... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

FRA -ΜΚΟ Αναζήτηση και διάσωση στη Μεσόγειο- Πως είναι η κατάσταση

Map showing NGO ships involved in SAR operations in the Mediterranean Sea between 2016-1 June 2019

Πάνω από έξι άτομα ημερησίως πέθαναν κατά μέσο όρο και διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη το 2018. Αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές υπονομεύουν τις προσπάθειες διάσωσης της κοινωνίας των πολιτών για να σώσουν ζωές και να φέρουν τους μετανάστες σε κίνδυνο στη θάλασσα προς την ασφάλεια.
Η κοινωνία των πολιτών προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις ή να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, των οποίων οι ζωές έχουν τεθεί σε κίνδυνο από αδίστακτους ανθρώπους, λαθρεμπόρους και λαθρεμπόρους.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ "σπάζουν"  τα σκάφη διάσωσης της κοινωνίας των πολιτών με τη διεξαγωγή ποινικών και διοικητικών διαδικασιών κατά των ΜΚΟ ή άλλων ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στη Μεσόγειο.

Τα κράτη μέλη κατέλαβαν πλοία και συνελήφθησαν μέλη πληρώματος, κινώντας διαδικασίες εναντίον τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμπόδισαν τα σκάφη διάσωσης στα λιμάνια λόγω ζητημάτων σημαίας. 

Αυτό οδήγησε τις περισσότερες ΜΚΟ να σταματήσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως ήδη σημείωσε το FRA το 2018.

Η πρόσφατη έρευνα του FRA παρέχει ένα στιγμιότυπο για τις εξελίξεις από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019.

Η επικαιροποίηση παρέχει μια επισκόπηση όλων των ΜΚΟ και των σκαφών τους και των αεροσκαφών αναγνώρισης που συμμετέχουν στις μεσογειακές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από το 2016. Αναφέρει επίσης εάν έχουν υποβληθεί σε δικαστικές διαδικασίες.

Αυτό αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο μόνο λίγα σκάφη διάσωσης των ΜΚΟ λειτουργούσαν τον Ιούνιο του 2019 για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων κατασχέσεις ή απομάκρυνση των πλοίων από τα κράτη μέλη.

Επισημαίνει επίσης τις συνεχιζόμενες ή κλειστές έρευνες και τις διοικητικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με έρευνα και διάσωση από τον Ιούνιο του 2019. Αυτό δείχνει ότι, μολονότι περισσότερα κράτη μέλη άρχισαν τέτοιες νομικές υποθέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, πολλές ανοικτές περιπτώσεις αθωότητας ή διακοπής την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων · Άλλοι εκκρεμούν κατά τη στιγμή αυτής της ενημέρωσης.

Ορισμένες ΜΚΟ και ιδιώτες έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις ενέργειες. Έχουν ξεκινήσει εναντίον των ισχυρισμών τους, επικαλούμενος δυσφήμιση και δυσφήμιση. Έχουν επίσης απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας από το Δικαστήριο να επιτρέψει προσωρινά μέτρα για να βοηθήσουν τους διασωθέντες μετανάστες επί του σκάφους.

Το FRA θα παρακολουθεί τις περαιτέρω εξελίξεις και θα υποβάλει σχετικές εκθέσεις μέσω των τριμηνιαίων δελτίων του σχετικά με τις ανησυχίες για τα θεμελιώδη δικαιώματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και θα καλύπτει 15 επιλεγμένα κράτη μέλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: