... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμια καμπάνια για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης

LAC_English1

ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ!
Γίνετε μέρος και υποστηρίκτρια της παγκόσμιας καμπάνιας για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης.
Η 28 η Σεπτεμβρίου θα γίνει παγκόσμια ημέρα δράσεων για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης. Η πλατφόρμα Abortion Right για το δικαίωμα στην έκτρωση στην Ευρώπη είναι από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτή την καμπάνια ευαισθητοποίησης και δράσης.
Από το 1990 οι γυναίκες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής συγκεντρώνονται στις 28 Σεπτεμβρίου για να απαιτήσουν πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και δωρεάν έκτρωση χωρίς στιγματισμό και ποινικές κυρώσεις. Η μέρα αυτή επιλέχτηκε ως αναφορά στο νόμο της Βραζιλίας που ψηφίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1871, γνωστού ως «Νόμος της Ελεύθερης Κοιλιάς», ο οποίος απελευθέρωνε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς σκλάβους. Χρησιμοποιώντας το σύνθημα «για μια ελεύθερη κοιλιά», οι γυναίκες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θέλουν το τέλος της δουλείας να γίνει και τέλος της δουλείας της κοιλιάς! Στις περισσότερες χώρες της περιοχής η έκτρωση δεν είναι δυνατή παρά μόνο σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας και εκατομμύρια γυναίκες συνεχίζουν να υποβάλλονται σε επικίνδυνες, παράνομες εκτρώσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Ακόμα και σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν 47000 γυναίκες κάθε χρόνο εξαιτίας εκτρώσεων που δε γίνονται σε ιατρικό περιβάλλον!
Η καμπάνια της 28ης Σεπτεμβρίου έχει γίνει παγκόσμια και συμμετέχουν σε αυτή τα μέλη του Παγκοσμίου Δικτύου Γυναικών για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα και συνεργάζονται οργανώσεις από πολλές χώρες όπως η Πολωνία, η Τανζανία, η Νιγηρία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και η Ιαπωνία. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των νόμων που απαγορεύουν την έκτρωση, τις ελλείψεις ανάλογων υπηρεσιών και τα διάφορα εμπόδια στην εύκολη πρόσβαση στην έκτρωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για θεσμικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα θέλαμε να τονίσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν ακόμα υπερβολικά συχνά για την πρόσβαση σε έκτρωση και τις καταστροφικές τους συνέπειες στα άτομα και τις κοινότητες που τις υφίστανται.
Στο Εκουαδόρ, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ραφαέλ Κορεά πρόσφατα αύξησε περισσότερο τις πιέσεις κατά της έκτρωσης εισάγοντας στον ποινικό κώδικα ένα νέο αδίκημα, αυτό της «κακής επαγγελματικής πρακτικής» με σκοπό να τρομοκρατήσει τους γιατρούς και να τους αποτρέψει από το να βοηθήσουν τις γυναίκες που έχουν ανάγκη. Και αφού αυτό δεν αρκούσε, απείλησε να παραιτηθεί αν ο ποινικός κώδικας επιτρέψει την έκτρωση σε περίπτωση βιασμού. Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 η έκτρωση σε μη-ιατρικό περιβάλλον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήταν η πρώτη αιτία γυναικείας θνησιμότητας στο Εκουαδόρ.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στην Ευρώπη, η Πολωνία διατηρεί μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στο θέμα της έκτρωσης, ότι η έκτρωση απαγορεύεται στη Μάλτα και την Κύπρο και ότι σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ουγγαρία τα εμπόδια γίνονται όλο και περισσότερα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως πρόσφατα η Ισπανία, κυβερνήσεις και αντιδραστικά κινήματα επιτίθενται στα δικαιώματα των γυναικών που έδειχναν να είναι κεκτημένα.
Στην πραγματικότητα θέλοντας να ποινικοποιήσει και πάλι την έκτρωση, η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να υπονομεύσει θεμελιώδεις ελευθερίες:
*Δικαίωμα στη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα
*Ελευθερία βούλησης, ηθική αυτονομία και δικαίωμα σε ελεύθερες αποφάσεις
*Δικαίωμα στη μητρότητα ως αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής.
Ευτυχώς, χάρη στις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις ο νόμος αυτός δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να μη γυρίσει η Ισπανία 30 χρόνια πίσω!
Στην Ιταλία η απειλή είναι άλλης τάξης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 80% των γυναικολόγων και 50% των αναισθησιολόγων επικαλούνται κώλυμα συνείδησης για να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν εκτρώσεις, πράγμα που ευνοεί την επιστροφή σε παράνομες μεθόδους, καθώς πολλές κλινικές που αναλάμβαναν εκτρώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Φέτος η πλατφόρμα Abortion Right συμμετέχει στη δράση 28 Σεπτεμβρίου καλώντας το κοινό να υπογράψει τη Χάρτα της Πλατφόρμας για το δικαίωμα στην έκτρωση εδώ και οργανώνοντας διανομή φυλλαδίων στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: