... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα

Logo GGIF

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα
''Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει γρήγορα και δραστικά. Εξίσου γρήγορα και δραστικά αλλάζει ο ρόλος των γυναικών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι αυξημένες προσωπικές,επαγγελματικές και κοινωνικές απαιτήσεις, οι προκλήσεις στον εργασιακό τομέα και η ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή απαιτούν καινοτόμες λύσεις και μεταρρυθμιστικές τομές που δεν θα ‘’σκεπάζουν’’ ευκαιριακά τα προβλήματα αλλά θα θεμελιώσουν μια νέα, άλλη κουλτούρα για την αξία των γυναικών διασφαλίζοντας τη θέση τους σήμερα και στο μέλλον.

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση των γυναικών ως οντοτήτων στην οικογένεια, την κοινωνία, την εργασία και, ταυτόχρονα,επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή των ανδρών στην προσπάθεια αυτή. Ισότητα σημαίνει ίση μεταχείριση, ισότητα στα δικαιώματα,ισότητα στις ευκαιρίες, ισότητα στην πληρωμή. Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά έχει και τεράστιες θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Η ενδυνάμωση των γυναικών τροφοδοτεί τις ακμάζουσες οικονομίες προωθώντας την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. 

Ωστόσο, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων παραμένουν βαθιά εδραιωμένες στην κοινωνία μας.Σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση έως και η εξάλειψή τους μέσα από δράσεις θεσμικές και ενημερωτικές σε συνεργασία με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς αλλά και μέσα από συστηματική επιμόρφωση σε ζητήματα Οικογενειακής Πολιτικής και Έμφυλης Ισότητας. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων θα σταθεί επικεφαλής αλλά και αρωγός στην εφαρμογή των θεσμικών μέτρων και πρακτικών που θα διασφαλίζουν την υποστήριξη των οικογενειών, των γυναικών και της θέσης τους στην εργασία, την κοινωνία και την οικογένεια. 
Ταυτόχρονα, μέσα από τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, τους 20 ξενώνες φιλοξενίας και τη Γραμμή SOS 15900 στηρίζουμε τις γυναίκες-θύματα βίας, προσφέροντας μέσω του ειδικού επιστημονικού προσωπικού(ψυχολόγοι, κοινωνικές/οί λειτουργοί και νομικοί) υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων στήριξης.

Ακολουθώντας την ανάγκη της κοινωνίας για ενημέρωση της νέας γενιάς σε θέματα ισότητας και οικογενειακής πολιτικής, η Γραμματεία αναλαμβάνει δράσεις με σκοπό να καταστήσει τα κορίτσια και τα αγόρια κοινωνούς του μηνύματος της έμφυλης ισότητας. 
Το πλάνο δράσης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων εξετάζει τα αναδυόμενα και τρέχοντα θέματα, τις τάσεις, τους τομείς ενδιαφέροντος και τις νέες προσεγγίσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν την κατάσταση των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, οικογενειακής στήριξης και εξισορρόπησης, τα οποία απαιτούν έγκαιρη και έγκυρη επίλυση. 

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε και αποδοτικά ευχολόγια. Ο στόχος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων είναι η αναγνώριση πως όλα τα θέματα και όλα τα δικαιώματα εμπεριέχουν την έμφυλη διάσταση, όπως και η επικέντρωση σε τομείς προτεραιότητας που είναι θεμελιώδεις για την ισότητα των γυναικών, την ανάγκη στήριξης κάθε οικογενειακής μονάδας και την ενδυνάμωση των επόμενων γενεών που μπορούν να σηματοδοτήσουν την πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Με γνώμονα τη θετική προσέγγιση, με οδηγό τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και με υψηλές προσδοκίες για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων, τη στήριξη του οικογενειακού ιστού και τη βελτίωση της πραγματικότητας των γυναικών, ξεκινάμε και αναγνωρίζουμε τις ηρωίδες και τους ήρωες, όλες και όλους εσάς. 


Με εκτίμηση, 

Μαρία Συρεγγέλα
Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων''

Δεν υπάρχουν σχόλια: