![Η πατριαρχία τσακίζει (και) επί κορονοϊού](https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2020-04/oikogeneiakh_bia_patriarxia_paidia.jpg?itok=VwEmbuIw)
Το «Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς» φαντάζει ευφημισμός για εκατομμύρια γυναίκες που λόγω του κορονοϊού αναγκάζονται να μένουν σπίτι με τον εχθρό τους: έναν βίαιο άντρα, σύντροφο ή συγγενή.
Η παγκόσμια καραντίνα αποτελεί το γόνιμο έδαφος για το βάθεμα της ενδοοικογενειακής βίας, προειδοποιούν οι ειδικοί, γιατί ο υποχρεωτικός εγκλεισμός εντείνει τις σχέσεις βίας, επιτείνει τον έλεγχο πάνω στη ζωή των γυναικών και τις αποτρέπει να καταγγείλουν την κακοποίησή τους.
Δεν πρόκειται για υπερβολικούς ισχυρισμούς, αλλά για δραματική πραγματικότητα σημειώνει έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η οποία εκτιμά ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια περισσότερα κρούσματα έμφυλης βίας στον πλανήτη ως συνέπεια των περιορισμών μετακίνησης και κυκλοφορίας που έχουν τεθεί λόγω του κορονοϊού.
Για «ολέθριες» (όπως ακριβώς και ο τίτλος της έκθεσης) συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 έκανε λόγο η εκτελεστική διευθύντρια του UNFPA Νατάλια Κάνεμ, σημειώνοντας ότι αναμένεται αύξηση κατά 20% της έμφυλης βίας σε μια περίοδο τριών μηνών και στα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Αυτό μεταφράζεται σε 15 εκατομμύρια πρόσθετα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας για κάθε τρίμηνο που ισχύει η καραντίνα.
Ενώ η διακοπή ή η ελλιπής εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης λόγω της διοχέτευσης όλων των σχετικών πόρων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα έχει ως συνέπεια να αποτραπεί μόλις το ένα τρίτο των περιπτώσεων έμφυλης βίας που υπό ομαλές συνθήκες θα μπορούσαν να προληφθούν.
Χαμένη αντισύλληψη
Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι κάπου 44 εκατομμύρια γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα έχουν πρόσβαση σε αντισύλληψη αν η καραντίνα και οι περιορισμοί παραταθούν για ένα τρίμηνο. Γεγονός που θα οδηγούσε σε περίπου 1 ακόμη εκατομμύριο ανεπιθύμητες κυήσεις.
Πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση καθώς την περασμένη εβδομάδα έρευνα του Ινστιτούτου Guttmacher (1) προέβλεπε πως μια μείωση της τάξης του 10% στην πρόσβαση σε αναπαραγωγική φροντίδα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και του κλεισίματος υπηρεσιών και προγραμμάτων που δεν θεωρούνται «βασικές» θα οδηγούσε σε αύξηση κατά 15 εκατομμύρια των ανεπιθύμητων κυήσεων, ενώ θα έχει συνέπεια και 3 εκατομμύρια ανασφαλείς αμβλώσεις που θα υπονομεύσουν την υγεία των γυναικών και 28.000 θανάτους.
Για τους ίδιους λόγους θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των κοριτσιών που θα υποστούν ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και από τα 5,3 εκατομμύρια κορίτσια, που χάρη στα ειδικά προγράμματα πρόληψης θα είχαν γλιτώσει αυτή την αποτρόπαια πρακτική, μόνο το ένα τρίτο θα διασωθεί. Και άλλα 13 εκατομμύρια κορίτσια θα οδηγηθούν σε παιδικούς γάμους μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Πρόκειται για απόλυτη καταστροφή. Είναι σαφές ότι ο Covid-19 επιδεινώνει όλες τις ανισότητες που επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια», δήλωσε η Κάνεμ στην Guardian τονίζοντας πως η πανδημία απειλεί να εκμηδενίσει και τη μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα της ενδοοικογενειακής και γενικά της έμφυλης βίας.
Το δείχνει η σωρεία των περιστατικών που καταγράφονται σε κάθε γωνιά της Γης.
Στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, οι καταγγελίες στην αστυνομία τριπλασιάστηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με ακτιβιστές που σημειώνουν ότι το 90% αυτών των περιστατικών σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Στην Ισπανία, αυτή την εβδομάδα, ακόμη μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από τα χέρια του συντρόφου της: η τρίτη γυναικοκτονία από τις 14 Μαρτίου όταν ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απρίλη υπήρξε αύξηση 47% των κλήσεων στη γραμμή βοήθειας, ενώ συνολικά η αύξηση σε σχετικές τηλεφωνικές γραμμές, μέιλ και κοινωνικά μέσα των αρμόδιων φορέων έφτασε το 700%.
Στη Βραζιλία, σύμφωνα με το δίκτυο O Globo, αυξήθηκαν κατά 40%-50% τα αιτήματα για υποδοχή σε καταφύγια και ειδικευμένα κέντρα, καθώς σημειώθηκε έξαρση της βίας λόγω του εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία.
Στην Κένυα, οργανώσεις που δουλεύουν στο πεδίο όπως η Dandelion Africa, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου δέχτηκαν περισσότερες καταγγελίες για έμφυλη βία απ’ ό,τι συνολικά όλη την περσινή χρονιά.
Στην Αργεντινή τις πρώτες 14 ημέρες της καραντίνας αυξήθηκαν κατά 25% οι κλήσεις στα κέντρα συμβουλευτικής και βοήθειας, ενώ σημειώθηκαν 12 γυναικοκτονίες, μία κάθε 28 ώρες: δώδεκα γυναίκες, μητέρες 18 παιδιών, που είναι τα παράπλευρα θύματα της βίας.
Στον Λίβανο, οργανώσεις σαν την ABAAD που διαχειρίζονται καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες εκτιμούν την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των θανάσιμων απειλών στο 20% μετά το lockdown του Μαρτίου, ενώ καταγγέλλουν ότι οι δράστες γίνονται όλο και πιο βίαιοι.
Βία και γυναικοκτονία
Στο Μεξικό, όπου μέσα σε δύο μήνες οι δολοφονίες γυναικών αυξηθήκαν κατά 9,1% φτάνοντας τις 632 δολοφονίες, τα (κλειστά) δικαστήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα γυναικοκτονιών θα εκδικάζουν κατ΄εξαίρεση και με ταχείς ρυθμούς υποθέσεις έμφυλης βίας στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
Στη Βρετανία, έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ενόψει συζήτησης νομοσχεδίου για ενίσχυση των δομών προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας, σημειώνει ότι οι κλήσεις στις γραμμές βοήθειας έχουν αυξηθεί κατά 120%, η μητροπολιτική αστυνομία έχει προβεί σε 4.093 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία από τις 9 Μαρτίου (σχεδόν 100 την ημέρα), ενώ σε τρεις μόλις εβδομάδες, από τις 23 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε το lockdown, ώς τις 12 Απριλίου, καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 δολοφονίες γυναικών και παιδιών από άντρες μέσα στα σπίτια τους.
Η βασική επισήμανση της έκθεσης ισχύει για όλες τις χώρες του πλανήτη: «Xωρίς ισχυρές δράσεις για να αντιμετωπιστεί η οικογενειακή βία και να στηριχτούν τα θύματα στις διάρκεια της πανδημίας, η κοινωνία θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες για μια ολόκληρη γενιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου