... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

#AwakeNotSleeping Η νέα πρωτοβουλία της UN Women επαναπροσδιορίζει τα παραμύθια για την προώθηση της ισότητας των φύλων

 


Το Περιφερειακό Γραφείο Γυναικών του ΟΗΕ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία UN Women Regional Office for Europe and Central Asia ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία δημιουργικής γραφής, το Awake Not Sleeping: Reimagining fairy tales for a new generation  που στοχεύει στη στήριξη ενός διαλόγου για να αλλάξει τον τρόπο που η κοινωνία σκέφτεται για τους ρόλους των γυναικών και των κοριτσιών, το ανθρώπινο δυναμικό και τα δικαιώματα.

Η πρωτοβουλία θα διερευνήσει το ρόλο των παραμυθιών στον πολιτιστικό αγώνα για την ισότητα των φύλων και τον φεμινισμό. Για το σκοπό αυτό, οι «ξεχασμένες» αφηγήσεις που επισημαίνουν τη μετατόπιση της στάσης απέναντι στο ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών θα εφαρμοστούν σε μια συλλογή νέων παραμυθιών. Αυτές οι ιστορίες θα ενημερώσουν τις νεότερες γενιές σχετικά με την αλλαγή στάσης απέναντι στις γυναίκες, την ισότητα των φύλων και τον φεμινισμό, έχοντας κατά νου ότι οι ιστορίες με τις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας στη διαμόρφωση του ποιοι είναι ως ενήλικες.

Ο ρόλος των παραμυθιών στη μετατόπιση των στερεοτύπων των φύλων

Οι ιστορίες και οι ιστορικοί χαρακτήρες αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε κοινωνίας, που διαδίδεται από γενιά σε γενιά μέσω προφορικής, εικονογραφικής και γραπτής παράδοσης. Παίζουν μεγάλο ρόλο στη μεταφορά λαογραφικών στοιχείων, ριζικών αξιών και κανόνων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του φύλου. Για τα παιδιά, οι ιστορίες αποτελούν ένα ολόκληρο μέρος της διαδικασίας κοινωνικοποίησης τους, διεγείροντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και επιτρέποντας την ταυτοποίησή τους με χαρακτήρες. Ενώ οι ιστορίες τους επιτρέπουν να ξεφύγουν προσωρινά από την πραγματικότητα, έχουν μια ισχυρή εκπαιδευτική δύναμη που βοηθά τα κορίτσια και τα αγόρια να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.



Εορτάζοντας την 25η επέτειο της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου και σύμφωνα με το Φόρουμ για την Ισότητα των Γενεών, που αναμένεται το 2021 ως μια διαγενεακή και διατομεακή συγκέντρωση ακτιβιστών γυναικών για τη δημιουργία μιας ανανεωμένης δυναμικής και την επιτάχυνση της προόδου προς τα δικαιώματα των γυναικών και δεν αφήνει κανέναν πίσω . Οι γυναίκες του ΟΗΕ θα καταβάλουν προσπάθειες για να επιτρέψουν τη θετική αλλαγή και να προωθήσουν την ισότητα των φύλων, αφιερώνοντας μια συλλογή από μοντέρνα παραμύθια με στόχο νέους αναγνώστες και πολίτες του αύριο.



«Ο κόσμος αλλάζει δραματικά. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός ότι καθώς η πανδημία COVID-19 αναγκάζει τη φυσική αποσύνδεση των ανθρώπων, δείχνει επίσης πώς όλοι οι άνθρωποι συνδέονται με ιστορίες, λογοτεχνία και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες της ανθρωπότητας », λέει η Alia El-Yassir, UN Women Regional Director for Europe and Central Asia «Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19, υπάρχει επίσης η ευκαιρία να προβληματιστούμε και, ακόμη πιο σημαντικό, να δράσουμε για να κάνουμε την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα ζωντανή πραγματικότητα για όλους»

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι γυναίκες του ΟΗΕ συγκέντρωσαν φεμινιστές/τριες συγγραφείς από την περιοχή στο πρώτο εργαστήριο για να ξεκινήσουν να φανταστούν εκ νέου οικεία παραμύθια για μια νέα γενιά. Για να αναζωογονήσει αυτά τα παραμυθένια ξύπνια ξύπνημα, το έργο θα:



Υποστηρίξει φεμινιστές συγγραφείς για την ανάπτυξη ιστοριών Awake Not Sleeping stories;

Δημοσιεύσει  τις πρώτες 5 ιστορίες Awake Not Sleeping, σχετικές εκστρατείες και πόρους για παιδιά, εκπαιδευτικούς και οικογένειες κατά τη διάρκεια των 16 ημερών του ακτιβισμού για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (Νοέμβριος 2020).

Δημοσιεύσει  την πλήρη συλλογή  25 εκστρατειών και πόρων που σχετίζονται με τις ιστορίες του Awake Not Sleeping για παιδιά, εκπαιδευτικούς και οικογένειες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 (Μάρτιος 2021).

Θα δημιουργηθεί και θα κοινοποιηθεί ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με φεμινιστικά βιβλία ιστορίας.

https://eca.unwomen.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: