... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Πολύ πίσω η Ελλάδα στα θέματα αντιμετώπισης των ΛΟΑΤΚΙ+

                                          A long way to go for LGBTI equality | European Union Agency for Fundamental  Rights


Εν έτει 2020 στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποφεύγουν να κρατούν από το χέρι τους συντρόφους τους δημόσια σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 74%, και αυτό όχι εξαιτίας της πανδημίας. Ενας στους τρεις δηλώνει πως έχει δεχθεί παρενόχληση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, 1 στα 5 τρανς και ίντερσεξ άτομα την τελευταία πενταετία έχει κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά, ενώ μόλις το 27% δηλώνει ανοιχτά το σεξουαλικό του προσανατολισμό όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος αγγίζει το 47%.

Αυτά είναι κάποια από τα στατιστικά στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας «A long way to go for LGBTI equality» του Fundamental Rights Agency που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη του Athens Pride Week στις 4 Σεπτεμβρίου. Ένα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, αφού φέτος επαναπροσδιορίζοντας τη μορφή του, δηλώνει παρόν, όχι στο δρόμο αλλά στο διαδίκτυο.

Η ημερίδα με τίτλο «ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα: Φιλοδοξίες και προκλήσεις στην Ε.Ε. και την Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόεδρος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ευρωκοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ελευθέριος Ελευθερίου, μέλος του Equality Task Force του Ευρωκοινοβουλίου και ο Μίλτος Παύλου, εκπρόσωπος του FDA της Ε.Ε., ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων για το τρέχον νομικό και πολιτικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προκλήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα. Στο πάνελ συμμετείχαν η Στέλλα Μπελιά (Οικογένειες Ουράνιο Τόξο), η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου (Colour Youth) και η Άννα Απέργη (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγιαννόπουλο (Athens Pride). Στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν η αστυνομική βία, η σεξουαλική αγωγή στην εκπαίδευση και τα νομικά κενά με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η κοινότητα.

Με κεντρικό σύνθημα «Ως Εδώ» το φετινό Athens Pride θα περιοριστεί διαδικτυακά με καθημερινό υλικό που θα αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Athens Pride και εκδηλώσεις που θα τηρούν τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα παρουσιάζονται ιστορίες ΛΟΑΤΚΙ+ πραγματικότητας, σεμινάρια, συζητήσεις, ταινίες, εκθέσεις, dj sets και performances καθώς και η καμπάνια του Athens Pride 2020 «Γνωρίζουμε και υποστηρίζουμε τις LGBTQI+ οργανώσεις».

Η ημερίδα θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μαγνητοσκοπημένη στην κεντρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά στις 11 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

https://www.efsyn.gr/node/258643

Δεν υπάρχουν σχόλια: