... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Παράσταση του Θεάτρου Τέχνης στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας


Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία», το εμβληματικό έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε.

Πρόκειται για πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε την σεζόν στη θεατρική σκηνή της οδού Φρυνίχου και συνεχίζει το ταξίδι της σε επιλεγμένες πόλεις και επισκέψεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο και ακόμη υψηλότερο συμβολισμό, όπως συνέβη χθες στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας.
Το έργο πραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας στον σύγχρονο «πολιτισμένο» κόσμο. H κατάσταση της γυναίκας είναι παντού και πάντα ίδια. Γυναίκες, αδελφές, μητέρες, φίλες, με ανάγκη για αγάπη και σεβασμό. Μια κραυγή απόγνωσης και σημαία επανάστασης. Σεξουαλική δουλεία και εξέγερση στην κοινωνική και οικογενειακή καταπίεση. Το ισχυροαδύναμο φύλο ανά τους αιώνες. Ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.
Ένα έργο με λόγο καθημερινό και υπερβατικό που ακουμπάει στην καρδιά, αλλά δίνει γροθιά στο στομάχι. Όλοι μας σε όλες τις φράσεις. Τόσο τρομακτικά οικείο. Ένα υπέροχο κράμα, με δραματικό γέλιο και κωμικό δάκρυ.
Την παράσταση παρακολούθησαν κρατούμενες, ο Διευθυντής κ. Γ. Μακρής και προσωπικό του Σωφρονιστικού Καταστήματος, η κ. Ε. Αγαθοπούλου-Πρόεδρος ΚΕΘΙ, ο κ. Π. Μαρκογιαννάκης-Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης ΚΕΘΙ, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών εκπροσωπήθηκε από το Γραφείο Τύπου της Υφυπουργού κ. Μ. Χρυσοβελώνη, αρμόδιας για θέματα Ισότητας Φύλων, δεδομένου ότι η ίδια μετέχει στις εργασίες της 63ης Συνόδου του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών που πραγματοποιείται αυτή τη βδομάδα στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Την κορυφαία ετήσια συνάντηση εκπροσώπων από όλο τον κόσμο για τα θέματα που αφορούν στις γυναίκες.
Συντελεστές :
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ (Βασιλική Δέλιου)
ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ (Αντωνία Καμπάκου)
Η ΜΑΜΑ-ΦΡΙΚΙΟ (Γιάννα Μαλακατέ)
ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (Ράνια Παπαδάκου)
Συγγραφείς: Φράνκα Ράμε & Ντάριο Φο
Μετάφραση: Αχιλλέας Καλαμάρας
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Μουσική – Στίχοι τραγουδιών: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά και Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Μουσικό περιβάλλον: Βάιος Πράπας
Τα τραγούδια και τα μουσικά θέματα, βασισμένα σε λαϊκές ιταλικές μελωδίες, επεξεργάστηκαν από κοινού ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Βάιος Πράπας.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζένη Κόλλια
Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη


http://www.palmosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: