... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΟΗΕ: Οι νόμοι της Ιρλανδίας περί αμβλώσεων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών

OHE Οι περιοριστικοί νόμοι της Ιρλανδίας περί αμβλώσεων παραβιάζουν τα δικαιώματα της γυναίκας, socialpolicy.gr

Το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιρλανδία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Από το 1800, η άμβλωση είχε τεθεί εκτός νόμου στο καθολικό κράτος, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας, με όσες γυναίκες πραγματοποιούσαν άμβλωση ή όσοι τις εκτελούσαν να αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές φυλάκισης – ή, μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα τη θανατική ποινή.
Πρόσφατα το ζήτημα των αμβλώσεων στην Ιρλανδία προσέλκυσε την προσοχή των Ηνωμένων Εθνών, με δημοσιευμένη έκθεση του οργανισμού να καλεί την Ιρλανδία να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την άμβλωση, ή αλλιώς η κυβέρνηση θα παραβιάσει ουσιαστικά τα γυναικεία δικαιώματα.
Η έκθεση, που εκδόθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, διαμορφώθηκε με βάση τον νόμο της Ιρλανδίας περί προστασίας της ζωής κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης του 2013, που επιτρέπει στους γιατρούς να πραγματοποιούν αμβλώσεις, όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοκτονίας.
Ο συγκεκριμένος νόμος οφείλεται εν μέρει στο θάνατο της Savita Halappanavar, μιας Ινδής γυναίκας που ζούσε στην Ιρλανδία και η οποία το Νοέμβριο του 2012 απέβαλε ενώ βρισκόταν στην 17η εβδομάδα κύησης. Οι γιατροί της αρνήθηκαν την άμβλωση δηλώνοντας της πως ζει σε μια «καθολική χώρα». Η γυναίκα μετά την αποβολή πέθανε από ανεπάρκεια λειτουργίας οργάνων και σηψαιμία.
Η νομοθετική πράξη του 2013 υποτίθεται πως διευκρίνιζε ορισμένες διατάξεις του συντάγματος της Ιρλανδίας, η οποία τροποποιήθηκε το 1992, λόγω της «υπόθεσης X». Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας επέτρεψε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας, όμως οι όροι δεν περιγράφηκαν ποτέ στη νομοθεσία.
Αν και ο νόμος του 2013 προσπάθησε να το διορθώσει αυτό, εξακολουθεί να «σκοντάφτει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας: δύο γιατροί πρέπει να συμφωνούν ότι μια γυναίκα απαιτείται να υποβληθεί σε άμβλωση σε περίπτωση σωματικής ασθένειας, ενώ τρεις γιατροί πρέπει να υπογράψουν για την περίπτωση γυναικών που χρειάζεται να σταματήσουν τη κύηση, εξαιτίας αυτοκτονικού ιδεασμού. Αυτοί οι περιορισμοί, καθώς και ο ασαφής ορισμός του τι ακριβώς αποτελεί «ουσιαστικό κίνδυνο» για την υγεία, ανησυχεί την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περιστάσεις υπό τις οποίες οι γυναίκες στην Ιρλανδία μπορούν να υποβληθούν σε αμβλώσεις, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η επιτροπή ανησυχεί για την ποινικοποίηση των αμβλώσεων – η οποία έχει οριστεί στα 14 έτη φυλάκισης – καθώς και για την προκατειλημμένη θέση των κέντρων εγκυμοσύνης, τον υπερβολικά υψηλό βαθμό ελέγχου για τις γυναίκες που εμφανίζουν αυτοκτονικές σκέψεις, και τις σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την άρνηση των υπηρεσιών άμβλωσης σε γυναίκες που επιζητούν την έκτρωση.


http://socialpolicy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: