... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Μία έρευνα… που λέει πολλά για την Ισότητα


Μία έρευνα που λέει πολλά για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν, από την ερευνητική υπηρεσία “Ipsos Global @dvisor”, και η οποία διεξήχθη στο διάστημα 20 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2017, σε δείγμα 17.551 ενηλίκων σε 24* χώρες του πλανήτη.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, γύρω στο 80%, πιστεύει ότι τα δύο φύλα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, με ένα ποσοστό 72% των οποίων να θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση χαρακτηρίζεται από ανισότητα όσον αφορά τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα, παρόλα αυτά τα ευρήματα εντυπωσιάζουν.
***
Το κυριότερα σημεία της έρευνας εντοπίζονται στα ακόλουθα σημεία:
  • 9 στους 10 ερωτηθέντες (άνδρες και γυναίκες) δηλώνουν ότι είναι υπέρ των ίσων ευκαιριών στα δύο φύλα.
  • 1 στους 4 ερωτηθέντες (άνδρες και γυναίκες) δηλώνουν ότι φοβούνται να μιλούν για τα ίσα δικαιώματα.
  • 1 στους 5 ερωτηθέντες (άνδρες και γυναίκες) θεωρούν τις γυναίκες κατώτερες των ανδρών, ποσοστό που αυξάνεται στο ήμισυ στην Ινδία και τη Ρωσία.
  • Τα 3/4 των γυναικών δηλώνουν ότι η ανισότητα υφίσταται ακόμη στη χώρα τους.
    ***

Μέσω των ακόλουθων γραφημάτων, με αναφορά στα ακριβή ποσοστά, είναι περισσότερο κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως στο συγκεκριμένο ζήτημα:
  • Το 59% συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό και το 29% συμφωνεί λίγο λιγότερο με την πεποίθηση για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και για τις ίσες ευκαιρίες τους, με ένα υπόλοιπο 13% μόνο να διαφωνεί.
  • Το 28% συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό και το 44% συμφωνεί λίγο λιγότερο στην ύπαρξη ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων σε κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Με το ποσοστό που πιστεύει στην ύπαρξη ισότητας να διαμορφώνεται στο 29%
  • Το 29% δηλώνει την έμπρακτη στήριξή του στην προάσπιση της ισότητας για τις γυναίκες και σε λίγο λιγότερο βαθμό το 42%. Το 32% δηλώνει αρνητικό στην ερώτηση περί στήριξης.
  • Το 21% των ερωτηθέντων (ανεξαρτήτως φύλου πάλι) δηλώνει πλήρως σύμφωνο με το ερώτημα περί φεμινισμού, υπό την έννοια της προάσπισης των ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες. Το 38% δηλώνει λίγο λιγότερο σύμφωνο, ενώ το 25% διαφωνεί αρκετά και το 17% διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό.
  • Τα ευρήματα αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ενδιαφέροντα από το πέμπτο ερώτημα που αναπαριστά το γράφημα. Στο ερώτημα που θέτει τον προβληματισμό αν οι άνδρες είναι περισσότερο ικανοί στην εργασία, στην απόκτηση εισοδήματος και στην απόκτηση γνώσης, το 49% διαφώνησε πλήρως και το 26% αρκετά. Ενώ συμφώνησε ένα σύνολο της τάξης του 25%.
  • Το 24% δηλώνει όμως στη συνέχεια, ότι φοβάται να εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της ισότητας, ενώ το αντίθετο δηλώνει το 76%, το 44% του οποίου δηλώνει κάθετα αρνητικά προσκείμενο στο φόβο. Γεγονός που (υποθετικά) σηματοδοτεί ότι υπάρχει ηχηρή προάσπιση της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, το 24% είναι απογοητευτικό ποσοστό εν έτει 2017.
  • Λυπηρό ποσοστό είναι και το ακόλουθο 18% που πιστεύει στην κατωτερότητα των γυναικών.
  • Όπως επίσης το 16% που θεωρεί ότι οι γυναίκες προορίζονται για τις οικιακές εργασίες και την ανατροφή των παιδιών. Ποσοστά φαινομενικά μικρά, ικανά όμως να ξεδιπλώσουν το “παραμύθι” γύρω από τη δήθεν προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπροσθέτως, 4 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα στη χώρα τους, ώστε να έχουν την ελευθερία να κυνηγήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Με ένα ποσοστό μόλις στο 21% να συνηγορεί πλήρως με την ύπαρξη αυτής της ελευθερίας. Το 40% ακολούθως συμφωνεί σε λιγότερο βαθμό. Το υπόλοιπο 40% όμως δηλώνει ότι δεν νιώθει ελεύθερο. Με αποτέλεσμα η γνώμη των γυναικών περί πραγματικής ύπαρξης ισότητας να διχάζεται εκ του αποτελέσματος.
***
Φυσικά, οι απαντήσεις πρέπει να μελετώνται πάντα υπό το πρίσμα της γεωγραφικής παραμέτρου. Το παρακάτω γράφημα συνοψίζει τις απαντήσεις που έχουν δοθεί από την εκάστοτε χώρα. 

Παρατηρούμε ότι η Ινδία κατέχει τα ηνία στο συναίσθημα του φόβου σχετικά με την ελεύθερη έκφραση υπέρ της ισότητας. Το 50% των Ινδών, ανδρών και γυναικών, που βιώνουν αυτόν το φόβο, το ακολουθεί ένα 39% από την Τουρκία και ένα 36% από τη Βραζιλία, στην τρίτη θέση. Νότια Κορέα και Κίνα ισοβαθμούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση με το ποσοστό του 33%. Η Γερμανία κατέχει το μικρότερο ποσοστό που δηλώνει ότι φοβάται την ελεύθερη έκφραση υπέρ της ισότητας, σε ποσοστό 13%.
***
Όπως δήλωσε ο Kully Kaur-Ballagan, Διευθυντής της “Ipsos MORI”, κορυφαίας εταιρίας στον ερευνητικό τομέα, η οποία πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο πιστεύει στην ισότητα των ευκαιριών… αλλά την ίδια στιγμή οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πραγματική ισότητα των δικαιωμάτων δεν έχει έρθει ακόμα».
Μία τοποθέτηση που επιβεβαιώνει το οξύμωρο της υπόθεσης, την ασυμβατότητα σκέψεων με τις πράξεις και τη δυσαρμονία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την χρονική περίοδο στην οποία ζούμε. Με το ερώτημα “Αν υπάρχει ισότητα φύλων” να παραμένει, χωρίς ουσιαστική απάντηση. Όχι μόνο στις κοινωνίες όπου η υποβάθμιση της γυναίκας δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα σε βάθος χρόνου, αλλά και στις “θεωρητικά” υγιείς χώρες της Δύσης.

*Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: