... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Η «φεμινιστική προσέγγιση» στον καρκίνο θα έσωζε τη ζωή 800.000 γυναικών ετησίως




Ο   καρκίνος κατατάσσεται στις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρου θανάτου των γυναικών σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet» διαπιστώνει ότι η ανισότητα των φύλων επηρεάζει αρνητικά την έκθεση των γυναικών σε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες για την υγεία και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.Η ανάλυση διαπιστώνει ότι από τα 2,3 εκατομμύρια γυναίκες που πεθαίνουν πρόωρα από καρκίνο κάθε χρόνο, 1,5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να σωθούν μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης ή μέσω της εξάλειψης της έκθεσής τους σε βασικούς παράγοντες κινδύνου. Ακόμα 800.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλες οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στη βέλτιστη φροντίδα για τον καρκίνο.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών πέθαναν το 2020 εξαιτίας τεσσάρων από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο (καπνό, αλκοόλ, παχυσαρκία και λοιμώξεις). Η επιβάρυνση του καρκίνου που προκαλείται από αυτούς τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου είναι ευρέως υποτιμημένη. Αναφέρεται ως παράδειγμα ότι μελέτη του 2019 διαπίστωσε πως μόνο το 19% των γυναικών που συμμετείχαν στον προ συμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Όπως επισημαίνεται, η ανισότητα μεταξύ των φύλων και οι διακρίσεις επηρεάζουν τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο και εμποδίζουν την ικανότητά τους να αναζητήσουν και να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα για τον καρκίνο. Επιπλέον, οι έμφυλες ανισότητες έχουν οδηγήσει σε ένα μη αμειβόμενο εργατικό δυναμικό φροντίδας που είναι κυρίως γυναίκες, εμποδίζοντας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην έρευνα και τη χάραξη πολιτικής για τον καρκίνο.

Ανισότητα και σε εκπαίδευση-απασχόληση

Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Όταν το άτομο που πάσχει από καρκίνο ανήκει επίσης σε περιθωριοποιημένη εθνοτική ομάδα ή έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, μπορεί επιπλέον να αντιμετωπίσει περισσότερες προκαταλήψεις.

Μια νέα επιτροπή του Lancet για τις γυναίκες, την εξουσία και τον καρκίνο ζητά να υπάρξει μια φεμινιστική προσέγγιση για τη φροντίδα του καρκίνου και το φύλο, βιολογικό και κοινωνικό, να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών και των κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με τον καρκίνο.


https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01847-0/fulltext

https://www.kathimerini.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: