... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Χρειάζονται 250 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα στις αμοιβές

Σήμερα, 25 χρόνια μετά την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στο Πεκίνο, όπου χώρες σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν «ίση αμοιβή για ίση εργασία», καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει ισότητα των φύλων στους μισθούς.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν την πρώτη Διεθνή Ημέρα Ίσων Αμοιβών για να ενισχύσουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.


                      



Κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες στις 4 έως 15 Σεπτεμβρίου 1995, η οποία ολοκληρώθηκε με την ιστορική Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να «θεσπίσουν και να επιβάλουν νομοθεσία για να εγγυηθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών στην ίση αμοιβή ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας ». Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Global Gap Gap Report, που εκδόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019, μέχρι το έτος 2277 οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, θα μπορούν να αναμένουν ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μια γυναίκα κερδίζει 77 σεντ κάθε φορά που ένας άντρας κάνει ένα δολάριο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια γυναίκα παίρνει 84 σεντ κάθε φορά που ένας άντρας πληρώνεται ένα ευρώ και η πρόοδος στη μείωση του μισθολογικού χάσματος είναι αργή. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στο κλείσιμο του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των φύλων μπορεί να σταματήσει ή να αντιστραφεί λόγω του COVID-19 και της πτώσης του.
Μαζί για την ισότητα των φύλων στους μισθούς

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η πρώτη Διεθνής Ημέρα Ίσων Αμοιβών ρίχνει φως στα επιτεύγματα και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι καμία γυναίκα δεν θα τιμωρείται οικονομικά επειδή είναι γυναίκα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, το International Equal Pay είναι η ευκαιρία για την αντιμετώπιση των μηχανισμών που εμποδίζουν την ισότητα των φύλων στους μισθούς.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι γυναίκες υποβαθμίζονται στην εργασία με χαμηλότερες αποδοχές. Γιατί τα επαγγέλματα που κυριαρχούν στις γυναίκες έχουν χαμηλότερους μισθούς - συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας στον τομέα της φροντίδας · γιατί τόσες πολλές γυναίκες εργάζονται με μερική απασχόληση; Γιατί οι γυναίκες βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται με τη μητρότητα ενώ οι άνδρες με παιδιά απολαμβάνουν συχνά μια αύξηση μισθών; και γιατί οι γυναίκες χάνουν ένα ανώτατο όριο στα επαγγέλματα με υψηλότερο εισόδημα », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας στο μήνυμά του την Ημέρα προσθέτοντας ότι« η ίση αμοιβή είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης για όλους ».

Η ίση αμοιβή βασίζεται στη δέσμευση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων εις βάρος γυναικών και κοριτσιών. Το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος είναι ουσιαστικό για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως του στόχου 5 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών και του στόχου 8.5 για τη διασφάλιση ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας.

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ίσης Αμοιβής, ο Διεθνής Συνασπισμός Ίσων Αμοιβών θα φιλοξενήσει μια εικονική παγκόσμια εκδήλωση και Πρόσκληση για δράση για να ενθαρρύνει όλους τους παράγοντες της αγοράς εργασίας, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και την κοινωνία των πολιτών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ισότητα των φύλων στους μισθούς, όπως ορίζεται στο τη Διακήρυξη του Πεκίνου.

Το κλείσιμο του χάσματος αμοιβών δεν είναι εύκολο. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι σημαντικές διαφορές στις εκτιμήσεις σχετικά με την ατιμωρησία των φύλων χρησιμεύουν ως εμπόδιο στην πολιτική δράση και όχι ως κινητήρια δύναμη για αλλαγή. Αυτό περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι, μεταξύ των χωρών με υψηλό εισόδημα, μεγάλο μέρος του εναπομείναντος μισθολογικού χάσματος είναι «μη λογιστικό», πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί από παράγοντες όπως οι διαφορές στα εκπαιδευτικά επίπεδα. Αντίθετα, βασίζεται στη διατήρηση συστηματικών ανισοτήτων, όπως διακριτικές πρακτικές πρόσληψης και προαγωγικές αποφάσεις που εμποδίζουν τις γυναίκες να αποκτήσουν ηγετικούς ρόλους και υψηλά αμειβόμενες θέσεις.

Η αλλαγή αυτών των συστημικών αδικιών δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά είναι δυνατόν. Την Παγκόσμια Ημέρα Ίσων Αμοιβών, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, οι παράγοντες της αγοράς εργασίας και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να βοηθήσουν στην οικοδόμηση δυναμικής γύρω από τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για να καλυφθεί το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

https://unric.org/en/

Δεν υπάρχουν σχόλια: