... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Μαρία Συρεγγέλα: Η στήριξη γυναικών- θυμάτων βίας συνεχίζεται κανονικά

Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας Φύλων

Δραματική είναι η αύξηση βίας την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΠΑΒΟ* τα ποσοστά της έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί κατά 30% και όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή η αύξηση δεν αφορά μόνο την Κύπρο ή την Ελλάδα. 

Εμείς, επικοινωνήσαμε με την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα  για να μας απαντήσει σχετικά. 

Κ. Συρεγγέλα, όπως φαίνεται, στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό παρουσιάζεται αύξηση της βίας, με τους θύτες να τον χρησιμοποιούν και ως μέσο εκφοβισμού. Ποιες είναι οι προσλαμβάνουσες που έχετε; 
Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι λόγω της πανδημίας σαφώς και ελλοχεύει τον κίνδυνο της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας. Οι περισσότερες ώρες παραμονής στο σπίτι, καθώς και οι περιορισμοί στις εξόδους μπορούν να λειτουργήσουν εις βάρος των γυναικών θυμάτων βίας. Οφείλουμε να τονίσουμε ωστόσο πως σε κάθε περίοδο κρίσης και σε χρονικά διαστήματα που τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, τα φαινόμενα βίας αυξάνονται. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται παραπάνω χρόνο μαζί και η τριβή φέρνει στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα βίαιες συμπεριφορές. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας πως ένας άντρας που δεν είναι βίαιος δεν θα γίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας κρίσιμης κατάστασης ή μιας καραντίνας.

Δείχνουν ανησυχία τα θύματα ως προς την περίθαλψη τους και τη φροντίδα σε περίπτωση ανάγκης, λόγω κορωνοϊού;

Η ομαλή λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων φιλοξενίας, με την συνεργασία των Δήμων είναι δεδομένη. Παράλληλα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας, www.isotita.gr,  υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων και τον τρόπο διεξαγωγής των συναντήσεων. Οφείλουμε να τονίσουμε πως η στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας μέσω της γραμμής SOS 15900 και των δομών συνεχίζεται κανονικά (με τις απαραίτητες τροποποιήσεις ως προς τις συναντήσεις στα Συμβουλευτικά Κέντρα).
“Ο κόσμος δεν σιωπά πλέον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, το μεγαλύτερο ποσοστό κλήσεων για περιστατικά βίας είναι από τις ωφελούμενες ενώ ακολουθούν οι κλήσεις από τρίτα πρόσωπα. Στα τρίτα πρόσωπα περιλαμβάνονται κυρίως οι φίλοι, οι γείτονες και οι γονείς του θύματος.”
Έχουμε συναντήσει περιπτώσεις γυναικών, που παρότι δέχονται κακοποιητική συμπεριφορά αρνούνται να το καταγγείλουν ή όταν συμβεί αυτό σύντομα αναιρούν την καταγγελία. Πόσο καλά ψυχικά ενδυναμωμένη πρέπει να είναι μία γυναίκα για να φτάσει στο τέρμα χωρίς να την ακολουθούν τα συναισθήματα ενοχής ή φόβος και πώς μπορεί η πολιτεία να βοηθήσει σε αυτό;
Κάθε δομή μας , είτε η τηλεφωνική γραμμή ή το κάθε Συμβουλευτικό κέντρο, σέβεται την επιθυμία της κάθε γυναίκας που θα θελήσει να σταματήσει τη διαδικασία καταγγελίας ή θα την αναιρέσει. Στόχος των υποστηρικτών δομών είναι να ενισχύσουν τη γυναίκα, να την ενδυναμώσουν και να την ‘’εξοπλίσουν’’ με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις προκλήσεις μιας καταγγελίας.
Η γραμμή SOS 15900 στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, παρέχοντας άμεση βοήθεια στα θύματα αλλά και σε τρίτα πρόσωπα που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα ενημερώνουν και πληροφορούν τις ενδιαφερόμενες πάνω στα θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων, παρέχουν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη. Η ολιστική προσέγγιση της συμβουλευτικής διαδικασίας για τις γυναίκες θύματα βίας που ακολουθούμε είναι το κλειδί στην ενίσχυση της ενδυνάμωσης τους και στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Τώρα πια που, όλοι είμαστε στα σπίτια μας και, δεν υπάρχει η δικαιολογία “Δεν είδα, δεν άκουσα”, δεχόσαστε καταγγελίες ή αναφορές από συγκάτοικους, γείτονες ή ο κόσμος σιωπά;

Ο κόσμος δεν σιωπά πλέον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, το μεγαλύτερο ποσοστό κλήσεων για περιστατικά βίας είναι από τις ωφελούμενες ενώ ακολουθούν οι κλήσεις από τρίτα πρόσωπα. Στα τρίτα πρόσωπα περιλαμβάνονται κυρίως οι φίλοι, οι γείτονες και οι γονείς του θύματος.

Θα μπορούσαμε να έχουμε στατιστικά σε σύγκριση με πέρυσι;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2020 δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια αξιόπιστη σύγκριση, μιας και υπολείπεται ο υπόλοιπος μήνας. Τα μηναία στατιστικά στοιχεία είναι διαθέσιμα και τώρα προσπαθούμε να τα έχουμε και σε εβδομαδιαία βάση, ενώ παράλληλα ενημερώνουμε τις γυναίκες. Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 λειτουργεί κανονικά και δέχεται κλήσεις ενώ όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις δομές στήριξης για θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας www.isotita.gr καθώς και στην ιστοσελίδα κατά της βίας των γυναικών www.womensos.gr

Διαβάσαμε:
Στις Ηνωμένες Πολιτείες :”Ένα μεγάλο ποσοστό των καλούντων ισχυρίζονται ότι οι θύτες τους χρησιμοποιούν σαν απειλή τον νέο κορωνοϊό, απειλώντας τα θύματα τους ότι θα τους διώξουν από το σπίτι προκειμένου να εκτεθούν και να παραμείνουν αβοήθητα” σύμφωνα  με όσα δηλώνει-στο περιοδικό Time- η Katie Ray-Jones, Ceo της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής κατά της βίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία στις τρεις γυναίκες βιώνει ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία. ” Σε περιόδους κρίσης -όπως φυσικές καταστροφές,  πόλεμος και επιδημίες, η αύξηση της βίας κλιμακώνεται. Στην Κίνα τα περιστατικά  ενδοοικογενειακής βίας  που  αναφέρθηκαν στην τοπική αστυνομία τριπλασιάστηκαν τον  Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον περσινό, με τους ακτιβιστές να ισχυρίζονται ότι ευθύνεται ο αναγκαστικός εγκλεισμός.” (ΑΧΙΟS) Wan Fei (Founder of an anti-domestic violence nonprofit in Jingzhou)

Το 15900 είναι η γραμμή επικοινωνίας προκειμένου να βρείτε άμεση συμβουλευτική υποστήριξη. Η γραμμή υποστηρίζεται και από την ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr
Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σημειώνει:
Ακόμα κι αν είσαι περιορισμένη, δεν απαγορεύεται να ζητήσεις βοήθεια.
Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παραμένει ανοιχτή, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα.
Περισσότερες πληροφορίες για την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και τις δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, βρείτε στην ιστοσελίδα : www.womensos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: