Σήμερα, 6 Απριλίου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (IDSDP) σε όλο τον κόσμο, σε αθλητικά πεδία, αρένες, σχολεία και χώρους αναπαραγωγής.
Ο ετήσιος εορτασμός επικεντρώνεται στην δύναμη του αθλητισμού για την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής, της ανάπτυξης της κοινότητας και για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης.
Δημιουργώντας μια ιστορική σύνδεση με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, η 6η Απριλίου ανακηρύχθηκε Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2013 και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2014.
Η ΔΟΕ, υπό την ιδιότητά της ως μόνιμου παρατηρητή στον ΟΗΕ, υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, καθώς εκτιμά το δυναμικό της να αναγνωρίσει τον ρόλο των αθλητικών οργανώσεων και τη συμβολή τους στην κοινωνική αλλαγή και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Ειδικότερα, αποτελεί ευκαιρία για τη ΔΟΕ να τονίσει τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές και το Ολυμπιακό Κίνημα χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για την προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της ανάπτυξης και υπογραμμίζουν τη δύναμη των Ολυμπιακών Αγώνων για την προώθηση της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχόντων, ο κόσμος.
Το 2015, σε μια ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό Κίνημα, ο αθλητισμός αναγνωρίστηκε επισήμως ως ένας «σημαντικός παράγοντας» της βιώσιμης ανάπτυξης και συμπεριλήφθηκε στους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το IDSDP παρέχει μια αξιοσημείωτη πλατφόρμα για να υποστηρίξει περισσότερες επενδύσεις στον αθλητισμό, στις σχετικές υποδομές και στην ποιοτική φυσική αγωγή για τη νεολαία μεταξύ των κυβερνήσεων.
Η χρήση του αθλητισμού για την προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης αποτέλεσε τον πυρήνα της αποστολής της ΔΟΕ από τη δημιουργία της το 1894. Ο ιδρυτής της ΔΟΕ Pierre de Coubertin ήταν ρητός στην επιθυμία του να χρησιμοποιήσει τον Ολυμπισμό ως μέσο προώθησης της αρμονίας μεταξύ ατόμων και εθνών, όλα τα επίπεδα από την απλή πρακτική μέχρι τον ανταγωνιστικό αθλητισμό.
Είναι επίσης μια ευκαιρία να παρουσιαστούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους η ΔΟΕ, οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, οι διεθνείς και εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, οι αθλητικοί σύλλογοι, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις γειτονιάς και όλες οι άλλες οντότητες και εθελοντές χρησιμοποιούν αθλήματα για την βελτίωση της ανθρωπότητας.
Το ετήσιο IDSDP αποτελεί επίσης ένα συμπληρωματικό συμπλήρωμα για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, η οποία, που εισήχθη από τη ΔΟΕ το 1948, μνημονεύει την ίδρυση του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου.
Η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες, περιοχές και περιοχές του κόσμου με ανησυχητικό ρυθμό και οι πρακτικές σωματικής και κοινωνικής αποστασιοποίησης καθίστανται συνηθισμένες για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου. Το κλείσιμο γυμναστηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και σταδίων, δημόσιων πισινών, χορευτικών σκαφών και παιδικών χαρών σημαίνει ότι πολλοί από εμάς δεν είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε ενεργά σε ατομικές ή ομαδικές αθλητικές ή σωματικές δραστηριότητες ούτε να παρακολουθήσουμε ζωντανά αθλητικά γεγονότα. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των μέτρων που επιβάλλονται σε αμέτρητες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σωματικά ενεργοί, ούτε να αποσυνδεθούμε από τους προπονητές, τους συμπαίκτες μας, τους εκπαιδευτές και τους συναδέλφους μας, που όχι μόνο μας βοηθούν να παραμείνουμε σωματικά κατάλληλοι αλλά και κοινωνικά ενεργός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά σωματικής άσκησης έντονης έντασης ανά εβδομάδα ή συνδυασμός και των δύο. ΠΟΥ επίσης έχει κάποιες συμβουλές για το πώς να το επιτύχει αυτό χωρίς εξοπλισμό και με περιορισμένο χώρο. Υπάρχει αφθονία δωρεάν και προσβάσιμων ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών εργαλείων που στοχεύουν στην ενθάρρυνση ατόμων όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων να παραμείνουν ενεργά και κινητά ενώ παραμένουν στο σπίτι.
Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς και της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Μέσα από τις μοναδικές μας ατομικές δεξιότητες και συλλογική δύναμη, μπορούμε να συναντηθούμε και να μοιραστούμε δημιουργικούς τρόπους για να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία μας μέσω του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας - ακόμη και από τα όρια των σπιτιών μας.
#BeActive and healthy to beat #COVID19.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου