... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Gender Based Violence Project | 2017 για φοιτητές/τριες της ιατρικής



Περιστατικά όπως εξύβριση ενός ατόμου σε δημόσιο χώρο ή διακρίσεις στον χώρο εργασίας λόγω του φύλου δεν είναι σπάνια σήμερα. Περιστατικά έμφυλης βίας συνεχίζουν να κυριαρχούν και να αποτελούν ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα.
Έμφυλη βία είναι εκείνο το είδος βίας που ασκείται με βάση το (βιολογικό ή κοινωνικό) φύλο ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό ορισμένων ατόμων και μπορεί να ασκηθεί από τον καθένα στον καθένα, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες στα θύματα. Ο ρόλος του γιατρού στην αναγνώριση και προσέγγιση των θυμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και απαιτεί προσοχή και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
To Gender Based Violence πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Φοιτητών Ιατρικής για το ζήτημα βίας με βάση το φύλο, θίγοντας θέματα όπως οι διάφορες μορφές που μπορεί να λάβει, το προφίλ των θυμάτων, οι επιπτώσεις άσκησής της, καθώς και ο ρόλος του γιατρού στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Που θα πραγματοποιηθεί;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εξής τοπικές επιτροπές της HelMSIC: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα και Πάτρα.
Σε ποιους απευθύνεται;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, ανεξαρτήτως έτους σπουδών. Θα αποτελείται από ένα διαδραστικό σεμινάριο στο οποίο θα συμμετέχουν συνολικά 20 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής.
Τι περιλαμβάνει;Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα διαδραστικό σεμινάριο διάρκειας περίπου 3 ωρών από καταρτισμένους πάνω σε θέματα της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο της δράσης διαμορφώθηκε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των Φύλων και της Colour Youth -Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.
Τι θα κερδίσω από τη συμμετοχή μου;
Μέσα από τη συμμετοχή σου  στο πρόγραμμα θα έχεις την ευκαιρία να κατανοήσεις τι σημαίνει “έμφυλη βία” και να εκπαιδευτείς πάνω στις διάφορες μορφές που αυτή μπορεί να λάβει καθώς και στον τρόπο αναγνώρισης και προσέγγισης των θυμάτων της. Θα ενημερωθείς για το νομικό πλαίσιο που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό η  χώρα σου. Θα είσαι σε θέση να κατανοήσεις πόσο αναγκαίος είναι ο περιορισμός του φαινόμενου και πώς εσύ ως μελλοντικός γιατρός, θα μπορέσεις να συμβάλλεις ενεργά σε αυτό.  
Βασικές πληροφορίες:
Αθήνα: 6 Απριλίου
Αλεξανδρούπολη: 29 Μαρτίου
Ηράκλειο: 5 Απριλίου
Ιωάννινα: 3 Απριλίου
Λάρισα: 5 Απριλίου
Πάτρα: 4 Απριλίου

Για δηλώσεις συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: