Σας γνωρίζουμε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (γνωστή και με το διεθνές αρκτικόλεξο ILO) δημοσιοποίησε πρόσφατα δύο εκδόσεις σχετικά με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην εργασία.
Η πρώτη ασχολείται με την ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων με σκοπό τη μείωση των ανισοτήτων λόγω φύλου στην αγορά εργασίας. Οτίτλος της αγγλικής έκδοσης είναι "The gender divide in skills development: Progress, challenges and policy options for empowering women" συνολικής έκτασης δώδεκα σελίδων
(σχετικός σύνδεσμος:
Τα βασικά σημεία της έκδοσης συνοψίζονται ως εξής:
- Το 1990 η αναλογία ήταν 90 εγγράμμματες νέες γυναίκες για κάθε 100 νέους άνδρες, ενώ το 2010 το ποσοστό για τις γυναίκες αυξήθηκε στις 95. Εντούτοις, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους, ειδικά σε περιοχές με αγροτική, άτυπη και παραδοσιακή οικονομία.
- Για τις γυναίκες, περισσότερες δεξιότητες δεν σημαίνει αυτόματα και καλύτερες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στη Μεγάλη Βρετανία, όπου κυριαρχεί το φαινόμενο της απασχόλησης γυναικών με αυξημένα προσόντα σε χαμηλότερου επιπέδου θέσεις, τη στιγμή που το ίδιο φαινόμενο για τους άνδρες εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα μόλις από το 2011.
- Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται μέχρι το 2020 η αριθμητική υπεροχή των γυναικών ηλικίας 25-39 ετών με υψηλά προσόντα έναντι των ανδρών και η παράλληλη μείωση του αριθμού γυναικών με χαμηλή ή καθόλου εξειδίκευση.
- Η απουσία επαγγελματικών ευκαιριών στις αναπτυσσόμενες χώρες οδηγεί τις γυναίκες αποφοίτους τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναζητήσουν νέες δυνατότητες στο εξωτερικό. Το 2000 στις χώρες με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα το ποσοστό μετανάστευσης για τις γυναίκες με εξειδίκευση ήταν 10,2%, όταν για τους άνδρες συναδέλφους τους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,3%.
- Ο αριθμός γυναικών αποφοίτων του τομέα μηχανικής έχει αυξηθεί διεθνώς, εντούτοις στις Η.Π.Α. κατήχαν μόνο το 14% των θέσεων εργασίας σε αυτό τον τομέα το 2011 από το 12% το 2003.
- Η ένταξη της διάστασης του φύλου στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στον αγώνα μείωσης του χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας.
Η δεύτερη έκδοση αναφέρεται στο σύστημα της γονικής άδειας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ο τίτλος είναι "Maternity and paternity at work: Law and practice across the world - OVERVIEW" συνολικής έκτασης δεκαέξι σελίδων
(σχετικός σύνδεσμος:
http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---dgreports/---dcomm/documents/publication/wcms_242617.pdf )
Ακολουθεί η παρουσίαση ορισμένων βασικών σημείων της έκδοσης:
- Η πλειοψηφία των χωρών έχει διατηρήσει τη χορήγηση γονικής άδειας διάρκειας τουλάχιστον 14 εβδομάδων.
- 107 χώρες παρέχουν χρηματικά βοηθήματα μέσω των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, σε 47 χώρες τα επιδόματα χορηγούνται μόνο από τον εργοδότη, ενώ σε 29 χώρες το σχετικό κόστος μοιράζονται το Κράτος και ο εργοδότης. Οι Η.Π.Α. και η Παπούα-Νέα Γουινέα δεν χορηγούν χρηματικά βοηθήματα στους/στις εργαζόμενους/-ες που κάνουν χρήση γονικής αδείας.
- Η Ελβετία είναι η μόνη χώρα χωρίς νομοθετικό πλαίσιο γονικής άδειας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
- Η νομοθεσία ορισμένων χωρών απαγορεύει ρητά την υπερωριακή απασχόληση στις έγκυες (π.χ. Βέλγιο, Χιλή, Μεξικό), ενώ σε άλλες χώρες (π.χ. Ιαπωνία, Εσθονία, Κούβα) η νομοθεσία αναφέρει ότι δεν θα ζητείται από τις έγκυες εργαζόμενες να απασχοληθούν υπερωριακά.
- Η νομοθεσία της Χιλής, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας καθιστά υποχρεωτική τη χορήγηση γονικής άδειας στον πατέρα.
- Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύστημα χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων. Οι τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), η Ουγγαρία και η Ρουμανία περιόρισαν τη διάρκεια της γονικής άδειας, καθώς και το ύψος του ποσού του σχετικού επιδόματος.
- Εντούτοις, σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι Κυβερνήσεις αύξησαν τη διάρκεια της γονικής άδειας ως μέσο αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Η Κίνα αύξησε τη διάρκεια της εν λόγω άδειας από 90 σε 98 μέρες το 2011, η Αυστραλία εισήγαγε τις 14 μέρες γονικής άδειας με αποδοχές για τους πατέρες το 2013, ενώ η Νορβηγία αύξησε την ποσόστωση γονικής άδειας για πατέρες από 12 σε 14 εβδομάδες.
- Στη Μαδαγασκάρη, η νομοθεσία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 25 γυναίκες να έχουν δομή φύλαξης παιδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου