... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Gulabi Gang: Όταν οι γυναίκες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους


Το Gulabi Gang (στη Hindi Gulabi σημαίνει ροζ) είναι μια ομάδα που αρχικά έκανε την εμφάνιση της στο Ούταρ Πραντές, στα σύνορα με το Νεπάλ. Ήταν η απάντηση στην εκτεταμένη ενδοοικογενειακή βια και την κακομεταχείριση των γυναικών. Η ομάδα αποτελείται από γυναίκες μεταξύ 18 και 60 ετών και εδρεύουν στη Βόρεια Ινδία.

H Data Satbodh Sain ίδρυσε το Gulabi Gang το 2006 ως αντίδραση στην έλλειψη υποστήριξης από την αστυνομία στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σχεδόν όλα τα μέλη της ομάδας ανήκουν σε κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Η ομάδα μάχεται για τα δικαιώματα όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως την κοινωνική τους θέση. Μέλη της ομάδας είναι και άνδρες, σαν τον Jai Prakash Shivhari, ο οποίος μάχεται εναντίον των γάμων μεταξύ  παιδιών, στην κυβερνητική διαφθορά και πολλών ακόμα.
Το Gulabi Gang λέγεται ότι αποτελούνταν από περίπου 400,000 μέλη το 2014.

Το Gulabi Gang εστιάζει την προσοχή του σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ινδίας.

Με το μισό πληθυσμό να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς την στοιχειώδη εκπαίδευση, η ομάδα παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών ανεξάρτητα από την κάστα στην οποία ανήκουν.

Στο Gulabi Gang δεν γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο.

Για την ακρίβεια, η ομάδα δεν εστιάζει μόνο στα αδικήματα που διαπράττουν οι άνδρες εναντίον των γυναικών. Εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.  Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που έχουν ζητήσει από μέλη του Gulabi Gang να υποστηρίξουν τοπικές ακτιβιστικές δράσεις. Όταν 7000 αγρότες διαδήλωναν στους δρόμους διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες τους σοδειές, ζήτησαν τη βοήθεια του Gulabi Gang.
Ένα από τα πολλά καλά, που προσφέρει η ομάδα στην ινδική κοινότητα, είναι η διανομή φαγητού και σίτου σε αγροτικούς πληθυσμούς. Επιπλέον χορηγούν συντάξεις σε χήρες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να  καλύψουν τις ανάγκες τους και προστατεύουν τα γυναικόπαιδα από αυτούς που τις εκμεταλλεύονται.
Πέρα από όλα αυτά το η οργάνωση διδάσκει στις γυναίκες τεχνικές αυτοάμυνας καθώς και το πως να είναι οικονομικά ανεξάρτητες.
Το Gulabi Gang κέρδισε το the Kelvinator 11th GR8! Women Award, ένα βραβείο που το απένειμε η Ινδική Τηλεοπτική Ακαδημία. Επίσης βραβεύτηκαν με το  Godfrey Phillips Bravery Award για τη γενναιότητα της ομάδας.
 
Πηγή εικόνας: Sanjit Das


Ο καθένας στηρίζει το Gulabi Gang με τον τρόπο που μπορεί.

Για παράδειγμα, η Vitalect, μια εταιρία που ειδικεύεται στην τεχνολογία, το υποστηρίζει σε τεχνολογικό κομμάτι.
Το 2007, μια γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού από έναν άνδρα, που ανήκε σε ανώτερη κοινωνική τάξη. Το αδίκημα δεν καταγγέλθηκε πότε. Κάτοικοι του χωριού, καθώς και άτομα που ανήκαν στην ίδια κάστα με το θύμα, οργάνωσαν διαδηλώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί, από τους διαδηλωτές, να συλληφθούν. Τότε ήταν που έλαβε δράση το Gulabi Gang. Εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να ελευθερώσουν αυτούς που είχαν συλληφθεί. Επιπροσθέτως, απαίτησαν να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του δικαστή. Όταν ο αστυνομικός που βρισκόταν σε υπηρεσία αρνήθηκε, του επιτέθηκαν.

Έπειτα από αυτό το περιστατικό, η ομάδα έγινε διάσημη για την βιαιότητά της.

Παρ’ όλη την φήμη της, όμως, το Gulabi Gang ακολουθεί και ειρηνικές τακτικές με με σκοπό να πετύχει τους στόχους της.
Το 2011, η 17χρονη Sheelu Nishad χρειάστηκε τη βοήθεια της οργάνωσης. Η νεαρή, αυτή, κοπέλα είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού. Σαν να μην έφταναν όσα είχε περάσει το θύμα, μόλις πήγε το αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί, συνελήφθη! Οι βιαστές της νεαρής γυναίκας είχαν φθάσει πρώτοι στο τμήμα. Ένας, εκ των οποίων, άνηκε στο νομοθετικό σώμα της χώρας, και απαίτησαν τη σύλληψη της. Ο πατέρας του θύματος επικοινώνησε με την οργάνωση. Εν συνεχεία, η ομάδα οργάνωσε δυο μεγάλες συγκεντρώσεις έξω από το αστυνομικό τμήμα και έξω από το σπίτι του βιαστή, που άνηκε στο νομοθετικό σώμα της χώρας.
Ηγετικά του μέλη έχουν δηλώσει ανοιχτά : «Ναι, πολεμάμε τους βιαστές με τη βία. Αν βρούμε τον ένοχο τον κάνουμε μαύρο στο ξύλο, ώστε να μην τολμήσει ξανά να κακοποιήσει κάποιο κορίτσι ή κάποια γυναίκα».

Πηγές:
Gulabi Gang https://en.wikipedia.org/wiki/Gulabi_Gang (Τελευταία πρόσβαση 9/4/19)
Gulabi Gang: India’s women warriors. www.google.com/amp/s/www.aljazeera.com/amp/indepth/features/2014/02/gulabi-gang-indias-women-warrriors-201422610320612382.html (Τελευταία πρόσβαση 9/4/19)
www.maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: