Δέκα γυναίκες ακτιβίστριες στη Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του γυναικείου πληθυσμού στο συντηρητικό βασίλειο των Σαουντ, όπου επικρατεί καθεστώς κοινωνικής απομόνωσης και σκληρών κυρώσεων σε όποιον δεν πειθαρχεί.
Ανάμεσα στις γυναίκες που εμφανίστηκαν ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου στη Ριάντ, ήταν η Loujain al-Hathloul, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην οδήγηση, η Eman al-Nafjan και η Hatoon Al-Fassi. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ibrahim al-Sayari, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους και διπλωμάτες, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη συνεδρίαση.
Δεκάδες γυναίκες ακτιβίστριες συνελήφθησαν πέρσι το Μάιο, σε διαδηλώσεις ενάντια στην απαγόρευση οδήγησης για τις γυναίκες. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι τέσσερις γυναίκες και πέντε άντρες, ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον του κράτους, κρατούνται και θα δικαστούν ως «εχθρικά στοιχεία». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τους ακτιβιστές «προδότες», «τρομοκράτες» και «πράκτορες άλλων χωρών».
Η εισαγγελία του Βασιλείου δεν έχει διευκρινίσει τις ακριβείς κατηγορίες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, κάποιοι κατηγορούμενοι δεν έχουν πρόσβαση στη νομική εκπροσώπηση. «Φοβόμαστε ότι θα κατηγορηθούν και θα δικαστούν για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ υπερασπίζονταν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε η Αμνηστία.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει παγκόσμια αντίδραση. Περισσότερες από 30 χώρες έκαναν έκκληση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και επέκριναν τη δίκη στη Σαουδική Αραβία καλώντας το Δικαστήριο να τις ελευθερώσει.
Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι πολλές από τις κρατούμενες οδηγήθηκαν σε απομόνωση και υπέστησαν κακομεταχείρηση και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα και σεξουαλική παρενόχληση. Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.
Η Al-Nafjan, απόφοιτος του Πανεπιστημίου British Coloumbia, βρίσκεται ανάμεσα στις κρατούμενες. Γνωστή για τον ατρόμητο ακτιβισμό της, το 2015 κατατάχθηκε ως η τρίτη ισχυρότερη γυναίκα στην Αραβία. H Al-Nafjan και η al-Yousef συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της απαγόρευσης οδήγησης το 2013. Μαζί με την al-Hathloul η Η Al-Nafjan συνέταξαν μια λίστα με υπογραφές ώστε να τερματιστεί η ανδρική κηδεμονία, ζητώντας οι γυναίκες να είναι ελεύθερες να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους.
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι συλλήψεις είναι ένα μήνυμα προς τους ακτιβιστές να μην απαιτούν και να μην προκαλούν την κυβέρνηση. Δεκάδες ακτιβιστές έχουν συλληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια επειδή εναντιώνονται.
ampa.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου