... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Βρέχει... άνδρες στις Βρυξέλλες



Βρισκόμαστε τώρα στο μέσον της διαδρομής όσον αφορά τον διορισμό της νέας Επιτροπής με 14 από τα 28 κράτη μέλη να έχουν ανακοινώσει δημοσίως τους υποψηφίους τους. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε την πιο senior Κομισιόν από όλες μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις πρώην Πρωθυπουργοί: ο Andrus Ansip (Εσθονία), ο Jyrki Katainen (Φινλανδία), ο Valdis Dombrovskis (Λετονία) και ο ίδιος ο Juncker (Λουξεμβούργο). Ωστόσο, όπως δείχνει το θαυμάσιο γράφιμα από την EuropeDecides, υπάρχει ένα μικρό θεματάκι ισορροπίας των φύλων: μόνο μια από τους υποψηφίους είναι γυναίκα.

Ασχέτως των οφελών της ύπαρξης μιας πιο ισορροπημένη και αντιπροσωπευτικής Κομισιόν, το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ των φύλων είναι σημαντικό, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δεν αργεί ποτέ να ακολουθήσει μια μόδα ή να καταφερθεί εναντίον εθνικών κυβερνήσεων, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στο σύνολο της Κομισιόν, εάν περιλαμβάνει πολύ λίγες γυναίκες (ακόμα και αν οι ίδιοι οι ηγέτες της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κυρίως άνδρες). Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, προειδοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι:

«Εξετάζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των γυναικών υποψηφίων, η Κομισιόν δεν θα λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο μαγικός αριθμός είναι το δέκα, μια περισσότερη από ό, τι στη σημερινή Επιτροπή. Αυτό θα απαιτούσε οι εννέα από τη δεύτερη ομάδα των 14 Επιτρόπων να είναι γυναίκες, γεγονός που φαίνεται απίθανο. Παρακάτω θα αξιολογήσουμε ποιες είναι οι προοπτικές του να προωθήσουν γυναίκες υποψηφίους τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Βέλγιο: Οι καλές ειδήσεις για τον Juncker είναι ότι η Marianne Thyssen, η οποία υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1991, βρίσκεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους για την υποψηφιότητα, αν και ο σημερινός Επίτροπος του Βελγίου, Karel De Gucht, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να παραμείνει στο αξίωμά του.

Βουλγαρία: Έχει αναφερθεί ότι η απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση θα υποβάλει ως υποψήφια την Kristalina Georgieva, τη σημερινή Επίτροπο διεθνούς συνεργασίας, ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης κρίσεων της Βουλγαρίας, εάν της δοθεί η θέση της Ύπατου Εκπροσώπου, παρόλο που προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα GERB. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η Βουλγαρία θα διορίσει αντί αυτής τον τωρινό Υπουργό Εξωτερικών, Kristian Vigenin.

Κύπρος: Φημολογείται πως η Ανδρούλλα Βασιλείου θα συνταξιοδοτηθεί (θα κλείσει τα 71 το Νοέμβριο) και εν πάσει περιπτώσει, προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό κόμμα από αυτό που βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση. Δεν έχει ακουστεί λέξη ακόμη για το ποιον θα στείλει η Λευκωσία στη θέση της.

Δανία: Δεν υπάρχουν νέα από την Κοπεγχάγη, αλλά η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού κατά πάσα πιθανότητα θα επιθυμεί να αντικαταστήσει την Connie Hedegaard, που είναι μια συντηρητική πολιτικός.

Γαλλία: Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Παρίσι μέχρι στιγμής, αλλά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici, έχει το σαφές προβάδισμα (*). Η πρώην υπουργός Ευρώπης, Élisabeth Guigou, εξακολουθεί να είναι στον αγώνα, αλλά θεωρείται σε γενικές γραμμές ως αουτσάιντερ.
Ουγγαρία: Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, φήμες λένε ότι ο Orban θα στείλει τον τωρινό Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Tibor Navracsics, στις Βρυξέλλες.

Ιταλία: Ο Πρωθυπουργός Matteo Renzi εξακολουθεί να επιθυμεί να δει την Υπουργό Εξωτερικών, Federica Mogherini, ως τη νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η Ιταλική κυβέρνηση θα είναι πολύ πιθανό να καταθέσει ένα διαφορετικό όνομα αν γίνει σαφές ότι η Mogherini δεν πρόκειται να εξασφαλίσει το αξίωμα της Βαρόνης Ashton και ο νέος υποψήφιος μπορεί κάλλιστα να είναι άντρας.

Ολλανδία: Ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem, αν και το αν θα πάει στις Βρυξέλλες εάν δεν λάβει το πολυπόθητο χαρτοφυλάκιο Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, κάτι που ο Juncker φέρεται να μην είναι και πολύ πρόθυμος να δώσει.

Πολωνία: Οι δύο κορυφαίοι υποψηφίοι της Πολωνίας είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Jan Vincent-Rostowski, αν και υπάρχουν πολλές εικασίες ότι, προκειμένου να εξισορροπηθεί η Επιτροπή, η Πολωνία θα μπορούσε αντ’ αυτού να υποβάλει το όνομα της Danuta Hübner, μιας οικονομολόγου και βουλευτού του ΕΚ που έχει ήδη υπηρετήσει ως Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, μεταξύ της περιόδου 2004 και 2009.

Πορτογαλία: Σύμφωνα με τα Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει τον Carlos Moedas, τον Υφυπουργό επί του Πρωθυπουργού, ως τον υποψήφιο της Πορτογαλίας. Ωστόσο, ο Juncker φέρεται να ασκεί πιέσεις η επιλογή να είναι αντ’ αυτού η Υπουργός Οικονομικών Maria Luís Albuquerque. Ως εκ τούτου, η Λισσαβόνα θα μπορούσε να προτείνει μια γυναίκα υποψήφια.

Ρουμανία: Φαίνεται πως το Βουκουρέστι κατέθεσε εκ νέου την υποψηφιότητα του σημερινού Επιτρόπου Γεωργίας, Dacian Ciolos.
Ισπανία: Ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Miguel Arias Cañete, είναι το μόνο όνομα που κάνει γύρους στα Ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουν προταθεί πραγματικές εναλλακτικές επιλογές.

Σλοβενία: Δεν υπάρχουν νέα από τη Λιουμπλιάνα, όπου η κεντροαριστερά κέρδισε τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν δυο εβδομάδες πριν. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα έχει διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία θα ήθελε τον Janez Potočnik, τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, να παραμείνουν στο αξίωμά του.

Σουηδία: Όταν πρόκειται για την ισότητα των φύλων, συνήθως μπορείς να βασιστείς στους Σουηδούς. Αν και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, το EurActiv ανέφερε πρόσφατα ότι η Cecilia Malmström, η σημερινή φιλελεύθερη Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, θα μπορούσε να συνεχίσει να κατέχει το αξίωμά της, ακόμη και αν η Σουηδία εκλέξει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται πιθανό να γίνει.

Η γρήγορη καταμέτρησή μας αποκαλύπτει ότι εκτός από την Vera Jourova από την Τσεχική Δημοκρατία, αναμένουμε πως ο Juncker μπορεί ενδεχομένως να μετρήσει άλλες πέντε γυναίκες (από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Σουηδία), γεγονός που θα τον τοποθετήσει στις έξι, αριθμός που εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον ζητούμενο. Ενδεχομένως οι βουλευτές να μπορούσαν να δεχθούν έναν χαμηλότερο αριθμό, αν μια γυναίκα διοριστεί επίσης ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά όχι τόσο χαμηλό.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να δώσει συνέχεια στο θέμα της απειλής του να ασκήσει βέτο στο σύνολο της Επιτροπής, θα δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου καυγά με τα κράτη μέλη, μερικά από τα οποία θα πρέπει να υποχωρήσουν σχετικά με την προτιμώμενη επιλογή τους για το αξίωμα του Επιτρόπου (αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε πιθανότατα να είναι ασφαλές δεδομένου του διορισμού της Βαρόνης Ashton στην τρέχουσα Επιτροπή).

Κανονικά, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνει τέτοιου είδους απειλές και τελεσίγραφα (όπως σχετικά με το MFF πέρυσι) υπάρχει συνήθως κάποια παρασκηνιακή συμφωνία που επιτρέπει σε όλους να σώσουν τη φήμη τους, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δούμε το από πού θα βρει ο Juncker αρκετές γυναίκες για να εξευμενίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.A

Δεν υπάρχουν σχόλια: