... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

91 παιδιά το μήνα έπεφταν θύματα κακοποίησης το πρώτο εξάμηνο του '14

91 παιδιά το μήνα έπεφταν θύματα κακοποίησης το πρώτο εξάμηνο του '14Στις 548 ανέρχεται ο αριθμός των κλήσεων που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 για κακοποιήσεις παιδιών.
Το 51% των θυμάτων είναι αγόρια, το 41,5% κορτίσια και το 7,5% αγνώστου φύλου. Από αυτές τις περιπτώσεις σωματική κακοποίηση υπέστη το 43% (με περισσότερα τα αγόρια) σεξουαλική το 0,5% (μόνο κορίτσια), παραμέληση το 50% (περισσότερα τα αγόρια) εξώθηση σε επαιτεία το 4 %, εξώθηση σε πορνεία 1% (μόνο κορίτσια) και ψυχολογική βία 1,5%. Στο 40,5% των περιπτώσεων βίας θύτες ήταν και οι δυο γονείς, στο 36% η μητέρα, στο 15% ο πατέρας, στο 4,5% άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος και 4% άλλο άτομο.
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Ελένη Αναστασιάδου στα παιδιά σχεδόν πάντα διαπιστώνεται κάποιος συνδυασμός μορφών κακοποίησης δηλαδή ένα παιδί σωματικά κακοποιημένο έχει συνήθως υποστεί συναισθηματική κακοποίηση, ενώ ένα παιδί σεξουαλικά κακοποιημένο μπορεί να είναι επίσης παραμελημένο.
Συμπτώματα της παιδικής κακοποίησης μπορεί να είναι η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά ή στην απόδοσή του στο σχολείο, οι μαθησιακές δυσκολίες ή η αδυναμία συγκέντρωσης η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα οργανικά ή ψυχολογικά αίτια, όταν επίσης ο γονιός δείχνει μικρό ενδιαφέρον για το παιδί, αρνείται την ύπαρξη προβλημάτων ή κατηγορεί το παιδί για τα προβλήματα στο σπίτι ή το σχολείο, όταν επιτρέπει τους δασκάλους ή σε άλλους που φροντίζουν το παιδί να χρησιμοποιούν αυστηρή σωματική τιμωρία για να το πειθαρχήσουν αν το παιδί κάνει αταξίες. Όταν ο γονιός και το παιδί σπανίως αγγίζουν ο ένας τον άλλον ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κακοποίησης. Το ίδιο και όταν, θεωρούν τη σχέση τους αρνητική ή δηλώνουν ότι δεν συμπαθούν ο ένας τον άλλο. Βέβαια κανένα από αυτά δεν αποδεικνύει ότι σε μία οικογένεια συμβαίνει παιδική κακοποίηση
Υπενθυμίζεται ότι όταν υπάρχει υποψία παιδικής κακοποίησης χρειάζεται να ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές (εισαγγελέας, αστυνομία) και να εισάγεται το παιδί στο νοσοκομείο κατ' αρχήν να προστατευτεί η ζωή του και να αντιμετωπιστούν τα ιατρικά προβλήματα, να παρέχεται βοήθεια στο παιδί και στην οικογένειά του από διεπιστημονική ομάδα ειδικών (παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και παιδοψυχίατρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: