O περιορισμός της διαφοράς ανάμεσα στο ποσοστό των εργαζομένων ανδρών και γυναικών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι πολιτικοί ώστε να αναθερμάνουν τις οικονομίες τους, όταν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι οι πιο αδύναμες των τελευταίων 30 ετών και πλέον.
Καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εμφανίσει μόλις 3% ανάπτυξη την προσεχή πενταετία κι ενώ οι παραδοσιακοί κινητήριοι μοχλοί της ανακόπτουν ταχύτητα, πολλές χώρες χάνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το γυναικείο δυναμικό και τις ικανότητές του. Στη σύγχρονη αγορά εργασίας μόνο το 47% των γυναικών είναι ενεργό (σ.σ. μιλώντας για αμειβόμενη εργασία) εν συγκρίσει με το 72% των ανδρών.
Η μέση παγκόσμια διαφορά, η οποία παραμένει απαράδεκτα ευρεία, ελαττώθηκε μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως τα τελευταία 30 χρόνια.
Ως υπεύθυνοι για την υστέρηση αυτή θεωρούνται οι άδικοι νόμοι, η άνιση πρόσβαση των γυναικών στην παροχή υπηρεσιών, οι διακρίσεις λόγω φύλου κι άλλα εμπόδια που παρακωλύουν τις γυναίκες να αξιοποιήσουν πλήρως τις οικονομικές δυνατότητές τους. Το αποτέλεσμα είναι μια συνταρακτική σπατάλη ταλέντων, που οδηγεί σε απώλειες στη δυνητική ανάπτυξη.
Εκτιμάμε ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΑΕΠ τους κατά περίπου 8% τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για τη μέση ποσότητα, κατά την οποία το 5% των πλουσιότερων χωρών περιόρισε το χάσμα της συμμετοχής των δύο φύλων την περίοδο 2014-2019.
Οπως δείχνουν σχετικά στοιχεία, είναι κάτι περισσότερο από τις οικονομικές «ουλές» ή την απώλεια της παραγωγής, που προκάλεσε στις χώρες η πανδημία. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για τη χάραξη συναφών πολιτικών μπορούν φυσικά να ωθήσουν με διάφορους τρόπους την ανάπτυξη, από τροποποιήσεις στη διακυβέρνηση με σκοπό την ενίσχυση των θεσμών έως οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμεύουν επενδυτικά κεφάλαια.
Εντούτοις, ο εμπλουτισμός αυτών των μεταρρυθμίσεων με μέτρα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων θα ενδυνάμωνε σημαντικά αυτές τις αποδόσεις. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δεν θα εξαλειφθεί χωρίς νέες πολιτικές, όπως δείχνει η έρευνά μας.
Οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να άρουν τα εμπόδια στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, στα περιουσιακά στοιχεία, στη χρηματοδότηση, στη γη, στα νομικά δικαιώματα και τις υπηρεσίες φροντίδας.
* Η κ. Αντουανέτ Μ. Σαγιέ είναι αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Το άρθρο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου