... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

'Ερευνα: Εκτίμηση του κόστους της έμφυλης βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν και να προταθούν κατάλληλες μεθοδολογίες για τη μέτρηση του κόστους της έμφυλης βίας μεταξύ των συντρόφων   στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Αναγνωρίστηκαν τρεις κύριες κατηγορίες δαπανών: απώλεια της οικονομικής παραγωγής, παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, νομικών, κοινωνικών και εξειδικευμένων · και την προσωπική (σωματική και συναισθηματική) επίδραση στο θύμα. Η έκθεση είναι δομημένη γύρω από αυτά τα είδη δαπανών, παρέχοντας τους λογαριασμούς των ερευνών για τις μεθοδολογίες σε κάθε ένα από αυτά τα πεδία που βρέθηκαν στη σχετική βιβλιογραφία. Μετά από ανάλυση της σκοπιμότητας των μεθοδολογιών σε σχέση με τη διαθεσιμότητα πηγών δεδομένων, οι συνιστώμενες μέθοδοι απεικονίζονται σε μια μελέτη περίπτωσης επικεντρωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κύρια ευρήματα

  • Η βία μεταξύ των φύλων και των στενών εταίρων θέτει μεγάλο κόστος στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι πιθανό ότι η αύξηση του σημερινού μικρού ποσού που δαπανήθηκε για την πρόληψη και τον μετριασμό των ζημιών, με την αύξηση των δαπανών για εξειδικευμένες υπηρεσίες, θα οδηγήσει σε μείωση της έκτασης και των επιπτώσεων της βίας.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης- περίπτωσης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το κόστος: 
-της συντροφικής βίας κατά των γυναικών υπερβαίνει τα 13,5 δισ. Ευρώ. 
-της βίας συνεργάτη κατά των γυναικών και των ανδρών υπερβαίνει τα 15 δισεκατομμύρια. 
- της βίας λόγω φύλου κατά των γυναικών σχεδόν 28,5 δισεκατομμύρια? 
- της έμφυλης βίας  σε βάρος γυναικών και ανδρών υπερβαίνει τα 32,5 δισ. ευρώ.

  • Σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας αυτής σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό οδηγεί στο κόστος της βίας κατά των γυναικών στην ΕΕ ύψους σχεδόν 226 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει το 87% του συνολικού κόστους της βίας λόγω φύλου στην ΕΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 256 δισ. Ευρώ.
  • Οι δαπάνες για εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τις γυναίκες, για την άμβλυνση των βλαβερών συνεπειών και την αποφυγή της επανάληψης της βίας είναι το 3% του κόστους στενής βίας των εταίρων κατά των γυναικών.
  • Η απώλεια για την οικονομία, λόγω της απώλειας παραγωγής ως αποτέλεσμα τραυματισμών, είναι περίπου 12%. Οι υπηρεσίες, ιδίως η ποινική δικαιοσύνη, αποτελούν περίπου το 30% του κόστους της βίας. Λιγότερο από το ήμισυ του κόστους είναι το αποτέλεσμα της δημόσιας εκτίμησης της αξίας που αποδίδεται στις σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που προκαλεί η βία
Κενά στη συλλογή δεδομένων

  • Η λεπτομερής μελέτη περίπτωσης δεν θα είναι εύκολο να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις για δεδομένα είναι υψηλές και το πεδίο της βίας με βάση το φύλο και της στενής συντρόφου δεν έχει συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές στις περισσότερες χώρες.
  • Προκειμένου να υποστηριχθεί η εκτίμηση του κόστους στενής βίας συνεργατών, είναι απαραίτητο να υπάρχουν ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με την έκταση, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτής της βίας. Ενώ η έρευνα FRA αποτελεί ένα βήμα προς τη συλλογή τέτοιων δεδομένων, το μέγεθος και η μεθοδολογία του δείγματος σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα απαραίτητα δεδομένα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αξιόπιστη επιβάρυνση του αντίκτυπου της βίας από τον οικείο εταίρο χωριστά για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ-28.
  • Είναι απαραίτητο να υπάρχουν πληροφορίες καλής ποιότητας όσον αφορά τη χρήση εξειδικευμένων, υγειονομικών και νομικών υπηρεσιών. Παρόλο που έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω παροχή ποιοτικών διοικητικών δεδομένων σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούνται ως αποτέλεσμα της στενής βίας από τους εταίρους, εάν πρόκειται να υπάρξει τακτική πραγματική κοστολόγηση των επιπτώσεις αυτής της βίας.
http://eige.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: