H Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων 2014 αξιολογεί συγκριτικά τα εθνικά έμφυλα χάσματα 142 χωρών βάσει οικονομικών, πολιτικών, εκπαιδευτικών και υγειονομικών κριτηρίων.
Το έτος 2014 αποτελεί την χρονιά της 9ης έκδοσης του Δείκτη, επιτρέποντας την ανάλυση χρονοσειρών των μεταβαλλόμενων προτύπων της ισότητας των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και τις συγκρίσεις μεταξύ των χωρών αλλά και στο εσωτερικό τους.
Οι σειρές κατάταξης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη αναφορικά με τις προκλήσεις που θέτουν τα έμφυλα χάσματα και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τη μείωσή τους.
Η μεθοδολογία και η ποσοτική ανάλυση των σειρών κατάταξης στοχεύουν να αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων για τη μείωση των έμφυλων χασμάτων.
Η Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων 2014 (Global Gender Gap Report 2014) δίδει έμφαση στους επίμονους έμφυλους διαχωρισμούς εντός και μεταξύ των περιφερειών. Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων των τελευταίων εννέα ετών για τις 111 χώρες που έχουν αποτελέσει μέρος της έκθεσης από την στιγμή της πρώτης χάραξής της, ο κόσμος μας έχει βιώσει μία μικρή μόλις βελτίωση στην ισότητα των γυναικών στον χώρο εργασίας.
Ο δείκτης του έμφυλου χάσματος, επιπροσθέτως, για την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες βρίσκεται πλέον στο 60% παγκοσμίως, έχοντας κλείσει κατά 4% από το 56% του έτους 2006.
Το έμφυλο χάσμα είναι ελάχιστο σε όρους υγείας και επιβίωσης, με τον δείκτη χάσματος να βρίσκεται στο 96% παγκοσμίως, με 35 χώρες να έχουν «κλείσει» πλήρως το χάσμα. Παρόλα αυτά, αυτός είναι και ο μοναδικός υπο-δείκτης που μειώθηκε στην πορεία των τελευταίων εννέα ετών.
Ο δείκτης του έμφυλου χάσματος συμμετοχής στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο δεύτερος μικρότερος καθώς βρίσκεται στο 94% παγκοσμίως, με 25 χώρες να έχουν κλείσει εντελώς τη διαφορά.
Επίσης, το χάσμα πολιτικής συμμετοχής, ο τέταρτος βασικός πυλώνας μέτρησης, παραμένει σε μεγάλο εύρος, με τον δείκτη χάσματος να βρίσκεται στο 21%, αν και το πεδίο αυτό έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2006.
Τα ευρήματα του έτους 2014 δείχνουν ότι η Ισλανδία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της συνολικής κατάταξης του Παγκόσμιου Δείκτη Έμφυλου Χάσματος για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η Φινλανδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, και η Νορβηγία στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η Σουηδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση ενώ η Δανία «ανέβηκε» τρείς θέσεις και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση βάσει της φετινής έκθεσης.
Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά κυριαρχούν στην κορυφή της κατάταξης: (8η θέση Ιρλανδία και Βέλγιο 10η θέση). Επίσης, η Νικαράγουα βρίσκεται στην 6η θέση, η Rwanda στην 7η και οι Φιλιππίνες στην 9η θέση συμπληρώνοντας τη λίστα με τις πρώτες 10 χώρες της κατάταξης.
Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με τον συνολικό δείκτη έμφυλου χάσματος να βρίσκεται στο επίπεδο 0,678 [1]. Στον πυλώνα της οικονομικής Συμμετοχής και Ευκαιριών το σκορ του δείκτη βρίσκεται στο 0,643 – με τους επιμέρους δείκτες να έχουν ως εξής: έμφυλο χάσμα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό 0.76 – έμφυλο χάσμα ισότητας αμοιβής/μισθών για ίδια ή παρόμοια εργασία – 0,65, έμφυλο χάσμα υπολογισμού εισοδήματος από εργασία/απασχόληση 0,54 καθώς και έμφυλο χάσμα συμμετοχής στο νομοθετικό σώμα, των ανώτατων αξιωματούχων και των διευθυντικών στελεχών 0,34 [2].
Το έμφυλο χάσμα στο πεδίο της πολιτικής συμμετοχής στη χώρα μας στέκει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός δείκτης για το έμφυλο χάσμα πολιτικής συμμετοχής και ενδυνάμωσης βρίσκεται στο 0,096 – ενώ ο υποδείκτης του έμφυλου χάσματος της συμμετοχής των γυναικών σε υπουργικές θέσεις βρίσκεται στο 0,06.
Στους πυλώνες συμμετοχής στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην υγεία – επιβίωση/ προσδόκιμο επιβίωσης ο δείκτης του έμφυλου χάσματος βρίσκεται στο 0,995 και 0,979 αντιστοίχως.
http://socialpolicy.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου