... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΕ: Η Πολωνία πρέπει να αλλάξει τον ορισμό του βιασμού στη χώρα

 

REUTERS

Διαμαρτυρία κατά της απόφασης που περιορίζει τα δικαιώματα άμβλωσης, στη Βαρσοβία


Η Πολωνία πρέπει να αλλάξει τον νομικό της ορισμό για τον βιασμό για να προστατεύσει καλύτερα τις γυναίκες, δήλωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος θεματοφύλακας της Ευρώπης στην τελευταία πρόκλησή του προς τους εθνικιστές της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες.

Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση με επικεφαλής το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει αυστηροποιήσει ήδη τους περιοριστικούς νόμους κατά των αμβλώσεων, εισάγοντας μια de facto απαγόρευση της διακοπής κύησης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ορισμού του βιασμού σε μια μορφή που «να απομακρύνεται από τον ορισμό που βασίζεται στην σωματική δύναμη προς έναν που να καλύπτει όλες τις μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις».

«Χωρίς τον ορισμό του βιασμού στο ποινικό δίκαιο βάσει συναίνεσης, οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν πάντοτε να μην αναζητούν κατηγορητήριο σε περιπτώσεις όπου η σεξουαλική πράξη είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η συναίνεση δεν είναι», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η Πολωνία θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την περίθαλψη και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκηςγια θύματα σεξουαλικής βίας, να εκπαιδεύσει την αστυνομία και το ιατρικό προσωπικό καλύτερα ως πρώτους ανταποκριτές σε περιπτώσεις βιασμών και να αυξήσει τον διάλογο μεταξύ του κράτους και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών, αναφέρει.

Η δήλωση αποτελεί μέρος μιας ανασκόπησης του τρόπου με τον οποίο οι χώρες εφαρμόζουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2014 για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Από 17 κράτη που έχουν αναλυθεί μέχρι στιγμής, μόνο τρία - το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σουηδία - τιμωρούν τη σεξουαλική βία μόνο λόγω έλλειψης συναίνεσης.

Έξι από τα 27 κράτη της ΕΕ δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση - Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Λετονία και Λιθουανία.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ένας από τους πολλούς τομείς για τους οποίους η Βαρσοβία βρίσκεται σε αντίθεση με την ΕΕ.

Η Επιτροπή επέστησε την προσοχή στην Πολωνία για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων ή των τρανσέξουαλ, και έδωσε στη Βαρσοβία προθεσμία μέχρι την Τετάρτη να απαντήσει στην κριτική για την απόφαση ορισμένων πολωνικών κοινοτήτων να δηλώσουν ότι είναι «ελεύθεροι LGBT».

Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής απέρριψε τις ανησυχίες της Επιτροπής ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός ισοδυναμεί με διάκριση, λέγοντας σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι δεν περιορίζει νομικά το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν ή να εργάζονται εκεί.

Η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι θα καλύψει τα «κενά» σε περίπτωση που οι αυτοαποκαλούμενες ζώνες «χωρίς LGBT» χάσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι η απάντηση της Πολωνίας βρίσκεται υπό ανάλυση. Εάν διαπιστώσει ότι το σκεπτικό είναι λανθασμένο, μπορεί να κάνει παρατήρηση στην Πολωνία να επανορθώσει ή να μηνύσει τη Βαρσοβία στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: