες στην Ινδία -τουλάχιστον όσο περνά από το χέρι τους. Σε συνεργασία με την φιλανθρωπική οργάνωση Jagori, δημιούργησαν την εφαρμογή για κινητά Safetipin, η οποία, με τη βοήθεια του κόσμου, ανακαλύπτει τις πιο ασφαλείς διαδρομές σε κάθε πόλη της Ινδίας. Η Viswanath υπερασπίζεται εδώ και χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών και ο Basu έχει μεγάλη εμπειρία στην τεχνολογία των smartphones, οπότε το application που δημιούργησαν είχε να προσφέρει κάτι σημαντικό και στους δύο.
safetipin

Το Safetipin λειτουργεί σχετικά απλά. Αρχική η εφαρμογή εντοπίζει την τοποθεσία του χρήστη μέσω του GPS του κινητού του ή με χειροκίνητη εισαγωγή της διεύθυνσης. Έπειτα, μόλις ο επιθυμητός προορισμός εμφανιστεί στην οθόνη, η γυναίκα πατά πάνω στο σημείο που θέλει να πάει και η εφαρμογή εμφανίζει την πιο ασφαλή διαδρομή μέσα από τις πέντε επικρατέστερες, βάσει της αξιολόγησης που έχουν παραθέσει οι χρήστες του Safetipin.
safetipin

safetipin
Επίσης, οι χρήστες μπορούν να μεταβούν στον «τοίχο» κάθε γειτονιάς και να διαβάσουν την αξιολόγηση και τις καλές ή κακές εμπειρίες που είχαν άλλοι χρήστες στη συγκεκριμένη περιοχή. Μια περιοχή κρίνεται συνήθως ασφαλής μέσα από διάφορους παράγοντες, με επικρατέστερους να είναι ο φωτισμός του δρόμου, το πλήθος, τα άμεσα διαθέσιμα ΜΜΜ και η διαφορετικότητα των φύλων. Μια ακόμα πολύ σημαντική λειτουργία του Safetipin είναι πως οι χρήστες μπορούν να βλέπουν αν κάποια φίλη τους που χρησιμοποιεί την εφαρμογή έφτασε σώα σπίτι της και, αν όχι, να εντοπίσουν αμέσως την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει το «emergency button», το οποίο πατώντας το, σου εμφανίζει την πιο ασφαλή διαδρομή προς το κοντινότερο κέντρο βοήθειας.
Το Safetipin ξεκίνησε από το Δελχί, γρήγορα όμως έγινε περιζήτητο σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας κάτι που όλοι ξέρουμε αλλά συνήθως αγνοούμε. Οι γυναίκες παρενοχλούνται και γίνονται θύματα επίθεσης και βιασμού κάθε λεπτό, σε κάθε πόλη, κάθε χώρας. Η εφαρμογή των Viswanath και Basu ίσως γίνει μια καλή αφορμή για να ασχοληθεί περισσότερο κόσμος με αυτό το μείζον πρόβλημα που, στον 21ο αιώνα, αποτελεί τουλάχιστον ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: