... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Αποτύπωση μιας εμπειρίας για την λειτουργία και την δικτύωση των υπηρεσιών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών

Προσπαθώντας να στηρίξω μία γυναίκα η οποία βρίσκεται σε ακραία κακοποιητική σχέση - χρειαζόταν αυτό που λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις Σχέδιο Διαφυγής, ήρθα σε επαφή με την τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την καθοδήγηση και παραπομπή, με Συμβουλευτικό Κέντρο σε Δήμο της Αθήνας για την κατάρτιση του Σχεδίου Διαφυγής και με την Διοτίμα - Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών / CRWI Diotima για παροχή νομικής στήριξης από έμπειρες σε αυτά τα ζητήματα δικηγόρους.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.
Δύσκολα θα βρεις λόγια να περιγράψεις τη δέσμευση και την αγάπη για τη δουλειά τους των γυναικών που συνάντησα σε αυτή τη διαδρομή. Τι κι αν είναι Αύγουστος, όλες αποφασισμένες πως πρώτα θα λύσουν το ζήτημα και μετά θα πάνε διακοπές.
Και το γράφω γιατί έχει σημασία να το μάθουμε. Δεν είμαστε μόνες.
Το σχέδιο καταστρώθηκε κι έχω μια πελώρια αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά.
Σκεφτείτε ένα Δίκτυο Συμβουλευτικών Κέντρων σε κάθε γειτονιά με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς. Σκεφτείτε προγράμματα συνεκπαίδευσης. Σκεφτείτε τις γυναίκες και τα άτομα που υφίστανται έμφυλη βία να απευθύνονται πρώτα εκεί και μετά στους μπάτσους.
Σκεφτείτε Δίκτυο Πρωτοβαθμιων Υπηρεσιών Υγείας σε κάθε γειτονιά, με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για τις γυναίκες και τα λοατκια υποκείμενα.
Όλα διεκδικήσεις και κατακτήσεις ενός μαχητικού φεμινιστικού κινήματος που ξέρει ότι είναι η κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, μέρα τη μέρα, μέχρι την ανατροπή των πολλαπλών συστημάτων εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: