Το νεοσυσταθέν Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., θα παρακολουθεί υποθέσεις που θα καταγγέλλονται και θα λαμβάνει μέτρα πρόληψης, ενημέρωσης και καθοδήγησης.
«Είχαν γίνει αναφορές στην αστυνομία αλλά και σε κοινωνική λειτουργό. Κανείς όμως δεν έκανε τίποτα. Η αδελφή μου είχε καταγγείλει ότι την απειλούσε πως θα τη σκοτώσει, κανείς δεν το πίστεψε. Της έλεγαν ότι “δεν θα το κάνει”. Κι όμως το έκανε», έλεγε στις τηλεοπτικές κάμερες ο αδελφός της 32χρονης Κατερίνας που στις 4 Μαρτίου στραγγαλίστηκε στη Σητεία από τον εν διαστάσει σύζυγό της.
Τέσσερις ημέρες μετά το έγκλημα που συγκλόνισε όλη τη χώρα, ανήμερα του διεθνούς εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά, ανακοίνωνε την άμεση ίδρυση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη Διεύθυνση της Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όμως καθώς ήταν Παρασκευή πριν από το τριήμερο της τελευταίας Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας η είδηση «πέρασε στα ψιλά».
Οι υπηρεσίες υπουργείου και αρχηγείου δούλεψαν πυρετωδώς και, όπως πληροφορήθηκε η «Εφ.Συν.», μέσα στις προηγούμενες μέρες ολοκλήρωσαν το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο και εστάλη για την τελική υπογραφή του.
Από τη στιγμή, μάλιστα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην την ώς τώρα ισχύουσα κατάσταση.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι αρμοδιότητες του νεοσύστατου τμήματος θα είναι:
● η παρακολούθηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες
● η μελέτη μέτρων πρόληψης και καταστολής των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, η καθοδήγηση, η εποπτεία και ο συντονισμός των περιφερειακών υπηρεσιών για την εφαρμογή τους αλλά και για την ορθή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, και
● η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των ως άνω μέτρων και η αναπροσαρμογή τους στις συντρέχουσες περιπτώσεις.
Παράλληλα το τμήμα είναι υποχρεωμένο να καθορίζει και να αναπτύσσει δράσεις σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών και άλλους συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων αλλά και για την πρόληψη της δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, του εκφοβισμού και της αντεκδίκησης.
Σύντομα θα φτιαχτεί ένα πρότυπο έγγραφο με το οποίο θα γίνονται οι υπηρεσιακές αναφορές και θα καθορίζεται ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής των ουσιωδών στοιχείων των περιστατικών. Επίσης το τμήμα θα συλλέγει, θα επεξεργάζεται και θα κρατά στατιστικά στοιχεία τόσο για τα περιστατικά όσο και για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Κάθε Ιανουάριο θα συντάσσει ετήσια έκθεση με τις υποθέσεις που απασχόλησαν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Επιμόρφωση
Σημαντικό είναι ότι οι αξιωματικοί του τμήματος θα επιμελούνται και θα ελέγχουν την επιμόρφωση και εκπαίδευση των συναδέλφων τους, ιδίως εκείνων που ως αξιωματικοί υπηρεσίας θα αναλαμβάνουν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ θα συντάσσουν και αναφορές σχετικές με τον αριθμό των ενημερώσεων αλλά και το επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού.
Τέλος, τόσο η κεντρική υπηρεσία όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών θα στελεχώνονται από αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό που θα είναι κάτοχοι πτυχίων Νομικής και Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Μάνος Τσαλδάρης
http://seepea-stella.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου