... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τζίμι Κάρτε: Οι διακρίσεις κατά των γυναικών αφορούν όλον τον πλανήτη

«Κάλεσμα για δράση. Γυναίκες, θρησκεία, βία και εξουσία». Αυτός είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του 39ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ. Δεν είναι το πρώτο βιβλίο του πρώην προέδρου, που βρίσκεται κοντά 70 χρόνια στην πολιτική, έχει «οργώσει» την υφήλιο, ταξιδεύοντας σε 145 χώρες, έχει γνωρίσει 187 ηγέτες κι έχει ασχοληθεί, πολλά διεθνή ζητήματα - μεταξύ τους το ισραηλινο-παλαιστινιακό. Μετά από όλη αυτή τη σωρευμένη εμπειρία, 32 χρόνια μετά από την προεδρία του, ο Κάρτερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «πιο σοβαρό ζήτημα σε σχέση με όλα τα άλλα, εκείνο που έχει φοβερές συνέπειες, αλλά με το οποίο ουδείς ασχολείται σοβαρά», είναι αυτό των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών.
«Το σύνολο της κοινωνίας πλήττεται από αυτό που αποτελεί παράλληλα αδικία και τραγωδία!», εξηγεί. «Θα αφιερώσω σε αυτό όλο το πάθος μου, όλες μου τις δυνάμεις, για το υπόλοιπο της ζωής μου». Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι της ίδιας τάξης όπως εκείνες σε βάρος των μαύρων. «Δεν αφορούν μόνο μία περιοχή ή τις κοινωνίες που είναι ιδιαίτερα φτωχές, αλλά όλο τον πλανήτη! Οι διακρίσεις αυτές είναι η αιτία μαζικών εγκλημάτων, δουλείας, βιασμών, εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων και, ανεξαρτήτως χώρας, μισθολογικών διαφορών για ίδια εργασία. Και όλα τούτα στηρίζονται στη χιλιόχρονη άποψη, που υποστηρίζεται και από τη θρησκεία, η οποία διαστρέβλωσε ιερά κείμενα, ότι η γυναίκα είναι κατώτερη του άνδρα». «Πολλοί άνδρες δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη, αλλά σιωπούν, για να εκμεταλλευθούν την κυρίαρχη θέση τους», προσέθεσε μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς.
Στο βιβλίο του ο Κάρτερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτών των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Κινδύνου τον οποίο οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, παρ' ότι πρόκειται «ίσως για τη σοβαρότερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιστορία». Προς επίρρωση των λόγων του χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία. Όπως, για παράδειγμα, τα 160 εκατομμύρια κοριτσιών που εξοντώνονται μόλις γεννηθούν λόγω... του φύλου τους, π.χ. στην Κίνα. «Μια γενιά κοριτσιών διαγράφεται από τον χάρτη! Αυτό το νούμερο μπορεί να συγκριθεί με τα 40 εκατομμύρια που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και τα 6 εκατομμύρια Εβραίων που εξοντώθηκαν την ίδια περίοδο». «Πώς γίνεται να μην υπάρχει αντίδραση;» αναρωτιέται.
Και οι διακρίσεις παίρνουν πολλές μορφές παγκοσμίως και όχι μόνο σε υπό ανάπτυξη χώρες. Γάμοι μεταξύ παιδιών, εγκλήματα «τιμής», βιασμοί ως όπλο πολέμου, σεξουαλική καταπίεση κάθε είδους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 1/3 των γυναικών πέφτουν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, κυρίως εκ μέρους των συντρόφων τους. Π.χ. το 1/4 των Αμερικανίδων πέφτουν κάποια στιγμή της ζωή τους θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η θητεία του Τζίμι Κάρτερ στον προεδρικό θώκο δεν ανανεώθηκε λόγω της κρίσης των ομήρων Αμερικανών διπλωματών στο Ιράν του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν την ημέρα της ορκωμοσίας του Ρόναλντ Ρέηγκαν, στις 20 Ιανουαρίου του 1981. Έκτοτε ο Κάρτερ έχει αφιερώσει τη δράση του, μέσω του ιδρύματός του, στην επίλυση των διεθνών διενέξεων, τηρώντας τη δημόσια υπόσχεσή του: να μην «εξαργυρώσει» την προεδρική του θητεία σε Δ.Σ. οργανισμών ή με δημόσιες διαλέξεις, όπως κάνουν τόσοι και τόσοι πρώην, από τον Κλίντον ώς τον Σαρκοζί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: