... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

21η Σεπτεμβρίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ

 Η 21η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, είναι αφιερωμένη στη νόσο Αλτσχάιμερ, κατά την οποία οι οργανώσεις Αλτσχάιμερ σε όλο τον κόσμο επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια. Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι μια ομάδα διαταραχών που παρεμποδίζει τη διανοητική λειτουργία και είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Πήρε το όνομά της από το Γερμανό Ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 και πρόκειται για μία ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Κατ' εκτίμηση 26,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παγκοσμίως Αλτσχάιμερ το 2008 και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2050.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ 2014 είναι “ Άνοια: Μπορούμε να μειώσουμε την επικινδυνότητα;”, εστιάζοντας στους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθεί το ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ακολουθώντας υγιείς τρόπους ζωής και άσκησης του εγκεφάλου. Η οργάνωση “Διεθνής Εταιρεία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ”, ανέθεσε σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς από το King’s College του Λονδίνου, να συντάξει μία έκθεση για την νόσο, ως ένα μέρος της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, στο πλαίσιο του Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιου Μήνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στην έκθεση αναφέρεται η υπόθεση ότι ο κίνδυνος της άνοιας στην μέση και τρίτη ηλικία, μπορεί να μειωθεί στον γενικό πληθυσμό, αν ελεγχθούν ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση και καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και ενθάρρυνσης των ανθρώπων να σταματήσουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας κατά 50%. Κατ' επέκταση, η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως είναι η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο της πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Παρά τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, η έκθεση αναγνωρίζει ότι πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έχουν αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη, καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της διακοπής του καπνίσματος και της μείωσης του κινδύνου άνοιας. Παραθέτει μελέτες περιστατικών άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων που αποδεικνύουν ότι, ενώ ο κίνδυνος για άνοια είναι παρόμοιος μεταξύ των πρώην καπνιστών και άτομων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, εκείνοι που συνεχίζουν να καπνίζουν διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο.

Ο αντίκτυπος της εκπαίδευσης και ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο άνοιας είναι επίσης θέματα που παρουσιάζονται και αξιολογούνται στην έκθεση, αποκαλύπτοντας ότι οι άνθρωποι με καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν την θέση αυτή με στοιχεία που δείχνουν ότι ενώ η εκπαίδευση δεν επηρεάζει τις αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε άνοια, ωφελεί την πνευματική λειτουργία.

Επίσης είναι σημαντική, λένε οι συντάκτες, η ανάγκη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στην τρίτη ηλικία με καλά ανεπτυγμένους, υγιείς εγκεφάλους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν πιο ευτυχισμένα και ανεξάρητα σε αυτή τη φάση της ζωής τους, με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Αν και η υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, είναι ιδιαίτερα σημαντική στη μέση ηλικία, λένε οι συγγραφείς, καθώς οι αλλαγές στον εγκέφαλο που ευθύνονται για την άνοια, μπορούν να ξεκινήσουν δεκαετίες πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τέλος, προσθέτουν ότι το μέλλον της παγκόσμιας επιδημίας της άνοιας εξαρτάται από την επιτυχία ή την αποτυχία των προσπαθειών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι για αυτό το σκοπό, απαιτείται ένα στρατηγικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό πλάνο, συνδυάζοντας προγράμματα για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών (Non-communicable disease, NCDs) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: