... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Το κορίτσι που έγινε αγόρι για να δει ποδόσφαιρο. Σύμβολο για το άθλημα που αγαπάμε

Το κορίτσι που έγινε αγόρι για να δει ποδόσφαιρο. Σύμβολο για το άθλημα που αγαπάμε
Πριν από δύο εβδομάδες το Ιράν αντιμετώπιζε την Καμπότζη σε αγώνα ποδοσφαίρου. Το ματς έληξε 14-0 αλλά δεν είναι αυτό η είδηση. Η είδηση είναι ότι για πρώτη φορά στο γήπεδο μπορούσαν να μπουν γυναίκες. Και μάλιστα σε εκείνο τον αγώνα 3.500 γυναίκες βρέθηκαν στις κερκίδες, αγκαλιάζοντας τα νέα μέτρα ελευθερίας που δόθηκαν στις γυναίκες από την κυβέρνηση.

Και αν θεωρείτε αυτονόητο το να μπορεί μια γυναίκα να πηγαίνει όπου θέλει, μέχρι και φέτος δεν επιτρεπόταν σε καμία γυναίκα να μπεί στο γήπεδο, ακόμα και με συνοδεία του άνδρα της.

Η Σαχάρ Κονταγιάρι γυναίκα σύμβολο για τα δικαίωματα των γυναικών στο Ιράν, αυτοπυρπολήθηκε έξω από γήπεδο, όταν κακοποιήθηκε και ταπεινώθηκε από τις Αρχές αλλά και τον απλό κόσμο που ήταν στο γήπεδο.

Μια άλλη κοπέλα η Ζεϊνάμπ Σαχάφι ξυλοκοπήθηκε βάναυσα πολλές φορές όταν προσπάθησε να μπει στο γήπεδο για να δει την αγαπημένη της ομάδα, την Περσέπολις, μέχρι που ξεκίνησε να ντύνεται σαν άνδρας και να βάφει μούσια στο πρόσωπο της για να ξεγελάει τις Αρχές.

Και το κατάφερε 7 φορές. Το παράδοξο είναι ότι η Ζεϊνάμπ Σαχάφι δεν ήταν στο Ιράν αυτή την ιστορική στιγμή που οι γυναίκες κατέκλυσαν τα γήπεδα της χώρας, αφού εγκατέλειψε τη χώρα, επειδή φοβόταν τις απειλές των φανατικών, που είχαν βάλει σκοπό να την κάνουν να σιωπήσει, στον αγώνα της για τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στο Ιράν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: