![Stopping violence against women: welcome progress but obstacles remain](https://www.coe.int/documents/16695/61254353/grevio-2020-report-april.jpg/924eb660-dce2-21be-d770-1a49ec1913f4?t=1586166695000)
Μια νέα έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και της οικιακής βίας (GREVIO) διαπιστώνει ότι ενώ η βία λόγω φύλου βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να κάνουν περισσότερα να τερματίσει αυτή τη βία.
Η GREVIO, ανεξάρτητο όργανο εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικιακής βίας ("Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης"), εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν εισαγάγει "υψηλότερα νομοθετικά και πολιτικά πρότυπα" σε εθνικό επίπεδο. Οι επιτόπιες επισκέψεις αξιολόγησης έδειξαν ότι η σύμβαση είναι "εξαιρετικά καλή" από τις κρατικές αρχές, τις γυναικείες οργανώσεις και τις ενώσεις θυμάτων. Η έκθεση επισημαίνει βελτιώσεις στους νόμους και τα έγγραφα πολιτικής, με τα κράτη να επεκτείνουν τις νομικές προδιαγραφές βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης και να υιοθετήσουν τα απαιτούμενα σχέδια δράσης.
Αναγνωρίζονται επίσης οι προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικών μηχανισμών συντονισμού ως ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη ακριβών δεδομένων και πληροφοριών και πολιτικών που περιλαμβάνουν όλους τους παράγοντες σε όλα τα επίπεδα.
Οι τάσεις και οι προκλήσεις που περιγράφονται στη δημοσίευση προέρχονται από τις πρώτες οκτώ εκθέσεις παρακολούθησης του GREVIO που δημοσιοποιήθηκαν μεταξύ 2015 και 2019 (Αλβανία, Αυστρία, Δανία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία) και επιβεβαιώνονται από τα ευρήματα που προκύπτουν από τα τελικά σχέδια εκθέσεων που εγκρίθηκαν Μαΐου 2019 για τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σερβία.
Παρά την επιτευχθείσα πρόοδο, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα επίμονα προβλήματα που περιγράφονται στην έκθεση.
Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες ειδικής υποστήριξης για τα θύματα βίας κατά των γυναικών παραμένουν ανεπαρκείς σε αριθμό και η χρηματοδότησή τους «εξαιρετικά ασταθής», σύμφωνα με την έκθεση. Σε ορισμένες χώρες, η γεωγραφική εμβέλεια των ειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης είναι ανεπαρκής, καθώς οι υπηρεσίες υποστήριξης λείπουν στις αγροτικές περιοχές, οδηγώντας στην πράξη στην εξαίρεση πολλών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου