... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας για τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και τη μικρή συμμετοχή γυναικών στην Κυβέρνηση


Επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας,κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 
για τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και τη μικρή συμμετοχή γυναικών στην Κυβέρνηση


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 
Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλάβατε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θα θέλαμε όμως να σας επισημάνουμε ότι, οι υποχρεώσεις της χώρας που κληθήκατε να κυβερνήσετε, δεν είναι μόνον οικονομικοί δείκτες. Είναι και κοινωνικού χαρακτήρα, είναι ηθικές και φυσικά οικονομικές. Το κόστος των Δομών, για να έρθουμε στο οικονομικό σκέλος, που απαιτούνται για την εφαρμογή του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γυναικών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Υπουργείο Εσωτερικών. Για αυτό η Γ.Γ.Ι.Φ. και το Κ.Ε.Θ.Ι. οφείλουν να βρίσκονται εκεί όπου ανήκουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. 

Το απαιτεί, αφενός ο πρόσφατα ψηφισθείς από την Ολομέλεια της Βουλής, από όλες τις Παρατάξεις, Νόμος 4604/2019 Περί «Προώθησης της ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων..», ο οποίος προέκυψε από την υποχρέωση της κυρωθείσας, ομόφωνα, από τη Βουλή, Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ( Ν. 4531/2018) και αφετέρου η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες (Οκτώβριος 2011), που έχουν υπογράψει όλοι οι Δήμοι. 

Η μεταφορά στο Υπουργείο Εργασίας της Γ.Γ.Ι.Φ. εγκυμονεί τον κίνδυνο της μη εφαρμογής τους δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ λήγει τον Νοέμβριο του 2020 και ως εκ τούτου απαιτείται η υποχρεωτική συνέχιση από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η άμεση σύνδεσή τους με την Αυτοδιοίκηση, που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει ως στόχο αφενός την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής τους και αφετέρου τη δυνατότητα ελέγχου εφαρμογής της Ισότητας σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι κυριότερες δράσεις είναι:
• Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, από την Γ.Γ.Ι.Φ. υπό τους Δήμους
• Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργούν στους Δήμους
• 24ωρη Πανελλαδική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Όλες οι δράσεις, θα περάσουν στους Δήμους μέσω των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας και των Διευθύνσεων Ισότητας των Δήμων, από τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ενταχθούν στους προϋπολογισμούς των Δήμων. Αποκτώντας τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητά τους.

Ο Ν.4604/2019, που αποτελείται από 138 άρθρα, είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας όλων των γυναικείων τμημάτων των κομμάτων, των φεμινιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και έχει τη συναίνεση της ολομέλειας της Βουλής. 
Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε την πολύ μικρή συμμετοχή των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκεί όπου θα παίρνονται οι αποφάσεις για Εμάς, χωρίς Εμάς. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε με επιτυχία να ανταποκριθούμε ισάξια με τους άντρες στους πολλαπλούς ρόλους που επιλέξαμε, τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο. Υπάρχουν παγκοσμίως Ελληνίδες που διαπρέπουν στην Αστροφυσική, στην Έρευνα, στην Τεχνολογία, στην Ιατρική, στην Οικονομία και στη Διοίκηση.

Με τιμή, 
Για το Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.

Η Πρόεδρος                          Η Γ. Γραμματέας
Δέσποινα Λογιάδου              Χριστίνα Βογιατζή


Δεν υπάρχουν σχόλια: