... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Η ΕΕ είχε σχεδόν 7 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες το 2021

 


Το 2021, υπήρχαν 6,9 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 369 800 περισσότερες από το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 41% ​​της συνολικής απασχόλησης στην επιστήμη και τη μηχανική.

Ανά τομέα δραστηριότητας, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν σε όλους τους τομείς της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ, αν και υπήρχε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων στον τομέα των υπηρεσιών (46% των επιστημόνων και των μηχανικών ήταν γυναίκες). Στον τομέα των αερομεταφορών, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 28%, ενώ στον τομέα της μεταποίησης αντιπροσώπευαν μόνο το 21% των επιστημόνων και των μηχανικών τους. Τα χαμηλότερα ποσοστά μεριδίων για τις γυναίκες καταγράφηκαν στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών (μόνο το 8% ήταν γυναίκες), της κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών (12%) και των μηχανοκίνητων οχημάτων (13%).Εξετάζοντας τα συγκεκριμένα μεγέθη που σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 46% των επιστημόνων και μηχανικών στις υπηρεσίες έντασης γνώσης, το 22% στους τομείς υψηλής τεχνολογίας (κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης) και μόνο 18% στη μεταποίηση υψηλής και μεσαίας τεχνολογίας.


Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών διέφερε πολύ το 2021. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (52%) και στη Βουλγαρία, τη Λετονία και την Πορτογαλία (51%) και τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο (35%), Γερμανία και Ιταλία (και οι δύο 34%), Ουγγαρία (33%) και Φινλανδία (31%).


Σε περιφερειακό επίπεδο NUTS 1, οι γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί ήταν η πλειοψηφία σε 14 περιφέρειες της ΕΕ:

τέσσερις περιοχές της Ισπανίας: Κέντρο και Κανάρια Νησιά (και οι δύο 55%), Βορειοδυτικά (52%) και Βορειοανατολικά (51%),και οι τρεις περιφέρειες της Πορτογαλίας: Região Autónoma dos Açores (62%), Μαδέρα (57%) και ηπειρωτική Πορτογαλία (51%),Severna i yugoiztochna στη Βουλγαρία (56%), Makroregion Centralny (55%) και Makroregion Wschodni (53%) στην Πολωνία, τη Βόρεια Σουηδία (52%), καθώς και τη Λιθουανία (52%) και τη Λετονία (51%) (μεμονωμένες περιοχές σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας)και η Δανία με 50%.


Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μικρότερο ποσοστό γυναικών επιστημόνων και μηχανικών καταγράφηκε στις γερμανικές περιφέρειες της Βάδης-Βυρτεμβέργης (30%) και της Μπάγερν (31%), καθώς και στη φινλανδική περιφέρεια Manner-Suomi και στην Ουγγαρία. περιοχή του Közép-Magyarország, τα οποία ήταν επίσης και τα δύο 31%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: