Η βία κατά της γυναίκας αποτελεί – κατάπτυστη - παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη ούτε να διαιωνίζεται.
Το να ζεις χωρίς το φόβο να υποστείς βία είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου, και το σπάσιμο των δεσμών της σιωπής απαραίτητο για να ξεφύγεις. Όχι μόνο εσύ, αλλά και όλες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα σου.
Όχι δεν «φταις εσύ», ούτε «σε αγαπάει γι’ αυτό το κάνει». Καμία δικαιολογία, κανένας δισταγμός. Δες παρακάτω πού μπορείς να απευθυνθείς για να βρεις άμεσα βοήθεια.
Καταγγελία στην Αστυνομία
Η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται βάσει του νόμου σε κάθε μορφή της: ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική. Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε από εσένα ή από τρίτο πρόσωπο, επώνυμα ή ανώνυμα, με μια κλήση στο 100, είτε με το να πας απευθείας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου, να δηλώσεις την κακοποίηση και να ζητήσεις να σε προστατεύσουν.
Μπορείς επίσης να ζητήσεις να γίνουν συστάσεις στον δράστη κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης, αλλά και να υποβάλεις μήνυση εναντίον του ή στο Αστυνομικό Τμήμα ή στον εισαγγελέα.
Είναι επίσης σημαντικό να πας σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο (δες εδώ ποια εφημερεύουν) και να κάνεις εξετάσεις. Εκεί μη φοβηθείς να αναφέρεις τα πραγματικά στοιχεία του συμβάντος. Αν πάλι δεν μπορείς να μετακινηθείς λόγω σοβαρής κακοποίησης, μπορείς να καλέσεις το 166 για τη μεταφορά σου.
Μάλιστα πρόσφατα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Με την εν λόγω ρύθμιση, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.
Οι υπηρεσίες είναι συνολικά 73 και περιλαμβάνουν το επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και επιμέρους Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων στις δεκατέσσερις Περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού.
Γραμμή SOS και ψυχολογική υποστήριξη
Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται βουνό ή σε φοβίζουν, τότε μπορείς να μιλήσεις με την γραμμή SOS στο 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, λειτουργεί 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο.
Σε δεύτερη φάση, μπορείς να απευθυνθείς στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Διαθέτουν ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νομικοί) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής.
Ενδεικτικά, στην Αθήνα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή Κέντρο στο Σύνταγμα (Νίκης 11) από τις 8.30 μέχρι τις 16.30 και στην Ομόνοια (Κρατίνου 11-13, 2ος όροφος), Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 και 17.00.
Συνολικά υπάρχουν 26 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα (δες τα όλα εδώ), καθώς και 19 ξενώνες φιλοξενίας, οι οποίοι έχουν ως στόχο τη στέγαση γυναικών θυμάτων σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής υστέρησης ή σεξουαλικής βίας και των παιδιών τους, καθώς και την παροχή συμβουλευτικής στήριξης. Στην Αττική, λειτουργεί ξενώνας στην Αθήνα και στον Πειραιά. Για να μείνεις σε κάποιον ξενώνα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσεις με το τοπικό σου Κέντρο Συμβουλευτικής, το οποίο θα σε κατευθύνει αναλόγως.
Νικόλας Γεωργιακώδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου