... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

FRA & EIGE: Ας εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της ενδοοικογενειακής βίας

           

Από την αρχή του Lockdown, η αστυνομία, τα καταφύγια γυναικών και οι ΜΚΟ έχουν αναφέρει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως της βίας που στοχεύει τις γυναίκες. Η πανδημία έχει αποκαλύψει πόσο συχνή είναι αυτή η σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα για την καταπολέμησή της. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να χρησιμοποιήσουν την πανδημία του κοροναϊού ως ευκαιρία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων - η επικράτηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι μια θλιβερή υπενθύμιση αυτού», λέει η διευθύντρια  του EIGE Carlien Scheele. «Ωστόσο, η χρόνια υποβολή αναφορών βίας στα χέρια ενός συντρόφου σημαίνει ότι γνωρίζουμε μόνο μια μερική αλήθεια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η βία δεν είναι ιδιωτικό ζήτημα και να διασφαλίσει ότι οι τομείς της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και της υγείας είναι σε θέση να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τα θύματα. "

«Ακόμη και χωρίς την πανδημία του κοροναϊού, μία στις πέντε γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, οι γυναίκες σε νοικοκυριά που αγωνίζονται να ανταποκριθούν έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο », λέει ο διευθυντής του FRA Michael O'Flaherty, επισημαίνοντας μια προηγούμενη έρευνα του FRA. «Η τρέχουσα άνοδος των οικιακών κακοποιήσεων υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να δράσουν για να προστατεύσουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να ενισχύσουν τα μέτρα τους στο μέλλον για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών μια για πάντα».

Καθώς οι κλειδαριές και οι καραντίνες συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας.

Ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 64% των γυναικών που σκοτώνονται πεθαίνουν από έναν οικείο σύντροφο ή μέλος της οικογένειας, σύμφωνα με μελέτη για ανθρωποκτονίες.

Πολλές χώρες της ΕΕ αντέδρασαν γρήγορα, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη, παρέχοντας καταφύγιο στα θύματα σε δωμάτια ξενοδοχείου, ξεκινώντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης ή προωθώντας αριθμούς ανοιχτής γραμμής.

Οι EIGE και FRA χαιρετίζουν αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, η έκταση της δράσης που απαιτείται για τη διαφύλαξη των θυμάτων έχει αποκαλύψει πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα στήριξης ακόμη και κατά τις κανονικές ώρες. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κρεβατιών στα καταφύγια των γυναικών είναι περίπου το ήμισυ που απαιτείται βάσει της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, στην οποία έχουν υπογράψει 21 χώρες της ΕΕ και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να προσχωρήσει.


Το τέλος των κλειδαριών θα φέρει επίσης νέες προκλήσεις. Η οικονομική ανασφάλεια ενόψει των εσόδων και των απωλειών θέσεων εργασίας, καθώς και μια επικείμενη ύφεση, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα κίνητρα για βία και μπορεί να δυσκολέψει τα θύματα να εγκαταλείψουν μια καταχρηστική σχέση. Η προηγούμενη έρευνα του FRA δείχνει ότι το 30% των γυναικών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν έχουν βιώσει τη βία των συντρόφων, σε σύγκριση με το 18% των γυναικών που δεν αγωνίζονται να φτάσουν.

Αυτό υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μόνιμες δομές για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Η κρίση covid-19 παρέχει την ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας - πρέπει να την καταλάβουμε.

Οι EIGE και FRA καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εξετάσουν την ακόλουθη δράση:


  • Οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ή δεν έχουν ευθυγραμμίσει πλήρως τους εθνικούς τους νόμους με τις απαιτήσεις της θα πρέπει να το πράξουν γρήγορα. Αυτό, για παράδειγμα, θα διευκόλυνε τη χρήση παραγγελιών έκτακτης ανάγκης. Σε χώρες όπου η νομοθεσία προβλέπει ήδη αυτές τις εντολές, η αστυνομία θα πρέπει να τις χρησιμοποιεί συχνότερα.
  • Οι τομείς της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και της υγείας στα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για τη διαχείριση του κινδύνου βίας κατά των γυναικών. Οι επαγγελματίες σε αυτούς τους τομείς πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πόρους και να εκπαιδεύονται για να ανταποκρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Η συλλογή δεδομένων σχετικά με τη βία κατά των γυναικών πρέπει να εναρμονιστεί μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι το φαινόμενο μπορεί να μετρηθεί και να αντιμετωπιστεί επαρκώς.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά θετικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε εθνικό επίπεδο, η ΕΕ πρέπει να συντονίσει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

  • Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν νόμιμους ορισμούς για εγκλήματα μίσους (για παράδειγμα κατά εθνοτικών και σεξουαλικών μειονοτήτων). Θα πρέπει να εξεταστεί ένας εφαρμόσιμος νομικός ορισμός της γυναικοκτονίας για να υποδηλώσει τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών λόγω του φύλου τους.

  • Υποστηρίζουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσθήκη βίας κατά των γυναικών στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ που ορίζονται στη Συνθήκη ΕΕ. Αυτό θα αναγνώριζε τη διαρθρωτική φύση της βίας κατά των γυναικών και θα προωθήσει τις κοινές προσπάθειες για την εξάλειψή της.

Όσο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βία, η ισότητα των φύλων θα είναι αδύνατη. Και όσο δεν έχουμε ισότητα των φύλων, η βία κατά των γυναικών θα συνεχιστεί.

Ας εργαστούμε μαζί για να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών μια για πάντα.

Carlien Scheele     Διευθύντρια                                                              
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο 
για την Ισότητα των Φύλων  
                                                        
Michael O'Flaherty                                                                              
Διευθυντής                                                                 
Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: