... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Πόσο φεμινίστρια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;


«Η Ευρώπη είναι γυναίκα». Αυτο ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε η Γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας και νυν διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντιμέτωπη με σθεναρές αντιδράσεις για τον διορισμό της, οι υποστηρικτές της, αλλά και η ίδια έπαιξε το χαρτί της «ισότητας των φύλων». Και κέρδισε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Πόσο φεμινίστρια είναι όμως και πόσο σκοπεύει να προσπίσει τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη;
Πολύ προτού γίνει η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μία μακρά και επιτυχημένη πολιτική καριέρα, φθάνοντας κάποια στιγμή πολύ κοντά ακόμη και να διαδεχτεί την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.
Ως υπουργός οικογενειακών υποθέσεων, σχολιάζει το Politico, κατάφερε να περάσει αυτό που πολλοί άλλοι δεν τολμούσαν στη Γερμανία: νόμους που καθιστούσαν σαφές ότι η ανατροφή ενός παιδιού είναι δουλειά του  πατέρα όσο και της μητέρας.
Σε μία από τις πολλές χώρες του κόσμου, όπου η εικόνα της οικογένειας ισοδυναμεί με τον άνδρα σε ρόλο εργαζόμενου πατέρα και τη γυναίκα σε αποκλειστικό ρόλο μητέρας, η φον ντερ Λάιεν θεσμοθέτησε τη δίμηνη άδεια πατρότητας. Ακόμη και σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι πατεράδες στη Γερμανία διστάζουν να πάρουν άδεια πατρότητας. Αν δεν υπήρχε η Φον ντερ Λάιεν ωστόσο, προσθέτει το Politico, δεν θα είχαν καν την επιλογή.
Ως υπουργός και μητέρα επτά παιδιών, η Φον ντερ Λάιεν έδωσε επίσης μία μεγάλη μάχη για καλύτερη παιδική μέριμνα, προκειμένου οι γυναίκες να μη βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα καριέρα ή οικογένεια. Διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την δημιουργία παιδικών σταθμών - προκαλώντας την αντίδραση του κόμματός της - και κυρίως άρχισε να μιλάει για μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν τους άνδρες στην ανατροφή των παιδιών.
Την εποχή εκείνη, οι αλλαγές που προώθησε η Γερμανίδα υπουργός θεωρήθηκαν «επανάσταση», πολύ δε περισσότερο στην άκρως συντηρητική τότε Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Η Φον ντερ Λάιεν κατάφερε να ξεπεράσει την καταιγίδα, εν μέρει επειδή είχε ανέκαθεν την υποστήριξη της Μέρκελ. Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος δεν ήθελε ποτέ τον τίτλο της φεμινίστριας, οπότε άφησε την υπουργό της να προωθήσει την αμφιλεγόμενη έννοια του «συντηρητικού φεμινισμού».
Από τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπόσχεται να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών. Κατά την ομιλία της χθες ενώπιον των ευρωβουλευτών, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει απολύτως την αρχή της ισότητας των φύλων στους διορισμούς των Ευρωπαίων επιτρόπων και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
«Από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1958, μόνο 35 απο τους 183 επιτρόπους ήταν γυναίκες», είπε και πρόσθεσε: «Εκπροσωπούμε το ήμισυ του πληθυσμού. Θέλουμε το δίκαιο μερίδιό μας».
Η βία κατά των γυναικών «δεν είναι γυναικείο θέμα», υπογράμμισε υποσχόμενη να την περιλάβει στον κατάλογο των εγκλημάτων που παρατίθενται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: